Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Για την απάντηση του Γ. Μανιάτη στα ερωτήματα της ΠΑΠΟΕΡ

Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της ΠΑΠΟΕΡ να θέσει ερωτήματα για τοπικά (και όχι μόνο) ζητήματα σε όλα τα κόμματα και τους υποψηφίους. Μέχρι τώρα απάντησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Από την ΝΔ μην περιμένετε απαντήσεις. Έχει εξειδικευτεί να δημιουργεί κυρίως ερωτήματα. Το ΚΚΕ ή ετοιμάζει απάντηση ή θα λύσει αυτά τα θέματα στην «Λαϊκή Εξουσία»… Παρακάτω σχολιάζουμε την απάντηση του Γ. Μανιάτη:

Μια πρώτη παρατήρηση στο κείμενο του Γ. Μανιάτη είναι τα πολλά «ΕΓΩ» που χρησιμοποιεί. Αυτό δείχνει την πορεία, ούτως ή άλλως, του ΠΑΣΟΚ όπου το συναποτελούν πολλά ΕΓΩ και ΥΠΕΡΕΓΩ, με πολλές προσωπικές φιλοδοξίες και φυσικά ένα έντονα αρχηγοκεντρικό μοντέλο.
Στην ουσία του πράγματος, η τοποθέτησή του κ. Μανιάτη είναι μάλλον απογοητευτική. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του νομού να απαντά με γενικολογίες και να παραπέμπει στο βιβλίο του που γενικά αναφέρεται στην «πράσινη ανάπτυξη».
Σε πολλά σημεία της απάντησής του έχουμε διαφωνίες και ερωτήματα. Αντιγράφουμε την απάντησή του και σημειώνουμε με κόκκινο χρώμα τα δικά μας σχόλια:

Αγαπητοί φίλοι,
Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Πιστεύω ότι πραγματικά θα βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα των θέσεων κάθε υποψηφίου και κάθε κόμματος σε βασικά προβλήματα του νομού μας.
Όπως γνωρίζετε, όλα αυτά τα χρόνια το ζήτημα της προστασία του περιβάλλοντος και της Πράσινης Ανάπτυξης αποτέλεσε για μένα κορυφαία προσωπική πολιτική επιλογή που την υπηρέτησα, τόσο σε εθνικό επίπεδο, μετά από εντολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου, όσο και σε τοπικό επίπεδο, παλεύοντας για τα περιβαλλοντικά θέματα του τόπου.
Επειδή πέρα από την έκδοση βιβλίων, το σημαντικότερο είναι το πώς στέκεσαι απέναντι σε κινήματα πολιτών. Στο ζήτημα του MALL στον Ελαιώνα πού ήταν το ΠΑΣΟΚ και οι υπεύθυνοι για το περιβάλλον κκ. Κουβέλης και Μανιάτης; Το ερώτημα που του είχαμε θέσει σε παλαιότερη ανάρτηση παραμένει αναπάντητο! Επίσης ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Μανιάτη για την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, μια «επένδυση» του εφοπλιστή Κωσταντακόπουλου; Τι λέει το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο κ. Μανιάτης για την εκτρωπή του Αχελώου; Αν φυσικά αναφερόμασταν στα περιβαλλοντικά εγκλήματα
που διαπράχθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν θα προλάβουμε καν να ψηφίσουμε, θα γράφουμε μέχρι τις 5 Οκτώβρη…

Όλα τα συνθήματα που θίγονται στο κείμενό σας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα έχω ήδη αναδείξει με κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις και ομιλίες ή με την προσωπική μου παρουσία σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις σας (π.χ. τα απορρίμματα).
Κύριε Μανιάτη, εσείς που κάνατε τόσες πολλές ερωτήσεις στην Βουλή μπορείτε να μας στείλετε ΜΙΑ που αναφέρεται στο θέμα των απορριμάτων στο νομό μας ή στην Πελοπόννησο; Επίσης, μπορείτε να μας πείτε γιατί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που αφορούσε το θέμα της έγκρισης της ΜΠΕ για την εγκατάσταση δεματοποιητή στα Δίδυμα αποχωρήσατε λίγα λεπτά πριν συζητηθεί; Τόσο ασήμαντο το θεωρείτε; Και ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τους δεματοποιητές; Γιατί ο κ. Σαλεσιώτης υπερψήφισε την ΜΠΕ χωρίς την παραμικρή ένσταση; Όσον αφορά την εκδήλωση της ΠΑΠΟΕΡ στην οποία παρευρεθήκατε, αν θυμόμαστε καλά (Ας μας διορθώσουν οι αναγνώστες αν ξεχνάμε κάτι) η τοποθέτησή σας αφορούσε 2 σκέλη: Το ένα μια εμπειρία σας από ένα νησί που είχατε πάει και μιλήσατε με τον Δήμαρχο για την ανακύκλωση και το άλλο για το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. Δεν είπατε κουβέντα για τους δεματοποιητές ούτε φυσικά εκφράσατε κάποια διάθεση νε φέρετε το θέμα στη Βουλή.
Εκκωφαντική είναι η απουσία από την απάντηση που στείλατε οποιασδήποτε δέσμευσης (με συγκεκριμένους στόχους) για την ανακύκλωση στο νομό τα επόμενα χρόνια. Θα ψάξουμε στο βιβλίο σας για την «πράσινη ανάπτυξη» μήπως αναφέρεται κάπου…
Οι απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα θέματα που αναφέρονται στο ερωτηματολόγιο σας, από την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στις παραλίες, τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού, τα ιχθυοτροφεία και την υπεραλίευση, το αστικό περιβάλλον και τους βιολογικούς καθαρισμούς, τα δάση και την υγεία, μέχρι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, αναλύονται λεπτομερώς στις σελίδες του βιβλίου μου με τίτλο «Η Πρόκληση της Πράσινης ανάπτυξης» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, το οποίο και σας επισυνάπτω. Μάλιστα, θα ήταν εξαιρετική τιμή για μένα αν θα αναρτούσατε το βιβλίο μου στην ιστοσελίδα σας, προκειμένου οι επισκέπτες του site σας να έχουν τη δυνατότητα να έχουν μία σφαιρική άποψη των προσεγγίσεών μου για το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η χώρα και ο νομός μας, στοίχημα που ακούει στο όνομα «Πράσινη Ανάπτυξη».
Δεν χρειάζεται να διαβάσουμε το βιβλίο ΣΑΣ, αφού είμαστε σίγουροι πως θα αναφέρετε την αντίθεσή σας στην μετατροπή από το ΠΑΣΟΚ του ΕΟΤ σε ΕΤΑ ΑΕ, θα καταγγέλετε τους χειρισμούς για παραχώρηση της παραλίας της Καραθώνας σε επιχειρηματίες, θα ζητάτε να επιστραφούν και να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο τα Ξενία, θα ζητάτε να καταργηθεί ο δασοκτόνος νόμος της κυβέρνησής σας 3208/03 και πολλά άλλα…
Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι:
1. Για το Νερό και την Πράσινη Ανάπτυξη, τόσο στις σχετικές σελίδες του βιβλίου μου, όσο και σε άρθρο που σας επισυνάπτω, στο οποίο αναλύονται οι θέσεις μου που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον καθηγητή υδατικών πόρων του ΑΠΘ κ. Ι. Μυλόπουλο.
Επειδή στο κείμενο δεν αναφέρετε τίποτα συγκεκριμένο, θα μας μιλήσετε για την εκτρωπή του Αχελώου και για την επιχειρούμενη (ήδη έχει υπάρξει σε ένα βαθμό) εισβολή πολυεθνικών στην ΕΥΔΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ;
2. Για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης από ιχθυοτροφεία και άλλες μονάδες γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω τοποθετηθεί δημόσια σε δύο συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας κατά της δημιουργίας οποιουδήποτε νέου ιχθυοτροφείου στον αργολικό κόλπο, καθώς και κατά της ανανέωσης ή επέκτασης της λειτουργίας τους.

Προφανώς ιεραρχήσατε τα ιχθυοτροφεία σαν σημαντικότερο πρόβλημα από τα σκουπίδια (δεματοποιημένα ή μη) και αποχωρήσατε λίγο πριν συζητηθούν οι δεματοποιητές… Δεσμεύεστε ότι δεν θα προχωρήσει το εργοστάσιο καύσης απορριμάτων στην Πελοπόννησο που σχεδιάζει ο Περιφερειάρχης; Γιατί μέχρι τώρα δεν έχετε τοποθετηθεί;
3. Για το αστικό περιβάλλον και τη βιώσιμη αστική κινητικότητας σας αποστέλλω κείμενο των θέσεών μου που αφορούν στη δημιουργία «πράσινων» Αστικών Κέντρων της χώρας («Πράσινα Μητροπολιτικά Κέντρα).
Αναφερθείτε λίγο και στα αστικά και περιαστικά MALL. Για παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και με τον πρώην δήμαρχό σας στη Βωβόπολη του Αμαρουσίου…
4. Για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού γνωρίζετε πιστεύω ότι μετά και από δικές μου εισηγήσεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευτεί να το αποσύρουμε. Οι θέσεις μου για το ζήτημα αυτό περιλαμβάνονται σε επανειλημμένες ομιλίες και άρθρα μου που έχουν δημοσιευτεί. Στο βιβλίο μου, τα κεφάλαια «Το έγκλημα του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό», «Ο τουρισμός θυσία στο βωμό του real estate», είναι χαρακτηριστικά.
Επίσης, το σύνολο των θέσεων μου για ένα άλλο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης περιλαμβάνεται επιπλέον σε δημόσια τοποθέτησή μου που έγινε σε κεντρική εκδήλωση των Μηχανικών Προστασίας Περιβάλλοντος της Κρήτης και τη Θράκης, κείμενο που επίσης σας επισυνάπτω («Οι πέντε πυλώνες της Πράσινης Ανάνπτυξης»).
Σε κάθε περίπτωση, η εξειδίκευση στον τόπο μας, την Αργολίδα και την Ερμιονίδα των παραπάνω δράσεων περιλαμβάνονται στις 10 βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες για τις οποίες δεσμεύομαι δημόσια στους πολίτες της Αργολίδας και οι οποίες έχουν ως εξής:
Πρώτο, ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου του Αναβάλου για το σύνολο του Νομού Αργολίδας, σύμφωνα με την από 24/09/2008 δημόσια δέσμευση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Α. Παπανδρέου.

Από το 2008 το έχουμε απορία! Πριν το 2008 δεν υπήρχε δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και του Γ.Π. για τον ανάβαλο;
Δεύτερο, οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης των Δήμων της Αργολίδας, με αξιοποίηση των νερών των πηγών Λέρνας και Αναβάλου, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΤΕΔΚ Αργολίδας.
Δεν λείπει κ. Μανιάτη μόνο η «αξιοποίηση» αλλά και η προστασία των πηγών. Συμφωνείτε με τους σχεδιασμούς της ΤΕΔΚ για εργοστάσιο αφαλάτωσης;
Τρίτο, ολοκλήρωση και έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Άργους και Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής και Πολεοδομικής Ανάπτυξης των Δήμων Ασίνης, Κουτσοποδίου, Λυρκείας, Μιδέας, Μυκηναίων, Ν. Κίου, Επιδαύρου, Ασκληπιείου, Λέρνας και Ναυπλίου.
Τέταρτο, εκπόνηση ολοκληρωμένου Χωροταξικού Πλαισίου Πράσινης Ανάπτυξης της Αργολίδας. Ειδικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις και μελέτες για τα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα του Νομού.
Πέμπτο, εφαρμογή Ειδικού Προγράμματος Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάδειξης της Αργολίδας, με δημιουργία ενιαίου φορέα τουριστικής ανάπτυξης της Αργολίδας, με συμμετοχή Δημοσίου, ΟΤΑ και ιδιωτών.
Έκτο, στήριξη των εσπεριδοειδών και των άλλων αγροτικών προϊόντων του νομού με Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας και προώθησή τους στην εσωτερική και τις διεθνείς αγορές. Εφαρμογή Ειδικού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Προστασίας των Εδαφών για αποφυγή ερημοποίησης της Αργολίδας.
Έβδομο, άμεση λειτουργία προαστιακών δρομολογίων Σιδηροδρόμου στο Τμήμα Άργος/Ναύπλιο – Κόρινθος, με χρονοαπόσταση μόλις 40 λεπτά και μόλις 1,5 ώρα για την απόσταση Άργος – Αθήνα. Διασφάλιση αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων.

Το θέμα του σιδηροδρόμου και ο ανεπαρκής σχεδιασμός της ανακαίνισης της γραμμής έχει συζητηθεί πολλές φορές. Τουλάχιστον, θα μπείτε στον κόπο να μας πείτε και να δεσμευτείτε για την αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων, για το μπλοκάρισμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και για την αναίρεση των μεγάλων αυξήσεων (30%) στα εισιτήρια που επέβαλλε ο κ. Χατζηδάκης;
Όγδοο, πλήρης αναβάθμιση Οδικών Αξόνων Ερμιονίδα – Τραχειά – Επίδαυρος και Δερβενάκια – Φίχτια – Άργος.

Να μην περιμένουμε κάποια αλλαγή στο αποικιοκρατικό καθεστώς παραχώρησης στον Μπόμπολα της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Καλαμάτας με τα πανάκριβα διόδια;
Ένατο, υλοποίηση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων Βιολογικών Καθαρισμών σε όλους τους Δήμους του Νομού.
Δέκατο, εφαρμογή Προγράμματος Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Αργολικού Κόλπου και διατήρησης των ιχθυοαποθεμάτων του.
Τέλος, γνωρίζετε ότι για το σύνολο των άλλων θεμάτων που θίγετε (π.χ. εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα – ανεργία, ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας, υδροβιότοποι – ζώα, δημόσιας διοίκησης, κ.ά. με πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις μου στη Βουλή των Ελλήνων τα τελευταία δύο χρόνια, διεκδίκησα τη βελτίωση και αναβάθμισή τους στην κατεύθυνση που και εσείς οι ίδιοι δουλεύετε.
Είναι μεγάλη μου χαρά που μου δίνετε τη δυνατότητα μέσα από την ιστοσελίδα σας να γνωστοποιήσω τις θέσεις μου, που πιστεύω ότι στο σύνολό τους σχεδόν σας βρίσκουν σύμφωνους.
Παρακαλώ πολύ για την αναλυτική δημοσίευση των κειμένων αυτών στην ιστοσελίδα σας, ώστε μέσα από τη δημόσια ανάρτηση και διαβούλευσή τους, να προκύψουν μόνο θετικά στοιχεία για τον τόπο μας και για την Ερμιονίδα.
Σας ευχαριστώ θερμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

4 σχόλια:

πετρος Κ. είπε...

Μπραβο παιδια. Πολυ σωστα τα λετε. Εγω μενω ναυπλιο και δεν εκανε τιποτα για τη χωματερη στην καραθωνα. ΜΑυρο στις εκλογες.

isatsitna είπε...

Φίλε sikam, μια σημαντική διευκρίνιση. Οι αναρτήσεις στο aristerosxima δεν εκφράζουν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας ή της γραμματείας του, παρά μόνο τις προσωπικές ή συλλογικές απόψεις των διαχειριστών του blog. Γι' αυτό και πολλές αναρτήσεις στο blog μας που περιέχουν κριτικές στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη στάση στελεχών ή συνιστωσών του, προφανώς δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους συμμετέχοντες της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας. Τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αποκλειστικά το μπλογκ του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας.

Να εξηγήσω λίγο πιο αναλυτικά γιατί ισχυρίζομαι στην ανάρτηση κάποια πράγματα και να απαντήσω σε κάποια από τα ερωτήματα που θέτεις.

Σχετικά με τις θέσεις του κ. Μανιάτη για τα απορρίμματα. Δεν του χρέωσα το ότι το κόμμα του έχει μια πιθανή διαφορετική γνώμη από τον ίδιο, αλλά έκανα κριτική στην δικιά του στάση στο ζήτημα. Και εξηγώ:
Ο βουλευτής με τις εκατοντάδες επερωτήσεις στη Βουλή για πολλά σημαντικά ή και μικρής σημασίας ζητήματα, με τη διαρκή αναφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι δυνατόν να μην έχει θέσει το θέμα είτε της ανακύκλωσης στο νομό είτε των δεματοποιητών είτε του εργοστασίου καύσης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο; Γιατί έχεις δίκιο να αναφέρεις ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στη Βουλή, αλλά βλέπω ότι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν δημόσια και με ανακοινώσεις τους και με το προεκλογικό πρόγραμμα όπου ανέφεραν με σαφήνεια την θέση τους.
Την απάντηση του κ. Μανιάτη στην ερώτηση που του έκανες την έχουμε δει και παρόλο που σχεδιάζαμε να την σχολιάσουμε, από ολιγωρία μας αυτό δεν έγινε. Έστω και τώρα, και με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει, γεννούνται κάποια ερωτήματα:
1. Στην εκδήλωση στο Κρανίδι δεν θυμόμαστε να αναφέρθηκε στους δεματοποιητές. Ίσως κάνουμε λάθος. Αν κάποιος έχει τα πρακτικά ή βίντεο ας μας διορθώσει.
2. Όταν κάποιος βουλευτής βρίσκεται σε μια εκδήλωση με 200 άτομα η οποία αφορά ένα σημαντικό ζήτημα και συμφωνεί με βασικές διαπιστώσεις των διοργανωτών, σχεδόν πάντα δεσμεύεται να φέρει το θέμα στη Βουλή, διάθεση η οποία δεν εκφράστηκε.
3. Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε η ΜΠΕ του δεματοποιητή καθώς και η επέκταση των ιχθυοτροφείων στην Πλάκα, ο κ. Μανιάτης για το δεύτερο θέμα είχε ήδη στείλει επιστολή στο Ν.Σ. με τις θέσεις του (υποστηρίζοντας τα αιτήματα της Ένωσης Πολιτών Δήμου Ασίνης) και είχε κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ. Είδατε να κάνει το παραμικρό για τη βραδυφλεγή βόμβα των σκουπιδιών;
4. Η έλλειψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας (ερώτηση στη βουλή, παρέμβαση στο Ν.Σ., δηλώσεις στα ΜΜΕ,.) από τον κ. Μανιάτη για το ζήτημα, δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά όταν ο ίδιος στην απάντησή του στο δίκαιο ερώτημα που του υπέβαλλες διαπιστώνει «σοβαρές πολιτικές ευθύνες» στη λύση των δεματοποιητών!
5. Λείπει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόβλημα των σκουπιδιών στο νομό από τις «10 βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες» που αναφέρει στην απάντησή του στην ΠΑΠΟΕΡ και στο προεκλογικό του φυλλάδιο. Τη στιγμή που αναφέρεται, δηλαδή, σαν ένατος άξονας ο «εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων Βιολογικών Καθαρισμών σε όλους τους Δήμους του Νομού.» είναι δυνατόν να μην υπάρχει αναφορά στο θέμα των σκουπιδιών, των δεματοποιητών και της ανακύκλωσης;
Τελειώνοντας με το θέμα αυτό, η εκτίμησή μου είναι ότι ο κ. Μανιάτης παρόλο που, επειδή πράγματι «δεν ειναι απο τις χειροτερες περιπτωσεις στο ΠΑΣΟΚ», έχει πλήρη συναίσθηση του προβλήματος των σκουπιδιών και γνωρίζει ποια είναι η πραγματική λύση του, υπάρχει όμως από ότι φαίνεται (και όχι μόνο στο νομό μας) μια συμφωνία σιωπής που έχει επιβληθεί για το ζήτημα και αφορά «Περιφέρεια- Δήμους- Βουλευτές».
Η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο...

isatsitna είπε...

Για τον Βοτανικό τα συγχαρητήρια αξίζουν στους 31 πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Από κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε έναν θετικό ρόλο αφού ήταν το μόνο κόμμα που με σθένος βγήκε να υπερασπιστεί τους πολίτες, συγκεντρώνοντας τα πυρά ισχυρών συμφερόντων και ΜΜΕ. Κι εγώ συμφωνώ ότι ούτε το γήπεδο ...συνέχεια

έπρεπε να γίνει εκεί. Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν ήταν ότι επικεντρώθηκε στο θέμα του MALL, αλλά το ότι από ένα σημείο και μετά έγιναν λάθος κινήσεις υπό τον φόβο μεγάλου πολιτικού-εκλογικού κόστους (συνάντηση Τσίπρα- Βγενόπουλου, επιμονή για γήπεδο,.). Πάντως η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή άλλων κομμάτων που είχαν «σωστότερη» θέση την οποία ψιθύριζαν μεταξύ τους και δεν θέλησαν να έρθουν σε μετωπική κινηματική σύγκρουση με τα συμφέροντα.
Όσον αφορά τον κ. Μανιάτη, αν ο ίδιος μαζί με τον κ. Σπ. Κουβέλη (ο οποίος επίσης θεωρείται σαν μια περίπτωση όχι από τις χειρότερες στο ΠΑΣΟΚ) είναι αρμόδιοι για θέματα περιβάλλοντος και η θέση τελικά του ΠΑΣΟΚ μέσω του Χρ. Παπουτσή και παρουσία του Σπ. Κουβέλη είναι αυτή που περιγράφεται στην ανάρτησή μας (http://aristerosxima.blogspot.com/2009/01/blog-post_16.html), τότε για ποια «πράσινη ανάπτυξη» και για ποια «πράσινα μητροπολιτικά κέντρα» μιλά ο κ Μανιάτης;

Για την αφαλάτωση συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και η αντίθεσή μου δεν έχει να κάνει με κάποια θέση αρχής ενάντια στη συγκεκριμένη μέθοδο. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος αντί να πάρει μέτρα προστασίας της βασικής πηγής ποιοτικού και πόσιμου νερού, της πηγής της Λέρνας, αντί να εφαρμοστεί σωστά και για περισσότερο διάστημα ο εμπλουτισμός, αντί να πάρει πρωτοβουλίες εξοικονόμησης νερού, αντί να διαχωρίσει τις χρήσεις (πχ για πότισμα να μην χρησιμοποιείται το πολύ καλό ποιοτικώς νερό της Λέρνης, αντί να γίνουν μικρά φράγματα, πήγε κατευθείαν στη λύση της αφαλάτωσης (με την πλήρη συμφωνία της ΤΕΔΚ!). Αυτή είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων στην οποία αναφερόταν την περίοδο της ανυδρίας ο κ. Μανιάτης;

Η αντιπαράθεση με τον κ. Μανιάτη δεν έχει στοιχεία εμμονής ή εμπάθειας. Γίνεται γιατί ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πιθανόν να αναλάβει θέσεις στα κυβερνητικά σχήματα και είναι ο μόνος από τα δυο μεγάλα κόμματα που τοποθετήθηκε, έστω κι έτσι, στα ερωτήματα της ΠΑΠΟΕΡ.

Φιλικά και συντροφικά!
Καλή συνέχεια.

wintifada είπε...

μικρή διόρθωση:131 όχι 31

linkwithin

Related Posts with Thumbnails