Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Μια γνώμη από το μικρό δαχτυλάκι που αρνείται να ακρωτηριαστεί!

Ο καλός και δραστήριος γείτονας από την Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας έγραψε ένα σχόλιο σχετικά με τις συνεργασίες της αριστεράς και το ρόλο των ηγεσιών. Κρατάμε κάποιες διαπιστώσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές:
"3.Στη συλλογικη μνημη του τοπου μας (και οχι μονο ) εχει χαραχτει αυτη η γνωση απο τους πατεραδες και τις μαναδες μας, μια επιφυλαξη απεναντι στις ΕΠΩΝΥΜΕΣ ηγεσιες της αριστερας και οσα λένε και αντιθετα κραταμε σαν πολυτιμο θησαυρο στα χερια τους αγωνες των εκατονταδων χιλιαδων αριστερων που ΑΝΩΝΥΜΟΙ αγωνιστηκαν για ενα καλυτερο κοσμο και προδοθηκαν απο τους ηγετες τους ξανα και ξανα.

Γι αυτο ο κοσμος που ψηφιζει αριστερα το κανει με επιφυλαξη και την ιδια στιγμη δεν συμμετεχει στην καθημερινη παλη στις τοπικες κοινωνιες. Σαν να λεει” εδω ειμαστε παντα δεν αλλαξαμε αλλα δεν θα βγουμε στο δρομο να σπασουμε τα μουτρα μας για παρτη σας”.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η αριστερά είναι η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ή μάλλον η έλλειψη αξιοπιστίας. Η αντιστοιχία ή αναντιστοιχία λόγων και έργων. Αν εφαρμόζει η ίδια αυτά που εξαγγέλει και οραματίζεται. Η έλλειψη αξιοπιστίας δημιουργεί καχυποψία έως και αποστροφή σε κόσμο που θα μπορούσε να βοηθήσει.
Για παράδειγμα το ΚΚΕ δίνει όρκους ότι είναι εκτός συστήματος και την ίδια στιγμή ήταν βασιλικότερο του βασιλέως στο να καταγγείλει τον Δεκέμβρη της νεολαίας και να συνταχθεί με το συντηρητικό μποκ ή σε ένα σημαντικό μέτωπο όπως αυτό του Βοτανικού πήρε συγχαρητήρια από τον Κακλαμάνη γιατί ναι μεν είχε διαφορετική άποψη αλλά δεν έκανε ντε κι αυτά που έκαναν οι επιτροπή για τη διάσωση του Ελαιώνα και ο ΣΥΡΙΖΑ...
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και όλη η κριτική του ΣΥΝ στον αντι-δημοκρατικό χαρακτήρα του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε καταρρέουν κάτω από την υιοθέτηση πολλών αντι-δημοκρατικών πρακτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική καμπάνια του 2007, όπου τονιζόταν κάθε στιγμή το ενωτικό του εγχειρήματος, στα ΜΜ"Ε" έβγαιναν πολλοί άνθρωποι που πολλές φορές τους βλέπαμε για πρώτη φορά, μετατράπηκε σιγά σιγά σε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με μόνο τα γνωστά κι επώνυμα στελέχη του ΣΥΝ να παρελάζουν για μήνες στα κανάλια, με μια προεκλογική καμπάνια που, αν εξαιρέσει κανείς τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου που δόθηκε στην Ε. Σωτηρίου (και ήταν προφανές ότι τουλάχιστον η δεύτερη θέση έπρεπε να δωθεί σε εκτός του ΣΥΝ υποψήφιο για να μπορέσει να κατέβει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ...), χάθηκε το ενωτικό στίγμα και δεν αξιοποιήθηκαν δεκάδες στελέχη (Γλέζος, Αλαβάνος, Βαλαβάνη, στελέχη επιμέρους οργανώσεων...) γιατί κάποιοι είδαν τις εκλογές σαν "προσωπικό στοίχημα"! Άλλη πρωτοτυπία αυτού του πραγματικά πρωτότυπου εγχειρήματος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό κόμμα που στις εκλογές δεν είχε γραφείο τύπου, αλλά το ρόλο αυτό έπαιζε συνιστώσα!!!
Ερώτηση: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 2 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ; ΓΙΑΤΙ; ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ; Γιατί αν όλοι τις θέλουν και κανείς δεν τις μπλοκάρει, τότε θα αναγκαστούμε να κάνουμε μια μικρή ιδεολογική υποχώρηση και να το ρίξουμε στη μεταφυσική και να παρακαλέσουμε τον ικανότατο στο να λύνει τέτοια ζητήματα κ Χαρδαβέλλα να μας βοηθήσει. Μη σας πω να μπει και στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ!
Εν κατακλείδη, ηγεσίες υπάρχουν καλές και κακές, υπάρχουν και καλές που μπορεί να μετατραπούν σε κακές και κακές που μπορεί να μετατραπούν σε καλές. Το ερώτημα είναι η βάση, ο κόσμος, πώς απαιτεί από τις ηγεσίες, τι απαιτεί, πόσο τις αμφισβητεί όταν πρέπει, πώς δημιουργεί ασφαλιστικές δικλείδες παρέμβασής του στις λήψεις των αποφάσεων. Οι ηγεσίες της αριστεράς (και όχι μόνο) έχουν και μια άλλη ικανότητα. Αυτή είναι μέσα από μηχανισμούς που έχουν φτιάξει στα κόμματά τους να καταφέρνουν πολλές φορές να δημιουργούν έναν τυφλωτικό κομματικό πατριωτισμό στα μέλη τους και με διάφορους τρόπους να διαβάλλουν κάθε αντίθετη άποψη. Ο γείτονάς μας, το λέει ακόμα πιο αιχμηρά:
"Τις ηγεσιες της αριστερας με το ματι να γυαλιζει απο τον ποθο για εξουσία ετοιμες να συκοφαντησουν να βασανισουν να σκοτωσουν ακομα, οσους αγωνιστες δεν χωρουσαν στα καλουπια τους."

Το ερώτημα που τίθεται στη συγκεκριμένη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αν αυτές οι ηγεσίες θα ξεπεραστούν από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ προωθώντας έναν ΣΥΡΙΖΑ χρήσιμο στους καταπιεσμένους ή αν θα επικρατήσουν μηχανισμοί, επετηρίδες, "πραξικοπηματισμοί".
Και για όσους πιθανόν έχουν ξεχάσει τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο γείτονάς μας, αν και μη ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει το αυτονόητο:
"
Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι μια ακομα προσπαθεια να μιλησουν και να δρασουν μαζι αγωνιστες οργανωμενοι σε διαφορετικες ομαδες και κομματα της αριστερας (η και αλλοι που δεν ανηκουν πουθενα για την ωρα) ΙΣΟΤΙΜΑ μεσα απο ενα πλατυ σχημα που θα σεβεται ολους το ιδιο ητε ειναι πολλοι ητε ειναι λιγοι."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails