Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Αλλάζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξουμε τον κόσμο

Ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ η ΠΑΣΑ (Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά) κάνει την δικιά της πρόταση η οποία έχει προκύψει από διαδικτυακό, αλλά και φυσικό (συνελεύσεις) διάλογο. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Διαβάστε την... και για ότι άλλο επισκεφθείτε το blog της.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ :

ΒΑΛΤΩΜΑ Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ;

Είναι θετικό βήμα το ότι επιτέλους και στα «υψηλά» επιτελεία των συνιστωσών αναγνωρίζεται το δημοκρατικό έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως για να απαντήσουμε στα «πρακτικά» ερωτήματα ποιοί, πώς και τι θ’ αποφασίσουν στην ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ του Νοεμβρίου, πρέπει πρώτα ν’ απαντήσουμε ποιός είναι ο πολιτικός φορέας της αριστεράς που ονειρευόμαστε.

Υπάρχουν 2 επιλογές :

Θέλουμε μια μίζερη εκλογική συμμαχία ακίνδυνη για το σύστημα, στο όριο της κοινοβουλευτικής επιβίωσης που απλά θα εκφωνεί αριστερές αναλύσεις και προτάσεις, θα κάνει «προγραμματική αντιπολίτευση» και θα την ψηφίζει μέρος της κοινωνικής αριστεράς επειδή δεν έχει καμιά καλύτερη επιλογή ; Θέλουμε με άλλα λόγια ένα «καλό» ΚΚΕ ; Ή μήπως θέλουμε
έναν ενιαίο πολιτικό φορέα στην προοπτική μιας μεγάλης αντισυστημικής αριστεράς που θα συμβάλλει ώστε η κοινωνία να παίρνει στα χέρια της τη ζωή της, που θα πρωτοστατεί σε νικηφόρες μάχες, θ’ αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς, θ’ ανοίγει δρόμους για βαθιές ανατροπές;

Κι επειδή στην εποχή μας οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, όταν λέμε «αντισυστημική», διευκρινίζουμε ότι δεν εννοούμε μια αριστερά της «αντισυστημικής» και «αντικαπιταλιστικής» φλυαρίας. Αλλά μια αριστερά που μπορεί να συσπειρώνει και να κινητοποιεί όλους τους ανθρώπους που μάχονται πολύμορφα στην πράξη το σημερινό οικονομικό-κοινωνικό-πολιτικό-πολιτισμικό σύστημα, ανεξάρτητα από το αν πιστεύουν ότι «θεσμό – το θεσμό θα κατακτήσουμε το σοσιαλισμό» ή ότι «ένας είναι ο σωστός ο πόλεμος, ο πετροπόλεμος». Μια αριστερά που πολεμά το σύστημα και μέσα στους αστικούς θεσμούς και στους δρόμους και σε νέους θεσμούς και παντού. Μια αριστερά που το πώς θα πολιτεύεται δεν θα εξαρτάται ούτε από τις δημοσκοπήσεις, ούτε από τις πιέσεις των καναλαρχών, ούτε από τις ιδιοτελείς φιλοδοξίες παραγόντων, ούτε από τις μικροεξουσιαστικές βλέψεις διαφόρων μηχανισμών, ούτε από τον άκρατο υποκειμενισμό μερικών 10άδων επαγγελματικών στελεχών. Αλλά θα εξαρτάται από τη συλλογική βούληση των χιλιάδων κοινωνικά ενεργών μελών της, που θα αποτυπώνεται σε αποφάσεις που πάρθηκαν σε ανοικτές, απόλυτα διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες.

Αν μας ενδιαφέρει να βαδίσουμε το 2ο δρόμο τότε δεν μπορούμε να πάμε στην ΠΣ με διαδικασίες που αναπαράγουν όλες τις χρόνιες παθογένειες της αριστεράς. Θα πρέπει να επιδιώξουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, να πιάσουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε την άνοιξη του 2007 και να επιδιώξουμε να ενεργοποιηθούν οπωσδήποτε και άμεσα όλοι οι άνθρωποι που «έφαγαν πόρτα» μετά την πρώτη ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ΠΣ του Νοεμβρίου. Τότε τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ αντί να κηρύξουν την επανίδρυση της αριστεράς, ανακήρυξαν το μοίρασμα της ηγεμονίας τους επί της αριστεράς. Την ευθύνη γι αυτό το τεράστιο πολιτικό λάθος επωμίζονται άπασες οι συνιστώσες και οι τάσεις με σειρά μεγέθους, ακολουθούν οι «ανένταχτοι» της Γραμματείας, αλλά και όλοι και όλες εμείς, απλά μέλη συνιστωσών ή ανένταχτοι-ες, που αφήσαμε στα χέρια των γραφειοκρατικών επιτελείων μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Αλλά χειρότερη από αυτό καθεαυτό το λάθος είναι η μη αναγνώρισή του. Δυστυχώς κανένα επιτελείο συνιστωσών δεν τόλμησε να κάνει κριτικό απολογισμό.

Επομένως στην ΠΣ δεν «ψεκάζουμε – σκουπίζουμε και κλείνουμε» το οργανωτικό, αλλά ανοίγουμε την αυλαία της επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας όλον τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει όπως μπορεί, με όρους αυτοοργάνωσης, αυτοθέσμισης, οριζόντιας δικτύωσης, διεκδικώντας το κέντρο των κρίσιμων αποφάσεων να είναι το σύνολο των μελών.

Ποιοι συμμετέχουν στην ΠΣ

Σε σχέση λοιπόν με το πρώτο ερώτημα ποιοι συμμετέχουν στην ΠΣ, απαντάμε πως στην ΠΣ δεν μετέχουν αντιπρόσωποι, αλλά ΟΛΑ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν. Διότι με όλα όσα μεσολάβησαν από το Δεκέμβρη του 2008 και μετά, έχουν ατονήσει και τυπικά και ουσιαστικά όλες οι σχέσεις αντιπροσώπευσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής ή διορισμού αντιπροσώπων, αυτή τη στιγμή, θα οδηγήσει σε ενδυνάμωση των στοιχίσεων σε τάσεις και συνιστώσες, θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς, όχι όμως τους ανθρώπους της Αριστεράς. Δυστυχώς από τους χιλιάδες αριστερούς ανθρώπους που είχαν κατακλύσει με ενθουσιασμό τις διαδικασίες της 1ης Πανελλαδικής σύσκεψης και τις πρώτες ανοικτές συνελεύσεις, ελάχιστοι είναι ενταγμένοι/ες σε τοπικές ή θεματικές επιτροπές. Οι περισσότεροι στην καλύτερη περίπτωση έχουν «ξενερώσει» και στη χειρότερη έχουν αγανακτήσει. Αυτές οι χιλιάδες πρέπει να κληθούν ξανά για να κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή.

Δεν πρόκειται για «τρελή» επινόηση δική μας. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ενρίκε Σαντάγκο, στελέχους του ΚΚ Ισπανίας και της «Ενωμένης Αριστεράς» στην ΕΠΟΧΗ 18/10 σχετικά με την διαδικασία επανίδρυσης της Αριστεράς : « Ξεκινήσαμε προτείνοντας μια συζήτηση για το νέο πρόγραμμα της αντικαπιταλιστικής, εναλλακτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Δημιουργούμε φόρουμ συζήτησης και σύγκλησης σε τοπικό και κλαδικό- θεματικό επίπεδο, με άξονα όλα τα οργανωμένα κινήματα…… Τα φόρουμ αυτά θα πραγματοποιήσουν το Μάιο του 2010 μια πρώτη γενική σύσκεψη για να ψηφίσουν το νέο πρόγραμμά τους. Η συμμετοχή θα είναι ανοικτή σε όλους,. Δεν θα υπάρξει εκλογή αντιπροσώπων. Όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΕΑ συμφωνούν να προχωρήσουμε στην επανίδρυση… Αυτή τη στιγμή δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον πλήρους διαφάνειας στην ΕΑ, με την ηλεκτρονική καταγραφή των μελών μας…, ενώ παράλληλα η κάθε τάση θα μπορεί να ελέγχει ανά τρίμηνο πώς προχωρά η εγγραφή των μελών. Κανείς πια δεν θα μπορεί να διαμορφώνει τα παιχνίδια του γράφοντας και ξεγράφοντας μέλη για να διαμορφώνει νέους συσχετισμούς.»

Ποιοι/ες είναι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα ποιοί/ές είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε πως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι όσοι αποδέχονται το γενικό πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως έχει διατυπωθεί σε ένα ή περισσότερα κεντρικά ντοκουμέντα (πρόγραμμα, εκλογική διακήρυξη, 15 σημεία) αποδέχονται τον Κανονισμό Λειτουργίας του και πληρώνουν τη συνδρομή τους. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται αυτομάτως όλα τα μέλη των συνιστωσών του, όπως μέλη ενός συλλόγου δεν είναι αυτομάτως όλα τα μέλη των παρατάξεων που λειτουργούν στο πλαίσιο του συλλόγου. Σε κανένα συλλογικό όργανο δεν ισχύει η αυτόματη εγγραφή χωρίς την προσωπική συνειδητή συναίνεση του ενδιαφερόμενου να αποκτήσει τα σχετικά δικαιώματα και να αναλάβει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Η ελάχιστη απόδειξη της συνειδητής ένταξης του ενδιαφερομένου είναι η συνδρομή. Η αυτόματη εγγραφή των μελών των συνιστωσών, αφενός αποτελεί παραβίαση της ελεύθερης βούλησης αρκετών μελών π.χ. του ΣΥΝ από την «ανανεωτική πτέρυγα» που έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν συμφωνούν με το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου κινδυνεύει να διαμορφώσει στοιχισμένες ομάδες μελών που θα καλούνται από τον εκάστοτε μηχανισμό ανάλογα με την κρισιμότητα της ψηφοφορίας, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ελάχιστο που είναι η συνδρομή.

Οικονομική Διαφάνεια

Το τρίτο κρίσιμο ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ κρύβοντας κάτω από το χαλί το θέμα της διάθεσης των πόρων. Το εάν θέλουμε ή όχι ΣΥΡΙΖΑ και το τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους πόρους που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και από το πώς θα τους διαθέσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια όσον αφορά την αξιοποίηση της κρατικής επιχορήγησης, τους βουλευτές, τα γραφεία τους και τα αποσπασμένα στελέχη από το δημόσιο. Οι πόροι αυτοί δεν προέρχονται από συνδρομές μελών των συνιστωσών. Είναι δημόσιο χρήμα που εισέρευσε στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ χάρη στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα απ’ όλα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λογοδοτήσει στους ψηφοφόρους του για το πώς χρησιμοποιήθηκαν. Αλλά ούτε εκεί σταματά η υποχρέωση λογοδοσίας. Εφόσον τα χρήματα αυτά προέρχονται από την φορολόγηση της κοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λογοδοτεί δημόσια σε όλη την κοινωνία. Διαφορετικά κανείς μας δεν μπορεί να ελέγξει την ειλικρίνεια των πολιτικών απόψεων που διατυπώνονται από τάσεις και συνιστώσες. Απαιτούμε ενόψει της ΠΣ να υπάρξει απόλυτη οικονομική διαφάνεια. Και μιας και δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό ταμείο ΣΥΡΙΖΑ, όλο το βάρος πέφτει σε κάθε συνιστώσα χωριστά ανάλογα με τα ποσά που διαχειρίστηκε. Συνιστώσες που δεν θα δώσουν στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που διαχειρίστηκαν (π.χ. πόσα και ποια επαγγελματικά στελέχη και για ποια ακριβώς καθήκοντα) θα πρέπει να αποκλειστούν από το δικαίωμα διορισμού εκπροσώπων τους σε οποιοδήποτε όργανο και να συμμετέχουν σαν μέλη. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του οικονομικού προϋπολογισμού του 2009. Αν ισχύσει η συμφωνία ανάμεσα στις συνιστώσες για την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης ανάμεσά τους και την δημιουργία ταμείου ΣΥΡΙΖΑ από τις ελεημοσύνες τους, όποτε και αν θελήσουν, τότε θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για κάποια επιτελεία δεν αποτελεί «στρατηγική πολιτική επιλογή», αλλά επενδυτική οικονομική επιλογή. Αναλυτικότερα για το πώς προτείνουμε να χρησιμοποιείται η κρατική επιχορήγηση για την χρηματοδότηση των κοινωνικοπολιτικών δράσεων της Αριστεράς και όχι της γραφειοκρατικής της υπόστασης, μπορείτε να δείτε στο blog http://dosepasa.wordpress.com

Όλες οι σημαντικές αποφάσεις από τα μέλη

Το τέταρτο στη διαδικασία, αλλά πρώτο σε σημασία είναι το ότι στο οργανωτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίζεται ότι στόχος είναι όλες οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί μια κατάσταση όπου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνουν την πολιτική των συμμαχιών του, από τα μπαλκόνια των προεκλογικών συγκεντρώσεων ή από τα media. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας δεν είναι δυνατόν να αναπαράγουμε μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ έναν κόσμο ανισότητας και πολιτικής ιεραρχίας.

Ώσμωση όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς διαμεσολαβήσεις

Σε όλη την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2007-2009 αποδείχτηκε ότι όποτε υπήρξαν δυναμικές, αυτές ήταν αποτέλεσμα ώσμωσης και συγχώνευσης μελών διαφορετικών συνιστωσών και ανένταχτων, όποτε υπήρξε βάλτωμα, αυτό ήταν αποτέλεσμα κομματικών πατριωτισμών και στοιχίσεων πίσω από μεγάλους και μικρούς μηχανισμούς των τάσεων και των συνιστωσών. Κατά συνέπεια ένα σύστημα εκλογής οργάνων όπου συνιστώσες διορίζουν εκπροσώπους και οι ανένταχτοι ψηφίζουν χωριστά «προβεβλημένους ανένταχους» ανεξάρτητα από την κατανομή των ποσοστών, θα αναπαράγει τις στοιχίσεις και παραγοντισμούς και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε νέες δημιουργικές συνθέσεις. Γιατί ν’ απαγορεύσουμε στους «ανένταχτους» να ψηφίσουν μέλη συνιστωσών και αντίστροφα; Απ’ την άλλη η παρουσία διορισμένων εκπροσώπων των συνιστωσών στα όργανα μαζί με εκλεγμένους είναι επί της ουσίας ένα αντιδημοκρατικό μέτρο γιατί τα μέλη των συνιστωσών εκπροσωπούνται διπλά και μέσω αυτών που εξέλεξαν στα πλαίσια των γενικών ψηφοφοριών και μέσω αυτών που διόρισαν. Ο βέλτιστος τρόπος αντιπροσώπευσης είναι όλοι εκλεγμένοι και εκ των υστέρων διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση που έχουν αποκλειστεί μειοψηφούσες τάσεις. Ο διορισμός εκπροσώπων των συνιστωσών στα όργανα μπορεί να γίνει αποδεκτός σε ποσοστό το ανώτατο μέχρι 50% και μόνον σαν μεταβατικό μέτρο με χρονικό ορίζοντα το πολύ 2 έτη.

Σε όλα τα παραπάνω συχνά αντιπαρατίθεται το επιχείρημα ότι η θέσμιση της άμεσης δημοκρατίας δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα του πολιτικού προσανατολισμού. Φυσικά και δεν τα λύνει από μόνη της. Μπορεί να μην είναι «και αναγκαία και ικανή συνθήκη», είναι όμως απολύτως αναγκαία εάν θέλουμε να επιχειρήσουμε ν’ αλλάξουμε και τα μικρά και τα μεγάλα στον κόσμο που μας περιβάλλει.

Τέλος επειδή δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε πότε θα βρεθεί σχέδιο ισορροπίας μεταξύ των συνιστωσών και των τάσεων, όσοι και όσες θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον ας προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία κυττάρων ΣΥΡΙΖΑ και στην οριζόντια δικτύωσή τους.

ΥΓ. Οι ιδέες που παρουσιάσαμε σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνονται στο συλλογικό σχέδιο επεξεργασίας εσωτερικού κανονισμού του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο διαμορφώνεται δυναμικά μέσα από σύστημα wiki και είναι αναρτημένο στο http://dosepasaorganotika.pbworks.com/FrontPage Στη διαμόρφωση του μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει δεκάδες σ/φοι και σ/φισες. Η διαδικασία αυτή προτάθηκε να υιοθετηθεί από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέχρι στιγμής (23/10) δεν υπήρξε ανταπόκριση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙ-ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

24 ΟΚΤΩΒΡΗ 2009

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αλλαξτε πρωτα τον εαυτο σας
ξαναγινετε ελληνες

εμεις είπε...

Γιατί είσαι εσύ έλληνας και δεν είμαστε εμείς;

Ανώνυμος είπε...

Ημουνα ιδρυτικο μελος του συνασπισμου το 1989,
προερχομενος απο ΚΚΕεσωτ.και ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΑ ΤΟ 1993
γιατι απο τοτε αρχισε ο συνασπισμος να αφελληνιζεται.

Δειτε το προεκλογικο φυλλαδιο π.χ.
που διενημε ο συριζα στην θρακη.

Ειναι οι επισημη πολιτικη της τουρκιας.

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα που αποχώρησες. Κι ο Καρατζαφέρης τι θα κάνει, θα το κλείσει το μαγαζί?

linkwithin

Related Posts with Thumbnails