Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

«Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος»: Προβολή ντοκiμαντέρ & συζήτηση στο φεστιβάλ Resistance 2009

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Φώτη Λαμπρινού θα προβληθεί στο Resistance ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Διαβάστε, επίσης, μια λεπτομερή παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στη Γαλέρα.

Το ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» θα προβληθεί το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 9:30 μ.μ. στα πλαίσια του Resistance festival. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη.
Ένα οδοιπορικό στη ζωή ενός τούρκου αριστερού που πολέμησε στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Η κάµερα του Φώτου Λαµπρινού µεταβαίνει στην Τουρκία και τη Θράκη, συναντάει τον –92χρονο σήµερα– Μιχρί Μπελί και καταγράφει μια λιγότερο γνωστή πλευρά του εμφυλίου πολέμου: τη συμβολή Τούρκων, Ποµάκων και Αθίγγανων στον αντάρτικο αγώνα. Με τον «Καπετάν Κεµάλ» Μπελί, όπως ήταν το προσωνύµιό του στις τάξεις των ελλήνων κοµµουνιστών, με πλάνα και εικόνες από τις περιοχές και τα γεγονότα της εποχής, το ντοκιμαντέρ έχει μια σημαντική ιστορική αξία.
Ο Φώτος Λαµπρινός είναι σκηνοθέτης-ερευνητής που έχει αφιερώσει το κινηµατογραφικό του έργο στην υπηρεσία της ιστορικής µνήµης. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 µέχρι σήμερα έχει δηµιουργήσει περισσότερα από 250 ντοκιµαντέρ, για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον κινηµατογράφο και με ιδιαίτερη γνώση της ιστορικής περιόδου του εμφυλίου πολέμου. Ο Φώτος Λαμπρινός ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσνίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails