Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Η "Αργολίδα, κοινωνία των πολιτών" για τον Ανάβαλο

ΑΝΑΒΑΛΟΣ
Από τη χρεοκοπία του 35χρονού δικομματισμού, στις νεοφιλελεύθερες συνταγές ιδιωτικοποίησης.

Το ζήτημα του νερού, είναι καιρό τώρα στην επικαιρότητα. Εμείς, ως «Κοινωνία των Πολιτών», τοποθετηθήκαμε με αφορμή τη συνάντηση των αντίστοιχων Νομαρχιακών κινήσεων των όμορων νομών, που έγινε για το πρόβλημα του νερού στο Άργος, το Νοέμβρη του 2007.
Το τελευταίο διάστημα όμως, ο Ανάβαλος έγινε κεντρικό θέμα. Τέθηκαν ζητήματα βελτίωσης της ποιότητας και αύξησης της ποσότητας των νερών, που θα κάλυπταν όλο το νομό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και ύδρευση. Τοποθετήθηκαν δημόσια βουλευτές, νομάρχης, δήμαρχοι. Παρακολουθήσαμε ακόμα και εμφύλιες συρράξεις στο νεοδημοκρατικό χώρο.
Καταρχήν όλοι παραδέχονται την ουσιαστική εγκατάλειψη του έργου του Ανάβαλου. Αυτό αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία 35 σχεδόν χρόνια και βέβαια τις ιδιαίτερες ευθύνες των ίδιων των εκπροσώπων τους στο νομό μας. Ακόμα οι ευθύνες προσωποποιούνται, στο μέτρο που τους αναλογεί, και στους άλλους υπεύθυνους του νομού και ιδιαίτερα νομάρχες και δημάρχους. Ανικανότητα, αδιαφορία, επικάλυψη αρμοδιοτήτων, μη επαρκής οικονομική στήριξη, ελλιπής επάνδρωση και κυρίως ελλιπής επιστημονική στελέχωση, καθόρισαν τη σημερινή κακή κατάσταση. Υποσχέσεις, προεκλογικοί λόγοι, προγράμματα κλπ, στην πράξη αποδείχτηκαν μόνον λόγια.
Σαν κίνηση πιστεύουμε πως, το δημόσιο ήταν κάτω από τις απαιτήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι ικανό να ολοκληρώσει με επιτυχία, τόσο τις άμεσες προτεραιότητες (καθαρισμός λεκάνης, βάνες, πιεζόμετρα, αντλίες κλπ), όσο και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, την ολοκλήρωση των αγωγών σε όλο το νομό και φυσικά τη κατοχύρωση της σωστής λειτουργίας σε βάθος χρόνου. Δεν είναι το δημόσιο ανίκανο. Ανίκανοι είναι αυτοί που το διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Και βέβαια το νερό δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους η πρόταση για εμπλοκή των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο θέμα του Ανάβαλου, είτε άμεσα, είτε έμμεσα ως ΣΔΙΤ. Με τη φόρα που έχουν πάρει μερικοί, προσπαθούν να μας πείσουν πως μόνο το ιδιωτικό μπορεί να παράγει, να κάνει έργα, να δημιουργεί ανάπτυξη. Πως πρέπει παντού να λειτουργούν οι κανόνες του ανταγωνισμού, του ιδιωτικού κέρδους, ακόμα και σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και το νερό, που είναι ταυτισμένα με την ίδια τη συνέχιση της ζωής; Πως το δημόσιο και η Αυτοδιοίκηση είναι αναποτελεσματικά.
Η λύση για την «Κοινωνία των Πολιτών», βρίσκεται στην άμεση συνολική αναβάθμιση του δημόσιου φορέα, που έχει την ευθύνη του Ανάβαλου. Να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα. Να ενισχυθεί οικονομικά το έργο. Να ολοκληρωθούν γρήγορα οι μελέτες. Να αναλάβουν οι ικανοί επιστήμονες και το απαραίτητο προσωπικό την υλοποίηση τόσο των άμεσων μέτρων, όσο και των αναγκαίων έργων για την βελτιστοποίηση και ολοκλήρωση του έργου. Μόνον έτσι θα αξιοποιηθούν τα νερά του Ανάβαλου προς το συμφέρον του λαού, θα πάψει η Αργολίδα να συγκαταλέγεται στους άνυδρους τόπους, θα αναπτυχθεί η γεωργία μας και θα ξεδιψάσουν οι πόλεις και τα χωριά μας. Στόχος να σταματήσει η υπεράντληση των υπογείων υδάτων. Να λυθεί το πρόβλημα της υφαλμύρωσης, Να αντιμετωπιστεί η μόλυνση των υπογείων υδάτων.
Όμως για μας το πιο σημαντικό είναι να γίνει υπόθεση της κοινωνίας, το σοβαρότατο αυτό για τη ζωή μας ζήτημα. Ο Ανάβαλος και το νερό συνολικά είναι πολύ σοβαρό υπόθεση για να τα εγκαταλείπουμε στα χέρια εκείνων που διαχρονικά έχουν αποδείξει, πως δεν πιστεύουν στο Δημόσιο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποτελέσει το «κλοτσοσκούφι» της δικομματικής, της εσωκομματικής και προσωπικής τους αντιπαράθεσης. Ακόμα να μη γίνει στοιχείο των γνωστών συμμαχιών και ανταγωνισμών, μεταξύ των βουλευτών και των εκλεγμένων στην αυτοδιοίκηση. Και βέβαια να μην επιτρέψουμε να αποτελέσει βορά στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Εννοείται πως η κίνησή μας συμμετέχει και στηρίζει κάθε κίνηση πολιτών, εφόσον στοχεύει στην δραστηριοποίηση των ανθρώπων για τη λύση του προβλήματος, με βάση τις παραπάνω θέσεις. Μόνο αν οι ενεργοί πολίτες της Αργολίδας (απλοί πολίτες, αγρότες, εκπρόσωποι φορέων, ειδικοί επιστήμονες και ιδιαίτερα η νεολαία) δημιουργήσουν τη δική τους αγωνιστική ενότητα, μπορούν να επιβάλουν την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Ανάβαλου και την επίλυση του υδατικού προβλήματος στην Αργολίδα.

Νομαρχιακή Κίνηση: «Αργολίδα, Κοινωνία των Πολιτών» 25.08.2008

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΙΝΗΣΗ 'ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ'

Είμαστε μια κίνηση πολιτών που πιστεύει ότι το πρόβλημα του νερού έχει πολιτική λύση.

Μαζεύουμε υπογραφές που τελικό αποδέκτη θα έχουν το Μέγαρο Μαξίμου.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Με την υπογραφή μου ζητώ από την Κυβέρνηση να εντάξει το έργο της ¨αξιοποίησης των υδάτινων πόρων της Αργολίδας¨ στον επόμενο Εθνικό προυπολογισμό.

Για να συμμετέχεις στη λύση, στείλε:

'ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ'

στο email

ypografogiatonero@gmail.com

και γίνε μέλος το facebook group 'ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ' http://www.new.facebook.com/group.php?gid=23816508795

fire and axe είπε...

Εννοείται πως η κίνησή μας συμμετέχει και στηρίζει κάθε κίνηση πολιτών, εφόσον στοχεύει στην δραστηριοποίηση των ανθρώπων για τη λύση του προβλήματος, με βάση τις παραπάνω θέσεις. Μόνο αν οι ενεργοί πολίτες της Αργολίδας (απλοί πολίτες, αγρότες, εκπρόσωποι φορέων, ειδικοί επιστήμονες και ιδιαίτερα η νεολαία) δημιουργήσουν τη δική τους αγωνιστική ενότητα, μπορούν να επιβάλουν την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Ανάβαλου και την επίλυση του υδατικού προβλήματος στην Αργολίδα¨.Έτσι τελειώνει η ανακοίνωση της παράταξης ¨Κοινωνία των πολιτών¨.Στηρίζει και συμμετέχει μόνο αν, ναι, μεν, αλλά, εφόσον,διότι,δηλαδή.Καθαρή πολιτική θέση.Μπαρούφες.Η μπάλα στην εξέδρα.Πως να γινόταν άλλωστε, αφού η κίνηση ¨Υπογράφω για το νερό¨ έχει αριστερές καταβολές, αλλά εμπνεύστηκε και υλοποιήται από πολίτες που ανήκουν σε άλλο πολιτικό χώρο.Φαίνεται καθαρά πλέον ότι για την επίλυση των σοβαρών τοπικών προβλημάτων κάποιοι ασχολούνται πλέον σοβαρά,ενώ κάποιοι άλλοι λόγω πολιτικής ανεπάρκειας και άγνοιας μένουν στις ανούσιες ανακοινώσεις μέσω του τοπικού τύπου μόνο και μόνο για να νομίζουν ότι υπάρχουν σαν παράταξη.Περαστικά.
Αναρτήθηκε από doctor-k στις 10:01 πμ

Ανώνυμος είπε...

"Η κίνηση ¨Υπογράφω για το νερό¨ έχει αριστερές καταβολές".
Τι εννοείς;

fire and axe είπε...

καταβολή 1 η [katavolí] Ο29 : 1. η ενέργεια του καταβάλλω 2. α. εκπλήρωση χρηματικής οφειλής: H ~ του φόρου / της προκαταβολής / του μισθού. β. ~ προσπαθειών. 2. (κυρ. πληθ.) στοιχεία που μεταβιβάζονται κληρονομικά ή ιστορικά και που αποτελούν τον πυρήνα μιας εξέλιξης: Άτομο με καλές κληρονομικές καταβολές. Ο ελληνισμός της Mικράς Aσίας είχε ιστορικές καταβολές πολλών αιώνων. ΦΡ από καταβολής κόσμου, για να δηλώσουμε ότι κτ. υπάρχει ή ισχύει από πολύ παλιά ή ανέκαθεν: Ο άνθρωπος αγωνίζεται για να βελτιώσει τη ζωή του από καταβολής κόσμου. (σε σχήμα υπερβολής): Aυτό το παλτό το έχω από καταβολής κόσμου.
[λόγ. < αρχ. καταβολή `σπορά, θεμέλιωμα, πληρωμή΄]

Ανώνυμος είπε...

Αφού μάθαμε τι σημαίνει "καταβολή", για να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω μήπως μάθουμε και τίποτα περισσότερο... Τι σημαίνει λοιπόν "αριστερή καταβολή" και τελικά τι σημαίνει "Η κίνηση ¨Υπογράφω για το νερό¨ έχει αριστερές καταβολές";

fire and axe είπε...

Πίστευα ότι σε δυσκόλευε η λέξη καταβολή.Στη λέξη αριστερές δώσε ότι νόημα θες.Έτσι και αλλιώς στην πολιτική ιστορία αυτού του τόπου η αριστερά ποτέ δεν είχε σταθερή ιδεολογική συμπεριφορά και θέση.Θετικό για το σχόλιο μου το ότι όλα τα άλλα τα κατάλαβες.Σου υπενθυμίζω απλά γιατί ίσως δε το γνωρίζεις,ότι η ανακοίνωση της Κοινωνίας των Πολιτών βγήκε μία μέρα πριν από τη συνέτευξη της ομάδας ¨Υπογράφω για το νερό¨.Σύμπτωση?

Ανώνυμος είπε...

Την άποψή σου για την αριστερά και τις θέσεις της δεν θα τις σχολιάσω, γιατί δεν με ενδιαφέρει και η γνώμη σου, ούτως ή άλλως... Από κει και πέρα, σε μια ερώτηση που σου έκανα προσπαθείς να απαντήσεις με εξυπνακισμό, ειρωνεία, υποτίμηση και πλακίτσα. Οκ, no problem.
Όσο για τον χρόνο της ανακοίνωσης να σε ρωτήσω ευθέως το εξής: Γιατί μια μέρα μετά την ανακοίνωση της "Αργολίδα, κοινωνία των πολιτών" έδωσε συνέντευξη η ομάδα "Υπογράφω για το νερό"; Είναι σύμπτωση;

fire and axe είπε...

Απαντάω ακριβώς με το ίδιο ύφος που έχει το σχόλιο σου στις 16-9.Όσο για το άλλο άστο.Την απάντηση θα στη δώσει κάποιος τοπικός δημοσιογράφος.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails