Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Ελικοδρόμιο, ΤΩΡΑ, στον Κορυδαλλό!

Εύστοχος όπως πάντα ο Στάθης.


Θυμηθήκαμε και το σύνθημα του φοιτητικού κινήματος επί άρθρου 16 με υπουργό Παιδείας τη Μαριέττα:
"Ο ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠ' ΤΗ ΒΟΥΛΗ"
Για να σοβαρευτούμε, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στον υπ. Δικαιοσύνης. Οι φυλακές Κορυδαλλού παραμένουν τόσα χρόνια χωρίς ελικοδρόμιο. Αποτέλεσμα, σε κάθε απόδραση να κινδυνεύουν οι ζωές και των υπολοίπων κρατουμένων και φυλάκων, σε ενδεχόμενο ατύχημα. Οι αρμόδιοι ας πράξουν, έστω και τώρα, τα δέοντα...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Άντε... και καλή τύχη μάγκες".

Η ευθύνη του κράτους δεν είναι ότι δεν μετέτρεψε τον Κορυδαλλό σε Γκουαντάναμο για να γλυτώσει μια και καλή από τις αποδράσεις... Είναι ότι τα παχιά λόγια του Υπουργείου Δικαιοσύνης πριν από τρεις μόλις μήνες περί αποσυμφόρησης των φυλακών, περί αποφυλάκισης 3000 ανθρώπων που είναι μέσα για λίγα γραμμάρια ναρκωτικών, για χρέη και για μικροκλοπές, αποδείχτηκαν απάνθρωπο και κυνικό δούλεμα.... Κάτι του στυλ "υποσχέσου τώρα κάτι για να σταματήσει η εξέγερση και όταν σταματήσει τους γράφουμε εκεί που δεν πιάνει μελάνι"....
Κι ας μην αναρωτιέται κανείς γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού χαίρεται για την απόδραση Παλαιοκώστα και τον εξευτελισμό που έφερε...
Όταν ο κάθε Εφραίμ, Ρουσσόπουλος, Γιοσάκης κλπ κλπ κλπ είναι έξω και οι φυλακές είναι γεμάτες με φτωχούς και μετανάστες, περίμενε κανείς να αισθανθεί ο κόσμος ότι ...κινδυνεύει από τον Παλαιοκώστα που είναι ξανά ελεύθερος?
Προτείνω για διάβασμα το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Κώστα Σαμαρά "Καταζητείται", από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο Κώστας Σαμαράς ήταν για χρόνια σύντροφος των αδερφών Παλαιοκώστα και το βιβλίο του είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Περιγράφει μια άλλη Ελλάδα, της απελπισίας, της ανέχειας, της φυλακής, της απόλυτης φτώχιας στα χωριά της Ευρυτανίας και των Αγράφων που οι περισσότεροι από μας αγνοούμε...
Ξαναλέω ότι πρόκειται για ένα βαθιά ταξικό και συγκλονιστικό βιβλίο, που θα έπρεπε να διδάσκεται στις σχολές δικαστών και εισαγγελέων για να τους προσγειώνει στην πραγματική ζωή...
Και τελειώνω με την πρόταση του Πουλικάκου: "Θες κύριε να γίνεις δικαστής? Να κάτσεις μερικούς μήνες μέσα για να συμπληρώσεις εκπαίδευση! Πως πας και μέσα στο οχτάωρό σου μοιράζεις πέντε χρόνια, δέκα χρόνια, δεκαπέντε χρόνια, σαν να είσαι στραγάλια και μετά τελειώνεις το οχτάωρο και πας σπίτι σου για το μεσημεριανό φαί?"
Γ.Ο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε Γ.Ο. Έχεις δίκιο στην παρατήρησή σου. Πρόθεσή μας ήταν το σχόλιο να είναι καθαρά σατυρικό. Προφανώς και δεν ζητάμε ακόμα πιο "ασφαλείς" φυλακές και συρρίκνωση των τελευταίων δικαιωμάτων των κρατουμένων. Αν ζητάμε κάτι, είναι να βγουν αυτοί που είναι μέσα και να γεμίσουν οι φυλακές από αυτούς που χρόνια τώρα λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο και τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Ανώνυμος είπε...

Δε μπαίνει θέμα ότι το σχόλιο ήταν σατυρικό, και πετυχημένο μάλιστα! Το σχόλιό μου για την ευθύνη του κράτους πήγαινε στους διάφορους μεγαλοδημοσιογράφους αλλά και στο ΠΑΣΟΚ που μιλάνε για "έλλειμα ασφάλειας" και ανίκανες αρχες.
Το πιο ωραίο το διάβασα στην ανακοίνωση της ΑΚΟΑ, που έλεγε ότι μετά το υπερθέαμα της απόδρασης, οι άλλοι έγκλειστοι ξαναγύρισαν στη "ζωή εν τάφω"....Ξεχασμένοι από το Υπουργείο που μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις πριν λίγους μήνες και μάλιστα με χρονοδιαγράμματα εκπλήρωσής τους.

Ανώνυμος είπε...

Στέλνω την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για την κατάσταση στις φυλακές μετά την μη υλοποίηση των υποσχέσεων του Υπουργείου.
Γ.Ο.


Καζάνι που βράζει οι δρόμοι και οι φυλακές …

Η κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη άλλαξε το σκηνικό της ακινησίας. Η οργή, η αντίσταση και η συντροφικότητα βγήκαν στο δρόμο μαζικά και απειλητικά για τους κυρίαρχους.

Η πρόκληση, όμως, έχει και τα όρια της, θα πουν οι κυβερνώντες και θα λάβουν τα μέτρα τους. Τα όργανα καταστολής θα κάνουν τη «δουλειά» τους, όπως ξέρουν χρόνια τώρα. Τα ΜΜΕ θα εγκωμιάσουν το μόχθο των αστυνομικών και οι δικαστικές αρχές θα νομιμοποιήσουν, για άλλη μια φορά, το «κοπιαστικό και επικίνδυνο» έργο της αστυνομίας: μαζικές συλλήψεις, προφυλακίσεις, διώξεις αγωνιστών και απελάσεις μεταναστών. Συνοπτικές διαδικασίες ενοχοποίησης, βασισμένες στις «ακλόνητες», αλλά και ελαστικές, μαρτυρίες των οργάνων καταστολής, που μετατρέπουν τις πέτρες σε μολότωφ και τα πλημμελήματα σε κακουργήματα από τη μια μέρα στην άλλη, καταστρέφοντας ζωές, έτσι, για πλάκα.

Τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά:

· 273 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης 67 από τους οποίους είναι προφυλακισμένοι.

· Στη Λάρισα, 17 μαθητές γυμνασίου και λυκείου παραπέμπονται με τις διατάξεις του τρομονόμου για σύσταση εγκληματικής- τρομοκρατικής οργάνωσης και 4 ενήλικες (18-22 ετών) προφυλακίζονται.

· 70 μετανάστες αγνοούμενοι, ένοχοι εκ γενετής, που αν δεν έχουν απελαθεί ήδη, θα απελαθούν σύντομα.

Το κράτος, θορυβημένο από το ανυποχώρητο πείσμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, καταφεύγει στην ποινικοποίηση και την άγρια καταστολή για να παραδειγματίσει. Ένα μόλις μήνα μετά την επίσης πρωτόγνωρη και συντονισμένη κινητοποίηση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, αιτήματα της οποίας ανάμεσα σε άλλα, ήταν η κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, ο περιορισμός του μέτρου της προφυλάκισης και η αποσυμφόρηση των φυλακών – κολαστηρίων, το κράτος απαντά με περισσότερη φυλακή.

Οι αποφυλακίσεις, που σύμφωνα με τις προβλέψεις του απερχόμενου υπουργού Δικαιοσύνης θα ανέρχονταν στις 5.500 ως το τέλος Μαρτίου, έφτασαν μετά δυσκολίας τις 760 και από ότι φαίνεται από τις συλλήψεις του Δεκέμβρη, όσοι αποφυλακίστηκαν θα αντικατασταθούν σχεδόν άμεσα !!

Ούτε λόγος, βέβαια, για τους τραμπούκους-δολοφόνους της Κούνεβα, που, ως έμμισθοι υπάλληλοι των μαφιόζων-εργολάβων, αφού έκαναν τη βρωμοδουλειά, τώρα κυκλοφορούν ελεύθεροι…

Ο πρόσφατος νόμος 3727/08, που ψηφίστηκε για να ικανοποιήσει, υποτίθεται, τα αιτήματα των κρατουμένων, διαμόρφωσε απλώς το πλαίσιο, ελάχιστα τροποποιημένο από το προηγούμενο, μέσα στο οποίο οι κατασταλτικές και δικαστικές αρχές θα συνεχίσουν να αυθαιρετούν ανενόχλητα στο όνομα της ασφάλειας, προστατευμένες όχι μόνο από το ίδιο το κράτος που τις δημιούργησε, αλλά και από όλους εκείνους τους «κανονικούς» πολίτες, που ζητούν επίμονα «ησυχία, τάξη και ασφάλεια», αδιαφορώντας για τα πλιάτσικα και το θάνατο που σκορπίζουν γύρω τους οι εκάστοτε κυβερνώντες. Δυστυχώς όμως, για τους κάθε λογής φιλήσυχους, «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη». Όσο διογκώνεται η αυθαιρεσία της εξουσίας και η κοινωνική αδικία, τόσο οι δρόμοι κι οι φυλακές θα είναι ένα καζάνι που βράζει…



Η εξέγερση δεν φυλακίζεται

Άμεση απελευθέρωση όλων των προφυλακισμένων του Δεκέμβρη


Φλεβάρης 2009

linkwithin

Related Posts with Thumbnails