Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Επιδότηση κλιματιστικών, "πράσινο" deal και πράσσειν άλογα...

Ένα σχόλιο για την επιδότηση της αγοράς κλιματιστικών.



Ξαφνικά όλοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τη σωτηρία του. Η νέα μόδα της εποχής είναι να αντικαταστήσουμε όλα τα παλιά ενεργοβόρα προϊόντα με αντίστοιχα "πράσινα", να κάνουμε δηλαδή ένα "πράσινο" deal που λέει και το ΠΑΣΟΚ...Πάνω σε αυτή τη λογική, μια "φανταστική" λύση που βρήκε η κυβέρνηση είναι να επιδοτήσει την αγορά νέων κλιματιστικών που είναι λιγότερο ενεργοβόρα, δηλαδή τρόπον τινά οικολογικά! Η αλήθεια όμως είναι για άλλη μια φορά διαφορετική από την εικονική πραγματικότητα που μας πλασάρουν!
Αν αντιστρέψουμε τη λογική αυτής της αθώας επιδότησης θα δούμε την σκληρή πραγματικότητα. Βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση που συγκρίνεται ευθέως με αυτή του '29. Τι είναι όμως οικονομική κρίση; Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και όχι μόνο, η κρίση αυτή είναι μια κρίση υπερπαραγωγής. Οι πολυεθνικές ρίχνουν συνέχεια το κόστος παραγωγής των προϊόντων μεταβιβάζοντας το στις πλάτες των εργαζόμενων (μισθοί). Οι ίδιοι εργαζόμενοι βεβαίως αδυνατούν να αγοράσουν τα προϊόντα λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμής τους. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, πολλά προϊόντα, λίγοι αγοραστές. Έτσι μένουν διάφορα στο ράφι όπως και κλιματιστικά...
Ποια λύση υπάρχει για να πουληθούν τα αποθέματα; Αν η λύση του πολέμου(καταστροφή=ανοικοδόμηση) είναι δύσκολη τότε πάντα υπάρχει η λύση της παραμύθας: βρίσκεις μια κυβέρνηση ξεπουλημένη(ΝΔ) και ζητάς επιδότηση. Για ένα κλιματιστικό 1500 ευρώ τα 500 ευρώ πάνε εμμέσως στην εταιρία (φόροι του κράτους) και τα υπόλοιπα 1000 αμέσως (τα χρήματα του ιδιώτη).
Αντίστοιχα παραμύθια φτιάχνονται και σε άλλες περιπτώσεις όπως με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα υβριδικά αυτοκίνητα, λες και δεν είναι καταστροφή για το περιβάλλον να αλλάζουμε αυτοκίνητο κάθε 3 χρόνια.
Εξού και οι διακόσιες (200) υβριδικές λιμουζίνες Lexus των βουλευτών μας θεωρούνται "πράσινες" παρόλο που κοστίζουν 55.000 ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails