Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Επεισόδια στο Γραμματικό για τη δημιουργία ΧΥΤΑ

Ακούστε τον πρόεδρο του Κέντρου Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικής Προστασίας, ο οποίος παρότι ήπιος στην τοποθέτησή του λέει πολλά αυτονόητα πράγματα:

Δείτε τα νεότερα από τον Γραμματικό, όπου περίπου 2 χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ,όπως αυτά καταγράφονται από το tvxs. Στην περιοχή στάλθηκαν ΜΑΤ και ξυπνάνε μνήμες Λευκίμμης...
Επίσης σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κι στο http://exotaxyta.blogspot.com.

Επεισόδια στο Γραμματικό για τη δημιουργία ΧΥΤΑ

Επεισόδια ξέσπασαν το πρωί στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού όταν μηχανήματα συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων έκαναν την εμφάνιση τους με σκοπό να ξεκινήσουν τις εργασίες για κατασκευή ΧΥΤΑ.
Οι κάτοικοι αντέδρασαν και η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Τέσσερις άτομα συνελήφθησαν μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της κοινότητας, Νίκος Κούκη. «Συνέλαβαν τον πρόεδρο και τον χτύπησαν, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται τώρα στο Κέντρο Υγείας» δήλωσε στο tvxs η κα.Μέξη, κοινοτική σύμβουλος. «Υπάρχουν παντού φωτιές και ισχυρή παρουσία αστυνομικών. Φοβόμαστε ότι θα γίνει μακελειό. Η αστυνομία χρησιμοποιεί βία και έχουμε πολλούς τραυματισμένους πολίτες» δήλωσε από την πλευρά του στο tvxs ο κ.Σαφράς, κοινοτικός σύμβουλος.

Σχολιάζοντας την επέμβαση των ΜΑΤ, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής δήλωσε ότι «Οι υπόλογοι της αμαρτωλής διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής προσπαθούν, με το πρόσχημα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, να συνεχίσουν το παιχνίδι τους στις πλάτες των φορολογουμένων πολιτών. Οι υπεύθυνοι αντί να τους έχουν ως μοναδικούς και προνομιακούς συνομιλητές τους θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή μιας μοναδικής περιοχής της βόρειας Αττικής και αν θέλουν πραγματική λύση του προβλήματος να ανοίξουν επιτέλους τον διάλογο που επί χρόνια επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες του Γραμματικού και της Κερατέας».

«Η εμμονή στην μέχρι σήμερα πρακτική για την επιβολή ξεπερασμένων λύσεων θα οδηγήσει σε επανάληψη των σημερινών φαινομένων που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας και υπονομεύουν το περιβάλλον», καταλήγει ο κ. Κουρής.

Η κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή Μαύρο Βουνό του Γραμματικού χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι εάν δεν προχωρήσουν τα έργα, ενδέχεται να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, καθώς ήδη η Κοιμισιόν προχώρησε σε αναστολή των πληρωμών για τους ΧΥΤΑ Κερατέας, Φυλής και Γραμματικού που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, εξαιτίας της εξαιρετικά αργής προόδου των έργων και της συνεχιζόμενης παραβίασης της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τα επεισόδια που διαδραματίζονται στο Γραμματικό.

«Θεωρούμε υπερβολικές έως απαράδεκτες τις αντιδράσεις κάποιων αιρετών π.χ. του Γραμματικού και της Κερατέας, που συμπαρασύρουν και μερίδα των κατοίκων αρνούμενοι να δεχθούν είτε τους νόμους, είτε τις αμετάκλητες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο κ. Κακλαμάνης.

«Η Αττική στο σύνολό της θα κινδυνεύσει μετά από ενάμιση χρόνο να γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος αν δεν προχωρήσουν τα έργα, της σύγχρονης και φιλικής προς το περιβάλλον, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στους δύο, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, προαναφερθέντες χώρους», προσθέτει ο κ. Κακλαμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails