Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Για όλα φταίει ο Αλαβάνος...

Στην πολιτική όταν κάποιοι με δύναμη και μηχανισμούς (τουλάχιστον κατά πολύ μεγαλύτερους από τους δικούς σου) σε βάλουν στο μάτι, τότε δύσκολα μπορείς να βρεις το δίκιο σου (τουλάχιστον όσο είσαι εν ζωή). Ειδικά όταν κι εσύ κάνεις λάθη, δίνοντάς τους πατήματα...
Ο Αλ. Αλαβάνος είναι ένας από τους ανθρώπους που θέλησαν να βγουν από το "μαντρί". Η εικόνα που έχει αποκομίσει πολύς κόσμος είναι αρνητική, κάτι που είναι τουλάχιστον άδικο για τη συνεισφορά του ίδιου στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λάθη και ο ίδιος, δεν απευθύνθηκε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν προσπάθησε (από σεμνότητα ή από αστοχία) να κάνει ευρέως γνωστά τα ζητήματα που ο ίδιος έθετε. Για παράδειγμα, πόσοι ξέρουν τον λόγο παραίτησής του όπως ο ίδιος τον ανέλυσε στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ; Ελάχιστοι. Κι αν κάποιοι δεν ήθελαν να γίνουν γνωστά, ο Α. Αλαβάνος όμως όπως είπα έπρεπε να καταλάβει ότι είναι κρίσιμο να κάνει έγκαιρα γνωστές τις απόψεις του. Από κει και πέρα, αν οι μηχανισμοί (πάσης φύσεως) σε βάλουν στο στόχαστρο, τα περιθώριά σου είναι περιορισμένα.
Στις ευρωεκλογές πήγε στο ντιμπέιτ και του την έπεσαν γιατί δεν άφησε τον νέο… Τσίπρα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Σήμερα ακούγονται ψίθυροι, πού είναι ο Αλαβάνος. Αν βγει θα πουν ότι πάει πάλι να μπει σφήνα στον Τσίπρα. Μετά τις ευρωεκλογές παραιτήθηκε και κάποιοι έλεγαν πως φεύγει από τη μάχη ύστερα από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Όταν ανακάλεσε την παραίτησή του, πολλοί που πριν του έλεγαν "μη φεύγεις" τον εγκατέλειψαν και τον ήθελαν σε ρόλο κομπάρσου. Δυστυχώς, το πώς η Αριστερά διαχειρίζεται μέλη της και ειδικά στελέχη της πολλές φορές θυμίζει τη λειτουργία των αστικών κομμάτων.
Πολλοί, και κυρίως οι συστημικές δυνάμεις, ανυπομονούν να στείλουν τον Αλαβάνο στη σύνταξη. Το τελευταίο διάστημα το tvxs και ειδικά ο Στ. Κούλογλου (χωρίς να τον θεωρώ συστημική δύναμη) με τουλάχιστον άγαρμπο τρόπο προσπαθούν να "κοντύνουν" τον Α. Αλαβάνο.
Διαβάστε έναν πολύ ενδιαφέροντα σχολιασμό δημοσίευσης στο tvxs που αφορά έρευνα της VPRC με ερώτημα : «Ποιος φταίει για την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ ;». Το αναδημοσιεύουμε από το πολύ ενδιαφέρον blog dosepasa:


Ερωτήματα για μια παράξενη δημοσκόπηση του TVXS

Σε άρθρο στο TVXS, στο φόρτε της προεκλογικής περιόδου δημοσιεύονται αποτελέσματα έρευνας της VPRC με ερώτημα : «Ποιος φταίει για την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ ;» Τα αποτελέσματα είναι :

1. Φταίει ο Αλαβάνος-32%
2. Φταίει ο Τσίπρας-18%
3. Φταίνε και οι δύο-13%
4. Κανείς-3%

Παρατήρηση 1η : Όσοι/ες πιστεύουμε ότι δεν φταίει ούτε ο Αλαβάνος, ούτε ο Τσίπρας, αλλά το γραφειοκρατικό –ιεραρχικό μοντέλο λειτουργίας της αριστεράς, καταγραφόμαστε ως απολιτίκ.

Παρατήρηση 2η : Οι ερωτώμενοι δεν καταλαβαίνουμε εάν διάκεινται θετικά ή αρνητικά στον ΣΥΡΙΖΑ, θετικά ή αρνητικά στην κρίση του, θετικά ή αρνητικά στην ηγεσία Αλαβάνου ή την ηγεσία Τσίπρα. Ερωτώνται το αυτονόητο : Δηλαδή ποιό ήταν το κορυφαίο γεγονός της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την πληροφόρηση του μέσου πολίτη από τα ΜΜΕ. Προφανώς ήταν η παραίτηση Αλαβάνου. Για κάποιους που είναι πιο κοντά στις εξελίξεις, κορυφαία στιγμή μπορεί να ήταν η δραματική Κυριακή 6 Σεπτέμβρη, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανακοίνωσε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία την αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΝ, για να την αναιρέσει το απόγευμα κάτω από την γενική κατακραυγή απλών μελών του ΣΥΝ και την απειλή εμφάνισης άλλου σχήματος. Αυτή η 2η προσέγγιση απαιτεί βέβαια MSc γνώσεων όσον αφορά τη φραξιονιστική διαπάλη εντός της εγχώριας αριστεράς, το οποίο δεν διαθέτει ο μέσος πολίτης. Επομένως όσοι απαντούν ότι φταίει ο Αλαβάνος μπορεί να σκέφτονται : είτε «Τον καημένο το ΣΥΡΙΖΑ, τι έπαθε από τον κακό Αλαβάνο» είτε «Ευτυχώς που ο Αλαβάνος τα ‘κανε μπάχαλο στο ΣΥΡΙΖΑ μπας και ξυπνήσουν μερικοί» είτε «Δε με νοιάζει τι στο διάολο κάνουν αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απ’ ότι ακούω ο Αλαβάνος τα έκανε μαντάρα».

Ερώτημα 1ο

Θεωρεί ο κ. Κούλογλου αυτή την έρευνα αντικειμενική και χρήσιμη ;

Ερώτημα 2ο

Την έρευνα δεν την διεξήγε καμία άσημη και άσχετη εταιρεία που δεν γνωρίζει τη διαφορά μιας πολιτικής έρευνας από μια έρευνα για οδοντόκρεμες, αλλά η πασίγνωστη VPRC, με στελέχη άριστους επιστήμονες, που γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς έπεσε η VPRC σε τέτοια λούμπα ;

Ερώτημα 3ο

Ποια είναι η προεκλογική επικαιρότητα ενός συμπεράσματος : «Σταύρωσον – σταύρωσον τον Αλαβάνο» ο οποίος δηλώνει πλέον, απλό μέλος ΣΥΡΙΖΑ ; Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ; Η μήπως η VPRC, που είναι άσος στις δημοσκοπήσεις, γνωρίζει κάτι για το αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου που εμείς δεν γνωρίζουμε και έχει έτοιμη και την εξήγηση ;

Και μια απάντηση

Άσχετα με το πώς κρίνει καθένας τους χειρισμούς Αλαβάνου, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στην Κουμουνδούρου, συνδέθηκε στον «κοινό νου» με την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «κατιτίς» στον «κοινό νου». Συνδέθηκε με την σύντομη αναλαμπή που η αριστερά απέκτησε ενότητα, πρόσημο, ανάστημα . Για μια στιγμή φάνηκε, ότι μια Αριστερά και μεγάλη και μαχητική δεν είναι ανέφικτη. Κάποιοι (εκτός, αλλά κι εντός) νομίζουν ότι απαξιώνοντας και συκοφαντώντας τα σύμβολα, παίρνουν σβάρνα και την ελπίδα. Σφάλλουν όμως και βιάζονται. Γιατί το όραμα της επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ από τα κάτω είναι πολύ πιο δυνατό απ’ οποιοδήποτε μεμονωμένο πρόσωπο.

Βαγγελιώ Σωτηροπούλου

1 σχόλιο:

isatsitna είπε...

Ένα ενδιαφέρον σχόλιο που γράφτηκε από τον RaindogNafplio στο tvxs, στο http://www.tvxs.gr/r163414

linkwithin

Related Posts with Thumbnails