Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Διλλήματα φθίνουσας πολιτικής αντίληψης

Ο Γ. Κόνδης σε άρθρο του στην εφημερίδα "Αργολίδα" την Πάρασκευή 18/09 αναφέρεται στην κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Απομονώνουμε κάποιες φράσεις και τις σχολιάζουμε:
"Σε ποιούς απευθύνεται ένα γκρουπούσκουλο τύπου ΔΕΑ που απαιτεί να έχει ισοβαρή λόγο, αλλά όχι βάση και πρακτική στις πολιτικές διαδικασίες αυτού του τόπου; Τι νομιμοποιεί μια άλλη "συνιστώσα", την ΚΟΕ, να προδιαγράφει τα αριστερά όρια στα οποία θα κινηθούν οι πολιτικές μας πρακτικές και οι συνειδήσεις μας;"

Η υποτιμητική αναφορά με όρους όπως "γκρουπούσκουλο" απέναντι σε μικρότερες και με διαφορετικές ιδεολογικές κια πολιτικές αναφορές οργανώσεις φανερώνει τουλάχιστον μια υποτίμιση, προκατάληψη και μη σεβασμό της υπαρκτής μικρής ή μεγάλης παρέμβασης που έχουν. Όσον αφορά το ερώτημα για την ΚΟΕ, δεν θα μπορούσε το αντίστοιχο να απευθυνθεί σε άλλες οργανώσεις ή τάσεις του ΣΥΝ; Ο καθένας έχει διακαίωμα να βάζει τα όρια που ο ίδιος θεωρεί και αυτό το κάνουν ΟΛΟΙ. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχει διακαίωμα να το κάνει η ΚΟΕ ή κάποιο άλλο "γκρουπούσκουλο"...
"Η αλλαγή πλεύσης που σηματοδοτεί το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Αλ. Αλαβάνο θα επηρεάσει βαθύτατα την κουλτούρα της ανανεωτικής αριστεράς..."

Η γνώμη μας είναι διαφορετική και γνωστή.
"όταν αποδείχτηκε πως ο "μικρούλης" δεν ήταν μια απλή μαριονέτα, ο κ. Αλαβάνος θυμήθηκε τις παλιές καλές πολιτικές συνταγές: "ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε προσπαθούμε να το διαλύσουμε"
Για το θέμα αυτό έχουμε ανεβάσει πολλές αναρτήσεις. Η ακριβώς προηγούμενη είναι επίσης σχετική. Είναι προφανές, για εμάς τουλάχιστον, ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο.
"Στα χρόνια που μετράει η ανανεωτική αριστερά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δε διανοήθηκε ποτέ κανείς να χαρακτηρίσει "δεξιές" τις απόψεις κάποιου άλλου επειδή δεν συμφωνούσε με αυτές."
Είναι περίεργο να μπαίνει ζήτημα για τον χαρακτηρισμό ως "δεξιών" κάποιων απόψεων, τη στιγμή που το άρθρο ξεκινά χαρακτηρίζοντας κάποιους "γκρουπούσκουλα". Επίσης στην Ανανεωτική αριστερά μπορεί να μη διανοούνται να χαρακτηρίσουν απόψεις ως "δεξιές" αλλά δεν χάνουν ευκαιρία να χαρακτηρίζουν απόψεις αριστερίστικες, δογματικές... Πάλι, μόνο η Ανανεωτική Αριστερά έχει δικαίωμα να κρίνει κάτι σαν αριστερισμό;
Και τέλος, άλλο ένα ερώτημα. Τι νομιμοποιεί την Ανανεωτική (ή και οποιαδήποτε άλλη) αριστερά να συμμετέχει σε ένα συμμαχικό ψηφοδέλτιο και να μην τηρεί τις προγραμματικές συμφωνίες;
Επιλέξαμε να είμαστε όσο πιο ήπιοι γινόταν, να θέσουμε κάποια ερωτήματα και να σχολιάσουμε κάποια ίσως δευτερεύοντα ζητήματα. Αυτό ας μην παρθεί σαν φθίνουσα πολιτική αντίληψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails