Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

9ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ 2009

Από τις 27 Γενάρη ως την 1 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στο Belem της Βραζιλίας το 9ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Κεντρικό ζήτημα ήταν η διάσωση του Αμαζονίου. Την Κυριακή έγινε η καθιερωμένη Συνέλευση των Κινημάτων όπου και αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες των μεγάλων γεγονότων του κινήματος για την επόμενη περίοδο. Όταν μεταφραστεί το καλεντάρι επανερχόμαστε!
Δείτε κι ένα σχετικό βίντεο εδώ :http://www.youtube.com/watch?v=hnnxf8rIdKc

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ψάρεψα αυτό από το indy.gr :

Με τη διεξαγωγή της "συνέλευσης των κινημάτων" ολοκληρώθηκε την Κυριακή και η φετινή, ένατη εκδοχή του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας. Στην τελική τους συνάντηση οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους για μια σειρά παγκόσμιων κινητοποιήσεων μέσα στο 2009.

Κεντρική θέση στις κινητοποιήσεις αυτές θα έχει η εβδομάδα από 28 Μαρτίου έως 4 Απριλίου με επίκεντρο τη σύνοδο των G20 στο Λονδίνο στις αρχές Απριλίου. Τα κινήματα κάλεσαν μάλιστα τις κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βραζιλίας να αποτελέσουν τη φωνή του Φόρουμ στη διάσκεψη μεταφέροντας εκεί το αίτημα για διάλυση ή ριζοσπαστική μεταρρύθμιση πανίσχυρων σήμερα διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μέσα στην ίδια εβδομάδα -στις 30 Μαρτίου- το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ καλεί σε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με αφορμή την Παλαιστινιακή Ημέρα Επιστροφής στη γη τους με στόχο την άσκηση πίεσης προς το Ισραήλ με στόχο να τερματίσει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας και να αρχίσει ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα των κινημάτων στόχος των κινητοποιήσεων είναι επίσης οι εθνικοποιήσεις των τραπεζών, η διατήρηση των μισθών στο σημερινό επίπεδο παρά την οικονομική κρίση, η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η αυτονομία των ιθαγενών λαών, ο εκδημοκρατισμός των ΜΜΕ και της γνώσης και η κατοχύρωση του δικαιώματος στη γη, την αξιοπρεπή εργασία και την υγεία για όλους.

Στις 12 Οκτωβρίου, την επέτειο δηλαδή της κατάκτησης της Αμερικής από τους κονκισταδόρες, το Φόρουμ προτείνει μία ακόμη ημέρα παγκόσμια δράσης με αντικείμενο αυτή τη φορά τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών της ηπείρου.

Τις διεκδικήσεις του Φόρουμ στήριξαν, παρά τις όποιες διαφορές τους, και οι πέντε Λατινοαμερικάνοι ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο ντα Σίλβα Λούλα έριξε το βάρος στην ανάγκη κρατικών επενδύσεων που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για τον πρόεδρο του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τον σοσιαλισμό, τον οποίο προσδιόρισε ως τον "λαϊκό έλεγχο στους πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς με την υποστήριξη ενός κράτους που θα αποτελεί ένα αποκεντρωμένο κανάλι για τη δημοκρατική συμμετοχή".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κάλεσε τέλος το Φόρουμ να "βγει στην επίθεση" τώρα που τα κέντρα του παγκόσμιου καπιταλισμού φαίνεται να δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Για τους διοργανωτές το φετινό Φόρουμ αποτέλεσε μια σημαντική επιτυχία. Υπολογίζεται ότι στις δεκάδες διασκέψεις, συζητήσεις και σεμινάρια συμμετείχαν περίπου 133.000 άτομα από 142 χώρες.

Όσον αφορά τις οργανώσεις που εκπροσωπήθηκαν, αυτές ανέρχονται σε 5.808, από τις οποίες οι 4.193 ήταν από τη Νότια Αμερική, οι 491 από την Ευρώπη, οι 489 από την Αφρική, οι 334 από την Κεντρική Αμερική, οι 155 από τη Βόρεια Αμερική και οι 27 από την Ωκεανία. Το επόμενο Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Αφρική το 2011.



Συντάκτης : Τρίκκας Μιχάλης

linkwithin

Related Posts with Thumbnails