Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

"Συζητήθηκε" και ψηφιστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ο δεματοποιητής!!!

Ονειρο ήταν και πέρασε. Ξυπνήσαμε λίγο απότομα είναι η αλήθεια στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Από τα τρία πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν, πρώτο συζητήθηκε το ζήτημα των αδρανών υλικών, δεύτερο το θέμα του ιχθυοτροφείου και τρίτο το θέμα του δεματοποιητή.
Το πρώτο θέμα συζητήθηκε για πάνω από μισή ώρα με τη συμμετοχή του δημάρχου Ναυπλίου. Το δεύτερο επίσης κάτι πάνω από μισή ώρα. Σε αυτό τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης. Το τρίτο θέμα συζητήθηκε με κινηματογραφική ταχύτητα σε περίπου 7 λεπτά! Ας γίνουμε πιο αναλυτικοί:

Τελειώνοντας το δεύτερο θέμα ο κ. Μανιάτης αποχωρεί. Το ζήτημα του δεματοποιητή στην Ερμιονίδα ανοίγει ο Νομάρχης κ. Σωτηρόπουλος. Αναφέρεται στη σημασία του προβλήματος των σκουπιδιών με τις ανεξέλεγκτες χωματερές... και την ανάγκη να προχωρήσουν καταρχήν οι δεματοποιητές.
Στην υπάλληλο της Νομαρχίας που εισηγήθηκε την θετική γνωμοδότηση για την ΜΠΕ έκανε ο Μπάμπης Αντωνιάδης δυο σημαντικά ερωτήματα: α) Αν τα δέματα παρεμείνουν τελικά πάνω από δυο χρόνια (τόσα ανέφερε η ΜΠΕ) ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες; Υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης; β) Τι γίνεται με τα βαρεά μέταλλα, από τη στιγμή που ο βιολογικός δεν έχει σύστημα απομετάλλωσης; Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση ήταν ότι θα υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης και θα χρειαστούν κάποιες επιπρόσθετες ενέργειες και στην δεύτερη ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πρόβλεψη για τα βαρέα μέταλλα. Στο μεταξύ ο κ. Νομάρχης, αρκετά νευρικός θα παρατηρούσαμε, και χωρίς να έχει προκληθεί από κανέναν εκτόξευε ειρωνείες, μιλώντας για πολίτες από το Ναύπλιο που εμποδίζουν να γίνει ένα έργο στην Ερμιονίδα το οποίο θέλουν εκεί όλοι οι κάτοικοι, τόνιζε όλο περηφάνεια το φοβερό του επιχείρημα ότι καλύτερα δεματοποιημένα τα σκουπίδια παρά ανεξέλεγκτα όπως είναι τώρα, μιλούσε για πολίτες που προσπαθούν να μονοπωλήσουν την περιβαλλοντική ευαισθησία, ότι έχουμε όλοι ευθύνες, ενώ προσπαθούσαν να επισπεύσουν την διαδικασία προς την
ψηφοφορία.
Η Β. Χριστοπούλου ρώτησε τον κ. Νομάρχη αν έχει υπόψη του το παράδειγμα του Κουρουπητού και τις συνέπειες που είχε εκεί η λειτουργία δεματοποιητών. Η απάντηση του κ. Νομάρχη ήταν σύντομη και σαφέστατη: Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε εκεί!
Στη συνέχεια το λόγο πήρε (πραγματικά πήρε, αφού όλοι πίεζαν να ψηφιστεί η γνωμοδότηση και για να μιλήσεις έπρεπε να φωνάζεις ώστε να σου δώσουν ένα λεπτό χρόνο...) ο Γιώργος Αντωνόπουλος επικεφαλής της νομαρχιακής κίνησης "Αργολίδα, κοινωνία των πολιτών". Αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων που άφησαν να γιγαντωθεί και να γίνει τεράστιο το πρόβλημα των σκουπιδιών, στην κοροϊδία της δεματοποίησης αφού δεν λύνει κανένα πρόβλημα απλά μετατρέπει τα σκουπίδια σε δέματα και στην ανάγκη ανακύκλωσης αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το πρόβλημα των σκουπιδιών.
Τέλος, κατάφερε και μίλησε ο Δημήτρης Κοδέλας. Στην αρχή ζήτησε από τον Νομάρχη να σταματήσει να μιλά υποτιμητικά και προσβλητικά και να δείξει περισσότερο σεβασμό απέναντι σε ανθρώπους που με ειλικρίνεια και γνησιότητα για χρόνια παλέυουν για μια ουσιαστική λύση στο θέμα των σκουπιδιών. Διεκόπη από τον νομάρχη ο οποίος ξεκίνησε τα "δεν θα μου υποδείξεις πώς θα μιλάω...". Συνεχίζοντας ο Δ. Κοδέλας ανέφερε ότι είναι απαράδεκτη η απάντησή του ("Δεν με ενδιαφέρει") στο ερώτημα της Β. Χριστοπούλου για τον Κουρουπητό και καλό θα ήταν να ενημερωθεί, αφού δημιουργήθηκε μεγάλη ρύπανση και πληρώθηκαν σοβαρά πρόστιμα στην ΕΕ. Στη συνέχεια
ανέφερε ότι δεν είναι αληθές, αυτό που ανέφερε ο νομάρχης, ότι όλη η Ερμιονίδα επιθυμεί τη λύση των δεματοποιητών. Μάλιστα πριν λίγους μήνες έγινε εκδήλωση για τα σκουπίδια στην οποία συμμετείχαν 200 άνθρωποι, οι οποίοι τάχθηκαν ενάντια στους δεματοποιητές και υπέρ της λύσης της ανακύκλωσης. Εκείνη τη στιγμή ο νομάρχης πέταξε την ατάκα "Φίλοι σας ήταν" (εννοώντας τους 200)! Τόνισε ότι είναι πραγματικά πρωτότυπο το ΝΣ να στηρίξει τη λύση των δεματοποιητών όταν δεν υπάρχει καν Περιφεριακός Σχεδιασμός για τα σκουπίδια και το Ν.Σ. θα έπρεπε τουλάχιστον πριν πάρει θέση στο θέμα να απαιτήσει από τον Περιφεριάρχη να ξεκαθαριστεί ποιά θα είναι η τελική μέθοδος διαχείρισης. Ανεφερε ότι τα δέματα μπορούν να πάνε μόνο για καύση, γύρω από την οποία υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα, και ζήτησε από το ΝΣ να πάρει θέση αν είναι υπέρ ή κατά της καύσης.
Εν συνεχεία ο νομάρχης έκανε ένα δίλεπτο κλείσιμο και ΟΜΟΦΩΝΑ (πλην ΚΚΕ που απουσίαζε) ψηφίστηκε η γνωμοδότηση.
Να τονίσουμε τα εξής:
Ενώ στα υπόλοιπα θέματα διάφοροι νομαρχιακοί σύμβουλοι ήταν λαλίστατοι, στο συγκεκριμένο θέμα του δεματοποιητή, άκρα του τάφου σιωπή...

Ο κ. Μανιάτης αποχώρησε
ακριβώς πριν συζητηθεί το θέμα του δεματοποιητή. Προφανώς θεωρεί ο ίδιος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Ν.Σ., η οποία υπερψήφισε τη γνωμοδότηση, ότι τα δέματα είναι μέρος της πράσινης ανάπτυξης. Ένα βαψιματάκι και μπορούν να γίνουν, τα πράσινα δέματα. Εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει άμεσο εκλογικό συμφέρον, όπως με τα ιχθυοτροφεία...
Ο νομάρχης ήταν έντονα προκλητικός, ειρωνικός και αντιδημοκρατικός απέναντι στους πολίτες που τοποθετήθηκαν. Του αφιερώνουμε το:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι μου, διαβάστε και το σχόλιο του Μπ. Αντωνιάδη για τη δημοκρατία του Νομ. Συμβουλίου: http://alliprotasi.wordpress.com/2009/08/02/nomarxiak-2/

linkwithin

Related Posts with Thumbnails