Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ετοιμάζουν εργοστάσιο καύσης στην Θήβα

Διαβάστε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθεια δημιουργίας εργοστάσιου καύσης στην Θήβα. Ποιός εμπλέκεται; Μα φυσικά ο εθνικός εργολάβος (νταβατζής κατά άλλους) κ. Μπόμπολας. Και για να είναι κερδοφόρο φυσικά χρειάζεται πολλά σκουπίδια. Άλλο ένα χτύπημα στην ανακύκλωση. Περιμένουμε με ανυπομονησία την τοποθέτηση του κόμματος της "μηδενικής ανοχής στους λαθρομετανάστες" να δούμε τι ανοχή θα δείξει στην "πράσινη" επένδυση του λαθρο-εργολάβου Μπόμπολα...
Επίσης σχετικά με το θέμα της καύσης δείτε στο tvxs την πριμοδότηση της καύσης από την ΕΕ και τον Ν.Χαραλαμπίδη από την Greenpeace να μιλά για την μέθοδο αυτή.

Ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων ετοιμάζεται κρυφά στη Θήβα με αγαστή συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, ετοιμάζει η κατασκευαστική εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και κατασκευάστρια του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Θήβας. Η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου που έχουν συστήσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε., η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με δ/ντα σύμβουλο τον Λ. Μπόμπολα. Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε αγορά οικοπέδων γύρω από τον ΧΥΤΑ και έχει καταθέσει σχετική πρόταση.

H διεθνής εμπειρία έχει αναδείξει σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την καύση των αποβλήτων όπως τη μεταφορά διοξινών και φουρανίων στο έδαφος, στην επιφάνεια των φυτών και στις ανοιχτές υδάτινες μάζες. Επίσης το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων καύσης, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία είναι υπερδιπλάσιο της ανακύκλωσης και θα κληθούν να το πληρώσουν οι Δήμοι και οι δημότες τους. Στη χώρα μας δεν υπάρχει πλήρης απογραφή των πηγών διοξινών και πολιτική αντιμετώπισής τους, όπως δεν υπάρχει αξιόπιστη ποιοτική και ποσοτική αποτύπωση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.
Σε περίπτωση που αυτή η μονάδα κατασκευαστεί θα χρησιμοποιεί προφανώς σκουπίδια και από άλλες περιοχές γιατί η ποσότητα των οικισμών της Θήβας είναι ανεπαρκής – εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 10% της απαιτούμενης ποσότητας. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η μονάδα να υποδέχεται σκουπίδια από την Αττική, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πιθανότητα υποδοχής (έστω και από την πίσω πόρτα) των βιομηχανικών αποβλήτων Σχηματαρίου – Οινοφύτων – Θήβας και ιδιαίτερα των επικίνδυνων, που σήμερα διατίθενται παράνομα στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Η εξέλιξη αυτή προστίθεται στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση της περιοχής, στις ανεξέλεγκτες ενεργειακές εγκαταστάσεις και στις πολιτικές που μετατρέπουν τη Βοιωτία σε σκουπιδότοπο. Για το θέμα είναι ενήμεροι τόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας όσο και ο Δήμαρχος Θήβας Ν. Σβίγγος. Ο τελευταίος, γνωρίζοντας προφανώς τα σχέδια της ΗΛΕΚΤΩΡ αλλά χωρίς να ενημερώσει τους δημότες, έκανε δύο εκδηλώσεις από τον περασμένο Αύγουστο, (στην Κεντρική πλατεία και στο Συνεδριακό Κέντρο) για την ωφελιμότητα των εργοστασίων καύσης σκουπιδιών. Επίσης μαζί με συνεργάτες του επισκέφθηκε το Παρίσι για να διαπιστώσει ότι … τέτοιες μονάδες είναι ακίνδυνες για το περιβάλλον. Ασφαλώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για μεθοδεύσεις πίσω από την πλάτη των πολιτών της Θήβας.
Όσο για την Κυβέρνηση και τους βουλευτές Βοιωτίας, αναρωτιόμαστε: Θα καταργήσουν τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία προστατεύεται η Υλίκη, που ορίζει απόσταση δέκα χλμ για εργοστάσια ενώ ο ΧΥΤΑ απέχει μόλις έξι; Θα μας ενημερώσουν ποια και πόσα σκουπίδια θα υποδέχεται; Θα μας ενημερώσουν γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος και όχι π.χ. η Αττική αφού η αντίστοιχη μονάδα βρίσκεται μέσα στο Παρίσι; Γιατί επιλέγουν την ασύμφορη λύση της μεταφοράς;
Απαιτούμε την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να εκφραστεί η άποψη της τοπικής κοινωνίας. Η ιστορική πόλη της Θήβας υποφέρει εδώ και χρόνια από την ασύδοτη βιομηχανική ρύπανση. Το νερό της πόλης είναι μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο, το διυλιστήριο καθυστερεί παρά τις δεσμεύσεις και τα βιομηχανικά απόβλητα από τα οποία είναι κορεσμένη η περιοχή κινδυνεύουν να καταστρέψουν τον νέο ΧΥΤΑ. Δεν αρκεί ο Μπόπμολας να κερδίζει και το ΥΠΕΧΩΔΕ να απαλλαγεί από τα σκουπίδια της Αττικής χωρίς πολιτικό κόστος. Πρέπει και οι πολίτες της Βοιωτίας να επιβιώσουν.
ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails