Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Όσκαρ... σε ποσοστά για την Αριστερά!

Όπως καταγράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση το κόμμα της Αριστεράς-Die Linke πέτυχε ένα αξιοπρόσεκτο και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα στις γερμανικές εκλογές. Κατέγραψε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (11,9%) το οποίο σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε περίπου 5.150.000 ψήφους!
Μπορεί το συγκεκριμένο κόμμα να έχει ηγέτη σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης (βλ. Όσκαρ Λαφονταίν), μπορεί να μην θέτει επί τάπητος το ζήτημα ενός σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, μπορεί να θεωρείται (και δικαίως ίσως) κόμμα μεταρρυθμιστικό αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να στρέψουμε τη ματιά μας και τη σκέψη μας προκειμένου είτε να ασπαστούμε ιδέες και πρακτικές είτε πάλι να τις κριτικάρουμε.
Σε κάθε περίπτωση, εν μέσω τεράστιας οικονομικής κρίσης, η Αριστερά στη Γερμανία, την ατμομηχανή της ΕΕ και γενικότερα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος δείχνει έναν άλλο δρόμο. Ας αδράξουμε και εδώ τις ευκαιρίες!

Παραθέτουμε ένα μικρό απάνθισμα απόψεων για το περιβάλλον, με την προσφορά πάντα της εφημερίδας Εποχή!
  • Αυτοί που επενδύουν στην ανανεώσιμη ενέργεια σήμερα και μοιράζονται τη γνώση για τα αποθέματα ενέργειας με τις υποανάπτυκτες και τις αναπτυγμένες χώρες, δεν θα συμμετέχουν στους επερχόμενους πολέμους για πετρέλαιο και αέριο.
  • Μεσοπρόθεσμα, όλη η ενέργεια που χρειάζεται η Γερμανία, πρέπει να προσφέρεται από ανανεώσιμες πηγές.
  • Θέλουμε να μετατραπούν οι επιχειρήσεις του χώρου της ενέργειας σε δημόσια ιδιοκτησία και να τεθούν υπό δημοκρατική εποπτεία. Το ενεργειακό καρτέλ πρέπει να διαλυθεί, η παροχή ενέργειας να περάσει κατά κύριο λόγο στους δήμους και βαθμιαία να διαλυθούν τα μονοπώλια της ενέργειας.
  • Η κατανάλωση καυσίμων και ενέργειας από όλους τους μεταφορείς πρέπει να μειωθεί αισθητά. Τα βιοκαύσιμα δεν αποτελούν εναλλακτική για μία ριζοσπαστική αλλαγή στην πολιτική των μέσων μεταφοράς. Η αυξημένη καλλιέργεια μεγάλης κλίμακας συγκομιδής μονοκαλλιεργειών για βιοκαύσιμα αυξάνει την παγκόσμια πείνα και επιταχύνει την τροπική αποψίλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails