Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ- Ασχολίαστο

Είναι πολλές φορές μίζερη για τον πολύ κόσμο, ακόμα και για τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση που έχει ανοίξει. Κάποια πράγματα όμως ξεπερνούν τα όρια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έδωσε συνέντευξη στη Real News. Δείτε μια ερώτηση και την απάντηση:
"Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι τελικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές; Γιατί κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ το αμφισβητούν και στο κόμμα σας δεν το επιβεβαιώνουν;

Αν και δεν είναι το μείζον που μας απασχολεί τούτη την ώρα, δεν την έχω διαπιστώσει αυτήν την αμφισβήτηση, όπως λέτε. Αν, παρ’ όλα αυτά, υπάρξει τέτοιο θέμα, όπως και κάθε άλλο που θα αφορά τους όρους συγκρότησης της συνεργασίας μας στον ΣΥΡΙΖΑ, θα το λύσουμε ανοιχτά και δημοκρατικά. Να είστε βέβαιος."
Δεν θα το σχολιάσουμε, απλά διαβάστε και τα εξής:
«δεν υπάρχει κανένα κεκτημένο δικαίωμα του ΣΥΝ να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας του Φλαμπουράρη», Μανώλης Γλέζος, 18/6, στο Κανάλι 1 του Πειραιά.

"Στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πάντα μιλούσαμε για ισοτιμία ανάμεσα στα μέρη του και δεν είχαμε συνομολογήσει «δύο δικαιώματα του ΣΥΝ» μέσα στα πλαίσιά του. Ως «δύο δικαιώματα του ΣΥΝ» εννοούνται ότι α) στην ονομασία του θα υπάρχει το συνθετικό Συνασπισμός και β) ότι ο εκάστοτε επικεφαλής του Συνασπισμού τίθεται και επικεφαλής του συνδυασμού στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα τα «δύο αυτά δικαιώματα του ΣΥΝ» να «τηρούνται με ευλάβεια». Και απλά ο ΣΥΝ να τηρεί την υποχρέωση να «εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να διασφαλίζουμε την πλουραλιστική εκπροσώπηση στις αιρετές θέσεις». Αυτές οι πρόσφατες αναφορές δεν ταιριάζουν σε συνεργασία αριστερών δυνάμεων, δεν συνεπάγονται ισότιμη σχέση και συλλογική απόφαση για το τι κάθε φορά κρίνεται πιο αναγκαίο και καλό. Αυτό δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΣΥΝ και κάποιοι συνεργαζόμενοι μαζί του, είναι ΣΥΝ/Σύριζα. Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει. Όποιος ανατρέξει σε αρχεία και αποφάσεις δεν θα βρει κάτι τέτοιο." Δήλωση της ΚΟΕ, 15/6, δημοσιευμένη και στην Αυγή.

"Σχετικά με τους ισχυρισμούς του σ. Φλαμπουράρη θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά. Δεν υπάρχει καμιά καταστατική δέσμευση ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΣΥΝ θα είναι και επικεφαλής του σχήματος με το οποίο κατεβαίνουμε στις εκλογές ή ότι η λέξη ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θα περιλαμβάνεται στον τίτλο του εγχειρήματος. Η συμφωνία του 2002, έγινε μετά τις δημοτικές εκλογές με δεδομένο ότι δεν έγινε δυνατή η συμφωνία με το ΔΗΚΚΙ υπό τον Δ Τσοβόλα και αφορούσε ad hoc το σχήμα με το οποίο θα κατεβαίναμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Δεν είναι δε τυχαίο ότι έγινε προσπάθεια και το 2004 και το 2007 να αντικατασταθεί το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στον τίτλο με το ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ή ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, χωρίς επιτυχία γιατί δεν συμφώνησε ο ΣΥΝ κι όχι γιατί υπήρχε προηγούμενη συμφωνία. Αλλά, επίσης, δεν πείθει κανένα ο σ. Φλαμπουράρης να επικαλείται ότι ως αντιπαροχή στην a priori ανάδειξη του Προέδρου του ΣΥΝ ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ αποδέχτηκε την πλουραλιστική εκπροσώπηση με τον Γιάννη Μπανιά στο Επικρατείας,τον Θοδ. Δρίτσα στον Πειραιά το 2007 και την Ελένη Σωτηρίου τώρα στις ευρωεκλογές. Δηλαδή οι υποχρεώσεις αυτές, αν είναι υποχρεώσεις του ΣΥΝ κι όχι αποφάσεις του σχήματος, αναλήφθηκαν στα πλαίσια της συμφωνίας του 2002; Με αυτόματο πιλότο;", τοποθέτηση εισηγητή της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, 22/6

“το 2004 μπήκαν οι τρεις όροι ad hoc (στην ονομασία να υπάρχει ο συνθετικός όρος Συνασπισμός, ο εκάστοτε επικεφαλής του ΣΥΝ να τίθεται και επικεφαλής του συνδυασμού στην εκλογική μάχη και πλουραλιστική εκπροσώπηση), όπως έγινε και το 2007 σε νέα βάση, αλλά αυτό καθορίζεται και πρέπει να καθορίζεται κάθε φορά, καθώς δεν είναι απόφαση που ισχύει εκ των προτέρων και δεν υπάρχει κάποια καταστατική δέσμευση γι' αυτό”, απόψεις Μπανιά-Θεωνά, όπως καταγράφονται στην Αυγή 21/6.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails