Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΜΜΕ και προπαγάνδα. Η περίπτωση του Jody McIntyre

Δείτε ένα εξαιρετικό βίντεο από το Λονδίνο. Ο δημοσιογράφος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εγκεφαλικής παραλυσίας και προσπαθεί να "στριμώξει" τον Jody McIntyre, νεαρό σε αναπηρικό καροτσάκι, τον οποίο κακομεταχειρίστηκαν αστυνομικοί.
Το βίντεο είναι διδακτικό για την ασέβεια και ανηθικότητα των ερωτήσεων του δημοσιογράφου και δείχνει πώς τα ΜΜΕ προσπαθούν να διαστρεβλώσουν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις πάνω σε μια τόσο αυτονόητη και εξόφθαλμη περίπτωση ("κατάχρησης") βίας.
Είναι επίσης διδακτικό λόγω του καταπληκτικού τρόπου με τον οποίο απαντά στις ερωτήσεις ο Jody McIntyre ξεφτιλίζοντας τον δημοσιογράφο.
Δείτε το εδώ.

2 σχόλια:

TRILLOS είπε...

"Προσωπικά, δεν θα περίμενα ένας δημοσιογράφος του BBC να σηκώσει κόκκινες σημαίες και επαναστατημένες γροθιές, αλλά να οδηγήσει μια συνένετυξη εκεί όπου θα γίνουν φανερές όλες οι πλευρές της πραγματικότητας και θα φωτιστουν οι ευθύνες με τρόπο ώστε όλα αυτά να μπορέσει να τα δει και ένας ουδέτερος ή και αντίθετος παρατηρητής της δημοσιότητας.
Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος αυτό το έκανε με απόλυτη επάρκεια και συνέβαλε στο να ξεσκεπαστεί η βία και ο αυταρχισμός των δυνάμεων καταστολής και επιπλέον διευκόλυνε τον συνεντευξιαζόμενο να βάλει και ζητήματα γενικότερης πολιτικής.
Το ότι η φάτσα του δημοσιογράφου δεν ήταν συμπαθητική και δεν έβαλε τις ερωτήσεις όπως θα τις έβαζε ένας αγανακτισμένος αριστερός δεν είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν τοχαρακτηρισμό περί αλητείας. Η προκατάληψη (και η δική μου) είναι δεδομένη. Ας κάνουμε όμως κάποια προσπάθεια να μην είναι τόσο εξώφθαλμη.
Κατά τα άλλα το μέσο επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας απέχει έτη φωτόςαπό την καθεστωτική μεν αλλά συνεπή (με τις στοιχειώδεις αρχές αντικειμενικότητας) δημοσιογραφία
του BBC."
Το παρα πάνω είναι σχόλιο που αναρτήθηκε σε άλλο μπλογκ για το συγκεκριμένο θέμα..

isatsitna είπε...

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Η δικιά μου εντύπωση είναι ότι προσπάθησαν να τη στήσουν στο νεαρό αλλά απέτυχαν ακριβώς λόγω της οξυδέρκειάς του. Οι επαναλήψεις στην ερώτηση για το γιατί δεν κινείται νομικά ενάντια στους αστυνομικούς, η προσπάθεια όποτε ο νεαρός γενίκευε να πάει πάλι η συζήτηση στην προσωπική ιστορια, οι ερωτήσεις γύρω από το αν κινήθηκε ενάντια στην αστυνομία, η αλλαγή κουβέντας όταν ο νεαρός ξεκινά να μιλά για την Παλαιστίνη, δείχνουν μια συγκεκριμένη προσπάθεια να διαμορφωθεί η ατζέντα και τα ερωτήματα της κουβέντας τα οποία θα πρέπει, σαν ερωτήματα έστω, να μπουν στη συνείδηση των τηλεθεατών. Μου θυμίζει κάποιες εκ του πονηρού ερωτήσεις γύρω από τη ζωή του Αλέξη Γρηγορόπουλου (αν ήταν αναρχικός, απροσάρμοστος, επιθετικός, κακός μαθητής, θαμώνας εξαρχείων,...) με στόχο στο πίσω κεφάλι του μυαλού μας να μπει η σκέψη "ρε μπας και ο Αλέξης δεν ήταν το καλύτερο παιδί; Ρε μήπως προκάλεσε τον μπάτσο;..." και να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails