Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Οι εργαζόμενοι στα Σ/Μ δεν είναι προϊόντα

Κείμενο που μοίρασαν μέλη της Κοινής Δράσης στο Σ/Μ Ατλάντικ στο Ναύπλιο:

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Πριν κάποιους μήνες μέλη και φίλοι της επιτροπής πολιτών ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ οργανώσαμε παρέμβαση ενάντια στην ακρίβεια στα Σούπερ Μάρκετ (Σ/Μ) κολλώντας σε βασικά προϊόντα στα ράφια Σ/Μ αυτοκόλλητο που έγραφε «πολύ ακριβό για είδος πρώτης ανάγκης». Οι μεγάλες αλυσίδες Σ/Μ καταγράφουν εδώ και χρόνια τεράστια κέρδη την ίδια στιγμή που για να αγοράσεις λίγα βασικά προϊόντα πρέπει να αφήσεις στο ταμείο 2 με 3 μεροκάματα. Μάλιστα οι εξελίξεις στον κλάδο δείχνουν τη δημιουργία ολιγοπωλίου με 2-3 μεγάλες γνωστές αλυσίδες Σ/Μ (βλέπε Carrefour, Βασιλόπουλος,…) να κατέχουν το μισό του συνολικού τζίρου και το 80% των κερδών.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση όσων εργάζονται σε αυτά είναι τελείως διαφορετική.

Ειδικά με την είσοδο στην κρίση και το χτύπημα των εισοδημάτων μας από τις πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας, ο περιορισμός της κατανάλωσης έχει οδηγήσει σε μείωση των κερδών τους.

Ο πιο εύκολος στόχος σε τέτοιες καταστάσεις ποιος είναι; Μα φυσικά οι εργαζόμενοι. Έτσι έχει αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι απαιτήσεις, οι ρυθμοί και οι απολύσεις. Όλα αυτά για ένα μισθό των 700 ευρώ, που συχνά επειδή οι προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης είναι ο μισός και χωρίς να δίνονται κανονικά μια σειρά επιδόματα που δικαιούνται.

Σ/Μ ΑΤΛΑΝΤΙΚ: 3500 οικογένειες στην ανασφάλεια

Είναι γνωστό ότι τα Σ/Μ Ατλάντικ εντάχθηκαν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Οι μέτοχοι της αλυσίδας ξεκατινιάζονται, άλλοι χύνουν δάκρυα για τα κακά οικονομικά αποτελέσματα κι άλλοι κατηγορούν τους υπόλοιπους για παιχνίδι κερδοσκοπίας.

Σε αυτή τη συγκυρία οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο. Πληρωμές με κλήρωση, δώρο Πάσχα με δωροεπιταγές, απολύσεις, απλήρωτοι μισθοί και επιδόματα, εκ περιτροπής εργασία, δυσκολία να εργαστούν αφού τα εμπορεύματα είναι περιορισμένα…

Για την εταιρεία υπάρχει το άρθρο 99.

Σύμφωνα με το άρθρο 99 του Ν. 3588/2007 που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι επιχειρήσεις μπορούν να υπαχθούν στο «καθεστώς συνδιαλλαγής» ή αλλιώς «δεύτερη ευκαιρία». Εάν η εταιρεία έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για το 50% των οφειλομένων χρεών της τότε για δυο χρόνια, με προσωρινή διαταγή, προστατεύεται από τυχόν απαιτήσεις των πιστωτών της, αιτήματα κατάσχεσης κλπ. Η ιστορία δείχνει ότι έτσι οι επιχειρηματίες κερδίζουν χρόνο για να τακτοποιήσουν την επόμενη επιχειρηματική τους κίνηση, βάζουν λουκέτο (πχ. Altec Telecoms, Lannet, Teledome, Microland, ΔΙΕΚΑΤ, Betanet, ΣΑΟΣ ) και οι εργαζόμενοι χάνουν τους μισθούς πολλών μηνών και αποζημιώσεις.

Για τους εργαζόμενους;

Το φοβερό ποιο είναι; Το άρθρο 99 προβλέπει ότι τα χρέη της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους δε διαχωρίζονται από τα χρέη της επιχείρησης προς τους διάφορους προμηθευτές. Μπαίνουν δηλαδή τα χρέη της εταιρίας προς τους εργαζομένους στο ίδιο τσουβάλι με τα χρέη της εταιρίας προς άλλους πιστωτές-προμηθευτές και προστατεύεται η εταιρεία από δίκαιες δικαστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η επιτροπή πολιτών Κοινή Δράση στηρίζει και θα στηρίξει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, όλους τους εργαζόμενους από τις απολύσεις, τις δουλικές εργασιακές σχέσεις και το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο. Πιστεύουμε πως την εποχή της τρόικας και του μνημονίου, την εποχή που η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση παραδίδει μαθήματα κοινωνικής και εργασιακής βαρβαρότητας, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα είναι συλλογικά. Να ξεπεραστούν αντιθέσεις και ψευδαισθήσεις ότι «εγώ μπορεί να τη γλιτώσω». Να υπάρξει οργάνωση σε επιτροπές και σωματεία (όχι σαν το εργοδοτικό σωματείο που υπάρχει στα Ατλάντικ). Να υπάρξει συντονισμός των εργαζομένων. Να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη σε συναδέλφους που δοκιμάζονται.

Η αλληλεγγύη και ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Απαιτούμε άμεσα:

· να πληρωθούν κανονικά και άμεσα μισθοί και επιδόματα (πχ. επίδομα αδείας). Να ανακληθούν όσες απολύσεις έχουν γίνει. Όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να μην κλείσει το Ατλάντικ στο Ναύπλιο.

· Ανθρώπινες, σταθερές και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

· να τροποποιηθεί το άρθρο 99 ώστε να σταματήσει η ασυλία των επιχειρήσεων απέναντι στις δίκαιες απαιτήσεις των εργαζόμενων. Απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στο α.99.

Για το θέμα της ανεργίας απαιτούμε:

· μέριμνα από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους απολυμένους και τους άνεργους με εξαίρεση από όλα τα τέλη, ποικίλες δομές υποστήριξης – κοινωνικοποίησης – οργάνωσης. Δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία χρήσιμων, παραγωγικών και σταθερών θέσεων εργασίας. Προσλήψεις κατά παράβαση του μνημονίου και των δανειστών της χώρας σε δημόσιους τομείς που χρειάζονται. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, των αριθμού ανέργων που το λαμβάνουν και της διάρκειάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails