Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Ο Νάνος Βαλαωρίτης στηρίζει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η σημασία της στήριξης του Ν. Βαλαωρίτη έγκειται και στο γεγονός ότι το 2007 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

Ο Νάνος Βαλαωρίτης
στηρίζει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τη στήριξή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σε μεγάλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αριστερά!» (κυκλοφορεί αύριο -Παρασκευή 5 Ιουνίου) ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης.

Ο κ. Βαλαωρίτης, που σημειωτέον στις εθνικές εκλογές του 2007 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων αφήνει σαφείς αιχμές για την πορεία και στόχευση του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της (δημοσκοπικής) επικαιρότητας και περιγράφει αναλυτικά το δικό του όραμα για την οικολογία, η οποία θα απαντά με ουσιαστικούς όρους στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα.


Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τη δική του εμπλοκή με τους Οικολόγους Πράσινους, εκφράζει την πικρία του για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν, υπογραμμίζοντας ότι χρησιμοποίησαν το όνομά του για να μαζέψουν ψήφους και μετά μεθόδευσαν τον παραγκωνισμό του και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα προσωπικά -αυτά θα γίνονταν σε οποιοδήποτε κόμμα. Το ζήτημα είναι αν τελικά ένα τέτοιο κόμμα θα ωφελούσε την υπόθεση. Αν οι Οικολόγοι Πράσινοι θα γίνονταν -σε περίπτωση που έπαιρναν περισσότερες ψήφους- ένα παίγνιο των μεγάλων κομμάτων, όπως έγινε παλιότερα και διαλύθηκαν, όταν η τότε βουλευτίνα προσχώρησε αμέσως σε ένα μεγάλο κόμμα».

Σε άλλο σημείο και αναφερόμενος στο γεγονός ότι η οικολογία έχει αρχίσει να απασχολεί με ουσιαστικούς όρους όλο και περισσότερο κόσμο, σημειώνει ότι «αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, αλλά δεν βλέπω τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός κόμματος υποχείριου άλλων κομμάτων. Αυτό έγινε και στη Γερμανία, όπως ξέρουμε, όπου οι Πράσινοι με τους Σοσιαλδημοκράτες συμψήφισαν τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και έκαναν φοβερά πράγματα».

Απαντώντας στην ερώτηση πόσο οικολογικό είναι ένα κόμμα εάν δεν βάζει συνολικά το ζήτημα του μοντέλου ανάπτυξης λέει ότι «δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτά είναι αξεχώριστα. Γι’ αυτό άλλωστε αρχίζουν και τα μεγάλα κόμματα να το συνειδητοποιούν» και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «πιστεύω πως όλα τα κόμματα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την υπόθεση, η οποία δεν μπορεί να αφεθεί σε μία ομάδα ανθρώπων, που κατά τη γνώμη μου δεν είναι κατάλληλοι».

Τέλος, η συνέντευξη του Νάνου Βαλαωρίτη κλείνει με τον εξής χαρακτηριστικό διάλογο:

- Με δεδομένους, λοιπόν, τους αγώνες που έχει δώσει για το περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται στις βασικές του προτεραιότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ σας πείθει να τον στηρίξετε;

«Βεβαίως με πείθει, όπως θα στήριζα και άλλους αν με έπειθαν ότι δίνουν πραγματικά μια μάχη…»

4 Ιουνίου 2009


3 σχόλια:

Unknown είπε...

Αγαπητοί φίλοι, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και είναι λυπηρό γενικά ό,τι έχουν υποστεί οι Οικολόγοι Πράσινοι από συνιστώσες του ΣυΡιζΑ σ' αυτές τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε τη σημερινή δήλωση διάψευσης του Νάνου Βαλαωρίτη:

"Ουδέποτε είπα ότι υποστηρίζω το ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσα ότι θα υποστηρίξω οποιονδήποτε πολιτικό έχει οικολογικές ευαισθησίες, σε όποιον πολιτικό χώρο και αν βρίσκεται, ακριβώς επειδή πιστεύω ότι η οικολογία πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής μας αυτή τη στιγμή. Δεν θα πρέπει να συγχέεται η κριτική που έχω ασκήσει στους εκπροσώπους των οικολόγων πράσινων με υποστήριξή μου σε άλλον πολιτικό χώρο. Παραμένω μέλος των Οικολόγων Πράσινων."

Νάνος Βαλαωρίτης

Διαβάστε και τι λένε οι Οικολόγοι πράσινοι σε σημερινή ανακοίνωσή τους:

Σχετικά με τον ποιητή, Νάνο Βαλαωρίτη

Το ζήτημα που πρόσφατα δημιουργήθηκε με τις υποτιθέμενες δηλώσεις του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη περί υποστήριξής του για το ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει δύο πράγματα:

Πρώτον: Μερικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο, παραποιώντας και παραχαράσσοντας λόγια και έννοιες να επωφεληθούν από την δημιουργία εντυπώσεων της τελευταίας στιγμής, με μη έντιμους τρόπους.

Δεύτερον: Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ένα κόμμα, με ανοιχτή εσωτερική δημοκρατία, με διάλογο που επιτρέπει την διαφοροποίηση και έκφραση απόψεων και κριτικής και με σεβασμό στην διαφορετικότητα. Η εσωτερική κριτική μπορεί και επιβάλλεται να απευθύνεται και στους εκπροσώπους μας. Στόχος της κριτικής είναι πάντα η συνολική μας βελτίωση και ως τέτοια πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Η ελευθερία όμως της εσωκομματικής κριτικής είναι κάτι που τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν συνηθίσει ούτε και ανέχονται. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που εισάγουμε νέα ήθη στην πολιτική.

Για μας κάθε θετική κριτική είναι σεβαστή κι αποτελεί επιβεβαίωση ότι ο εσωτερικός μας διάλογος παραμένει ανοιχτός, χωρίς παρωπίδες με συνεργατικό και συνθετικό πνεύμα και με ευρύτητα σκέψης χωρίς περιχαράκωση.

Λέμε και εννοούμε ότι θα αλλάξουμε την κουλτούρα της πολιτικής στη χώρα μας. Αναμείνατε στο ακουστικό σας.

wintifada είπε...

Μιας και αυτή η στενάχωρη συζήτηση έχει αρχίσει παραθέτουμε την απάντηση της ΚΟΕ...

Αθήνα, 5/6/2009



Απάντηση της ΚΟΕ στους Οικολόγους Πράσινους



Οι Οικολόγοι Πράσινοι μας έστειλαν το παρακάτω κείμενο. Φαίνεται πως το στέλνουν όπου μπορούν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα:



«ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΒΡΟΜΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ



Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ (που έχει αναλάβει εργολαβικά την βρόμικη επίθεση εναντίον των Οικολόγων Πράσινων αφού είναι από τις κύριες ενασχολήσεις της κατά την προεκλογική περίοδο και μάλιστα έχει εκδόσει και σχετικό φυλλάδιο) εξέδωσε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε σε μερικές χιλιάδες αποδέκτες με το οποίο παραποιεί την άποψη του Ν. Βαλαωρίτη ότι "υποστηρίζει όλους όσους αγωνίζονται για το περιβάλλον" βάζοντας ως τίτλο σε ανακοινώσεις και εμαιλ τους "Βόμβα- ο Ν. Βαλαωρίτης υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ" προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα ότι ο Ν. Βαλαωρίτης δεν υποστηρίζει τους Οικολόγους Πράσινους.

Τέτοιες πρακτικές νεομαοϊκών να τις χαίρονται κάποιοι.

Προς απάντηση τους δείτε τη δήλωση του Ν. Βαλαωρίτη που ο ίδιος έχει στείλει πρόσφατα στους Οικολόγους Πράσινους και η οποία επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο στα ΜΜΕ που επικοινώνησαν μαζί του χθες:



Δήλωση προς τους φίλους και συντρόφους των Οικολόγων Πράσινων

Δηλώνω ότι παραμένω μέλος της κίνησης των Οικολόγων Πράσινων επειδή πιστεύω ότι σήμερα προέχει η προστασία του περιβάλλοντος για όλους μας στον Πλανήτη.

Διαπιστώνω ότι δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα με τη σημερινή εκλεχθείσα ηγεσία - ίσως λόγω ανωριμότητας κατ΄αρχήν και διαφορετικών μεθόδων επιλογής ανάμεσα μας.

Ομως επειδή επίσης διαπιστώνω ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μελών που σκέπτονται διαφορετικά συνεχίζω να υποστηρίζω τις θέσεις του καταστατικού της κίνησης για τα ειδικά και γενικά θέματα στο σύνολο τους. Και επίσης ελπίζω ότι με το χρόνο θα λυθούν και θα εξομαλυνθούν οι διαφορές μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Νάνος Βαλαωρίτης

Αθήνα 8/5/2009»



Η απάντηση της ΚΟΕ



Γιατί χάνετε την ψυχραιμία σας και το άνετο φλεγματικό στιλ που σας διέκρινε μέχρι τώρα; Επειδή γίνονται γνωστές μερικές μεθοδεύσεις και ορισμένες αλήθειες για κάποιους βασικούς συντελεστές της κίνησής σας; Νομίζετε ότι θα δημιουργήσετε έτσι απλά και εύκολα τον αμόλυντο παρθένο 4ο πόλο;

Αλλά, σκεφτείτε: όταν βγάζετε γλώσσα ενάντια στην ΚΟΕ χωρίς να απαντάτε σε κανένα από πολιτικά επιχειρήματα που αυτή προβάλλει, να ξέρετε ότι όντως είμαστε από άλλο ανέκδοτο (κατά την άποψή σας νεομαοϊκό) και δεν χρωστάμε σε καμιά ΜΚΟ (π.χ. Μεσόγειος SOS, Αντιγόνη κ.λπ.), ούτε είμαστε παράρτημα καμιάς αντιπροσωπείας.

Γι’ αυτό, ξανασκεφτείτε το πριν στέλνετε τέτοια μηνύματα. Πιθανά να δημοσιοποιηθούν όλα τα μαγνητοφωνημένα στη συνέντευξη (περιλαμβανομένων κάποιων ακόμη λιγότερο κολακευτικών για εσάς αποσπασμάτων, τα οποία αποφασίσαμε να μην δημοσιεύσουμε), και να φανεί ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα.

Μπορεί να «πιάσετε την καλή» μια φορά. Αλλά η επιχειρηματική αντιαριστερή φούσκα δεν θα διαρκέσει πολύ, γιατί ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει, αυτιά και ακούει. Και ο τόπος είναι μικρός, και γνωριζόμαστε. Εξάλλου οι μεθοδεύσεις και οι συμπεριφορές της ηγετικής ομάδας των Οικολόγων Πράσινων, δεν είναι αυτές που θα είχε ένας νέος φλογερός οικολόγος που προσχωρεί στο χώρο. Αντίθετα, φέρουν τη σφραγίδα επαγγελματιών της πολιτικής, τέτοιων που ο απλός κόσμος απεχθάνεται.

Επί της ουσίας: δεν βάλαμε εμείς λόγια στο στόμα του Ν. Βαλαωρίτη. Εκείνος καταγγέλλει συμπεριφορές απαράδεκτες για προοδευτικό χώρο. Γι’ αυτά δεν λέτε φυσικά τίποτα. Η αλαζονεία, το θράσος και η χρησιμοποίηση ανθρώπων είναι ξένες πρακτικές για την αριστερά που πρεσβεύουμε. Εσείς είστε υπόλογοι για τέτοιες συμπεριφορές.



ΥΓ: Η συνέντευξη πάρθηκε στις 3/6/2009, η δήλωση που παραθέτουν οι Ο-Π έχει ημερομηνία 8/5/2009… Και βεβαίως πιστοποιεί ακόμη και η δήλωση αυτή την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στο εσωτερικό των Ο-Π, και τη μη εμπιστοσύνη του Ν. Βαλαωρίτη στην ηγετική ομάδα και τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Αριστερό Σχήμα είπε...

Όποιος θέλει μπορεί στέλνωντας το μέιλ του να του στείλουμε σε mp3 το κομμάτι στης συνέντευξης όπου ο Ν. Βαλαωρίτης λέει πως δεν έχει πρόβλημα να μπει πρωτοσέλιδο ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails