Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

Εργασιακός μεσαίωνας στον Τύπο της Πάτρας

Όργιο καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και εκβιασμών λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες στον Τύπο της Πάτρας.
Προχθες 21/10 πραγματοποιήθηκε προειδοποιητική 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΠΗΝ και της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Τεχνιτών Τύπου Πάτρας στις τέσσερις εφημερίδες που έχουν απλήρωτους εργαζομένους από 2-8 μήνες (Αλλαγή, Γεγονότα, Ημέρα, Σημερινή) ζητώντας παράλληλα την ανάκληση των απολύσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με τελευταίο παράδειγμα αυτό της Κατερίνας Παγουλάτου.
Να προσθέσουμε ότι υπάρχουν απολύσεις εργαζομένων που είχαν πραγματοποιήσει επίσχεση εργασίας πριν λίγους μήνες διεκδικώντας δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι ενώ τους χρωστούσαν υπόλοιπα αδείας από το 2008!
Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας "ΗΜΕΡΑ" απειλούσε προχθες ότι θα κλείσει αν δεν ανασταλεί η σημερινή απεργία. Φυσικά η απεργία πραγματοποιήθηκε κανονικά και η "ΗΜΕΡΑ" ανακοίνωσε ότι βάζει λουκέτο. Πρωτοφανές, να επικαλείται μια επιχείρηση 24ωρη απεργία των εργαζομένων της σαν αιτία για να κλείσει! Τι άλλο θα ακούσουμε;

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και της Ένωσης Υπαλλήλων και Γραφικών Τεχνών:


Οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν να κλείσει η ιστορική εφημερίδα ΗΜΕΡΑ

22 Οκτωβρίου 2009


Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και της Ένωσης Υπαλλήλων και Γραφικών Τεχνών χαιρετίζουν την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, στις εφημερίδες «Αλλαγή», «Γεγονότα», «Ημέρα» και «Σημερινή» της Πάτρας.
Το μήνυμα που εστάλη ήταν σαφές. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο δεν πρόκειται να δεχθούν πρακτικές που παγιώνουν καταστάσεις αυθαιρεσίας και παρανομίας και θα συνεχίσουν τους αγώνες τους έως ότου επέλθει καθεστώς πλήρους νομιμότητας σε ό,τι αφορά στην κανονική καταβολή των αμοιβών, στην ασφαλιστική κάλυψη των συναδέλφων, στην απαρέγκλιτη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Η ενότητα του κλάδου είναι η μεγάλη ισχύς του, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην συνέλευση των εργαζομένων στις τέσσερις εφημερίδες, το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ και φυσικά στην απεργία της ίδιας μέρας.
Οι εργαζόμενοι στον Τύπο διεκδικούν το αυτονόητο και το νόμιμο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Διεκδικούν την αξιοπρεπή διαβίωση τους, την εργασιακή τους ασφάλεια και το δικαίωμα σε μια κανονική σύνταξη.

Σε ό,τι αφορά στην παράνομη και προσχηματική απόφαση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Ημέρα» κ. Θεόδωρου Καμπέρου να αναστείλει την έκδοση της εφημερίδας, με άλλοθι την απεργία των εργαζομένων, τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών και της Ένωσης Υπαλλήλων Τύπου και Γραφικών Τεχνών, διαμηνύουν στον κ. Καμπέρο ότι αν αναζητεί άλλοθι και προσχήματα ας ψάξει αλλού να τα βρει και όχι στην δίκαιη απεργία των εργαζομένων.
Η απόφαση αυτή εξωθεί στην ανεργία περίπου 50 εργαζόμενους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το πείσμα της ιδιοκτησίας. Δεν είναι δυνατόν η κοινή γνώμη της πόλης να δεχθεί ότι η κήρυξη μιας 24ωρης απεργίας μπορεί να έχει ως φυσιολογικό αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας ενός μέσου ενημέρωσης.
Καλούμε τον κ. Θεόδωρο Καμπέρο να ανακαλέσει την απόφαση του, καλούμε επίσης τους φορείς της πόλης να υποστηρίξουν το αίτημα επαναλειτουργίας της εφημερίδας, με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και στην βάση της τήρησης όλων των προβλεπομένων από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όρων και προϋποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails