Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Αρχαιολόγοι ΟΜΗΡΟΙ ενός Προεδρικού Διατάγματος!

Συμβασιούχοι, πτυχία με ημερομηνία λήξης, άνεργοι, πλέον, πρώην υπάλληλοι της "βαριάς" βιομηχανίας της χώρας δεν μπορούν πλέον να εργαστούν πάνω στο αντικείμενό τους (24 μήνες ήταν υπερ-αρκετοί!).
Λόγω του Π.Δ. 164/2004 του Παυλόπουλου και ψάχνουν εναγωνίως άλλου είδους απασχόληση, γιατί τα πτυχία τους πλέον δεν έχουν αντίκρυσμα! Νεώτεροι συνάδελφοί τους ακολουθούν, με την άθλια προοπτική των 24 μηνών εργασίας πάνω στο αντικείμενό τους και μετά…βλέπουμε!
Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Στην Ελλάδα του 2009, οι αρχαιολόγοι (όπως και διάφορες άλλες ειδικότητες εργαζομένων στο ΥΠΠΟ: συντηρητές, διοικητικοί υπάλληλοι, εργάτες, κα.) βρίσκονται σε αδιέξοδο!
Η κατάσταση στην Αργολίδα είναι βεβαίως ακόμα πιο δύσκολη λόγω της ανύπαρκτης ασφάλισης καθώς και του αυθαίρετου μισθολογίου όσων εργάζονται σε ανασκαφές (αρχαιολόγοι, σχεδιαστές, εργάτες), οι οποίες διενεργούνται με έξοδα ιδιωτών.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου, από Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, την Πέμπτη, 24/09/09 στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, (Ερμού 134-136) στην Αθήνα.

Σ.ΕΚ.Α.
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Νικηταρά 8-10 10678 Αθήνα, Τηλ./Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501
Email: sekagr@msn.com, www.sitemaker.gr/seka

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων και υποσχέσεων, αλλά και γενικά στο προγραμματικό λόγο των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, απουσιάζει η οιαδήποτε αναφορά σε θέματα πολιτισμού και δη στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της αρχαιολογίας.
Καμία αναφορά στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των πολιτιστικών οργανισμών και των μουσείων
Καμία αναφορά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον 24μηνό περιορισμό, ως μέγιστος χρόνος εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού από το Π.Δ. 164/2004.
Καμία αναφορά στη θεσμοθέτηση επιτέλους ενός τακτικού και τακτού τρόπου πρόσληψης των αρχαιολόγων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Καμία αναφορά στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και ελαχιστοποίηση των χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων για την ανασκαφή και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τη μετατροπή τους σε χώρους τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Εμείς, οι αρχαιολόγοι, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Ο 24μηνος περιορισμός του ΠΔ164/2004 δεν μας επιτρέπει να δουλέψουμε ποτέ ξανά, μιας και ο μόνος αποδέκτης της εργασίας μας είναι το Υπουργείο Πολιτισμού. Επιστήμονες με σοβαρές σπουδές, πολυετή πρακτική εμπειρία σε σωστικές ανασκαφές, εκθέσεις μουσείων και αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων πετιούνται κυριολεκτικά στα σκουπίδια για να ανακυκλωθούν με νέους συναδέλφους, ανεκπαίδευτους και με ημερομηνία λήξης τους 24 μήνες.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ιδίως στην περιφέρεια, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο έργο της, αυτό της προστασίας των αρχαιοτήτων, ελλείψει προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις των αρχαιολόγων ξεπερνούν τις 550, ενώ οι μόνιμοι συνάδελφοί μας που συνταξιοδοτούνται είναι διπλάσιοι από αυτούς που προσλαμβάνονται.

Μουσεία κλειστά, αρχαιολογικοί χώροι ρημαγμένοι, αυτή είναι η «βαριά βιομηχανία» που θα μπορούσε να τονώσει τον τουρισμό στην περιφέρεια. Και όσοι θελήσουν να χτίσουν ένα σπίτι και ήταν τόσο άτυχοι ώστε το οικόπεδό τους να κρύβει την Ιστορία, περιμένουν χρόνια μέχρι να βρεθεί το προσωπικό να το ανασκάψει.

Θα μπορούσαμε ίσως να καταλάβουμε την αδιαφορία του Υπουργείου για το πρόβλημα της επιβίωσής μας (700 αρχαιολόγοι δεν είναι αρκετοί ψήφοι), δεν κατανοούμε όμως την αδιαφορία για την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και για τον Έλληνα πολίτη. Είναι παράλογο όμως να διαψεύδεις με τόσο βάρβαρο τρόπο τις προσδοκίες επιστημόνων, δημιουργώντας αναλώσιμους υπαλλήλους των 24 μηνών, και να διαγράφεις με μια γραμμή το κεφάλαιο που επενδύθηκε από τη ζωής τους, για την απόκτηση της επιστημονικής γνώσης, την οποία πλήρωσε ο ελληνικός λαός, αλλά και της επαγγελματικής εξειδίκευσης που αποκτήθηκε στο πεδίο.
Άραγε να ελπίζουμε πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος ή επειδή τα κόμματα εξουσίας κρίνουν πως δε διαθέτουμε τόσο μεγάλη ψηφοθηρική δύναμη και πάλι θα παλεύουμε για το αυτονόητο;
Ζητάμε:
•Άμεση εξαίρεση των αρχαιολόγων από τις περιοριστικές διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 (24μηνο) καθώς αποτελεί ακύρωση του επαγγελματικού μας δικαιώματος.
•Κατάργηση των προσλήψεων με αδιαφανή τρόπο μέσω της Γενικής Διεύθυνσης (Γραφείο Υπουργού) και θέσπιση πλαισίου, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια των προσλήψεων με αντικειμενικά κριτήρια (προϋπηρεσία, προσόντα, εξειδίκευση, κ.λπ.)
•Άμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό, φυλακτικό) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails