Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Κάν'το όπως ο Κωφίδης

Ο Σάββας Κωφίδης ανοίγει τις μπάρες στα διόδια. Όπως αναφέρει και ο ίδιος σε συνέντευξη στο contra.gr ίσως το ότι είναι γνωστός συνέβαλε να γίνει το βίντεο ανάρπαστο.



Συνέντευξη Σάββα Κωφίδη στο
contra.gr:
"Τέρμα το χαράτσι, μη σκύβουμε άλλο το κεφάλι"

- Κύριε Κωφίδη, η κίνησή σας σχολιάστηκε θετικά από πολλούς και προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Μάλιστα, μέσα σε λίγη ώρα, το σχετικό βίντεο έγινε ανάρπαστο…

"Ειλικρινά δεν περίμενα να έχει τέτοια απήχηση το βίντεο. Ξέρω ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια περιστατικά με απλούς πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν τα διόδια, αλλά δεν είχε γίνει τέτοιος ντόρος. Μάλλον έπρεπε να το κάνει κάποιος που γνωρίζει ο κόσμος για να υπάρξει μεγάλη απήχηση. Χαίρομαι, πάντως, που τα μηνύματα που λαμβάνω μέχρι στιγμής και εγώ είναι θετικά".

- Πόσον καιρό περνάτε από τα διόδια χωρίς να πληρώνετε;

"Εδώ και περίπου
ένα χρόνο έχω σταματήσει να πληρώνω διόδια. Πόσο μάλλον σε δρόμους - καρμανιόλες όπως αυτός των Μαλγάρων".

- Το βίντεο που απαθανατίζει την ενέργειά σας πότε γυρίστηκε;

"Την Τετάρτη το βράδυ πηγαίναμε με κάτι φίλους στη Λάρισα. Τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να κατέβω, ως συνήθως, για να σηκώσω τη μπάρα, μου λέει ο συνοδηγός: "θα σε τραβήξω βίντεο". Την επόμενη μέρα αναρτήθηκε στο youtube και το είδαν σχεδόν όλοι".

- Ποιο ήταν το ερέθισμα για την αντίδρασή σας αυτή;

"Εδώ και αρκετό καιρό έχω ιδρύσει με φίλους μία οργάνωση, τη «hasta la Victoria siempre», όπου συμμετέχουν και άλλα πρόσωπα από το χώρο του αθλητισμού, της τέχνης και του τραγουδιού. Διοργανώνουμε ποδοσφαιρικούς αγώνες με κοινωνικό σκοπό. Μόλις ενημερώθηκα για την ύπαρξη δύο ακόμα οργανώσεων που αντιτίθενται στα διόδια, τη «Δεν πληρώνω διόδια» και τη «STOP διόδια», τότε είπα και εγώ τέρμα. Για ποιο λόγο να πληρώνουμε διόδια από τη στιγμή που πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας για να είμαστε στους δρόμους; Ποιος μας το επιβάλλει αυτό; Και σε δρόμους μάλιστα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις…".

- Να υποθέσω ότι αναφέρεστε στα διόδια των Μαλγάρων;

"Ακριβώς. Στο δρόμο Θεσσαλονίκη - Αθήνα υπάρχουν δέκα σχεδόν σταθμοί διοδίων. Είναι τρελό! Και μιλάμε για ένα δρόμο - καρμανιόλα, που δεν πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει ούτε ένας παράδρομος. Γιατί λοιπόν να πληρώνω εγώ και ο υπόλοιπος κόσμος κάτι το οποίο, όχι μόνο είναι αυθαίρετο, αλλά είναι και λάθος; Ας μην ξεχνάμε, μάλιστα, πως τα περισσότερα από αυτά τα διόδια είναι ιδιωτικά. Αν είναι δυνατόν! Τέρμα το χαράτσι..."

- Αυτό είναι και το σύνθημα - μήνυμα προς τους συμπολίτες;

"Ας αρχίσουμε να διεκδικούμε όλοι τα δικαιώματά μας. Μη σκύβουμε άλλο το κεφάλι. Ζούμε στην Ελλάδα, τη χώρα της δημοκρατίας… Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε για να περάσουμε μπάρες, τις οποίες έβαλαν κάποιοι αυθαίρετα, για να κινηθούμε ελεύθερα. Ας αρχίσει να διεκδικεί ο Έλληνας τα δικαιώματά του. Το δικαίωμα να κινείται ελεύθερος και το δικαίωμα να διεκδικεί το δίκιο του".

- Είναι και ένα μήνυμα αυτό προς τους εκάστοτε κυβερνώντες;

"Δεν φτάνει ούτε μία μέρα για να τους στείλω τα μηνύματα που θέλω. Απλά θα τους πω πως αν αρχίσουν να δουλεύουν χωρίς να σκέφτονται το ατομικό συμφέρον, τότε τα πράγματα στη χώρα μας θα είναι καλύτερα. Αν ασχοληθούν λίγο περισσότερο με τον Έλληνα πολίτη και νοιαστούν γι' αυτόν, χωρίς να έχουν ως πρώτο στόχο το προσωπικό κέρδος, τότε όλα θα είναι καλύτερα".

- Γνωρίζετε ότι θα τοποθετηθούν διόδια και στη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική;

"Το άκουσα και αυτό! Από τη στιγμή που υπάρχουν διόδια στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Λάρισας, περίμενα πως θα έμπαιναν και για τη Χαλκιδική. Μιάμιση ώρα δρόμος για τη Λάρισα και υπάρχουν πέντε σταθμοί διοδίων! Τι να πω…".

- Να υποθέσω πως δεν θα πληρώσετε ούτε σε αυτά…

"Εννοείται! Θα μείνω πιστός σε αυτό που ξεκίνησα".

- Και τα πρόστιμα δεν τα φοβάστε;

"Στις δύο οργανώσεις που σας προαανέφερα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση στο internet για τα δικαιώματα των πολιτών. Υπάρχουν έμπειροι νομικοί οι οποίοι εξηγούν βάσει νόμου πως δεν υποχρεούται ο Έλληνας να πληρώσει διόδια. Είναι κάτι τελείως αυθαίρετο. Ποιος τα βάζει; Γιατί; Με ποιο δικαίωμα; Οπότε όχι, δεν φοβάμαι...".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails