Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

Ας μιλήσουμε για τις πυρκαγιές και ας δράσουμε...

Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο καπνός από τις πυρκαγιές και άρχισε η μπουρδολογία. Ο κ. Αντώναρος λίγο έλειψε να μας πει, ή καλύτερα, μας είπε, ότι όλα λειτούργησαν άψογα, άρα ίσως φταίμε εμείς ή η κακιά μας τύχη ή ο "στρατηγός άνεμος"... Άντε, και να έγινε κάποια παράληψη, αυτή αφορά αποκλειστικά την ηγεσία της πυροσβεστικής και όχι φυσικά του πολιτικούς πορϊστάμενούς της. Για κάποια παραίτηση ούτε λόγος. Εδώ δεν παραιτήθηκε κανείς το 2007 όταν χάθηκαν και 75 άνθρωποι...
Κάποια από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι τα εξής:
Τα τελευταία 20 χρόνια 96,9 δισ. ευρώ δόθηκαν για όπλα και 300 εκατ. για πυροπροστασία!
Τα παρα
θυράκια που την τελευταία 30 ετία δημιούργησαν αυθαίρετα και "αυθαίρετους" οικισμούς είναι πολλά...
Ήδη σχεδιαζόταν η επέκταση των σχεδίων πόλεως στην ΒΑ Αττική

Η νομοθεσία, με την σφραγίδα του του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ανοίγει την όρεξη σε κάθε λογής επίδοξους καταπατητές
Η προστασία των δασών είναι ανύπαρκτη και το κράτος ηθικός αυτουργός των εμπρησμών, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων.
Η ιστορία των καταστροφικών πυρκαγιών είναι παλιά και επαναλαμβανόμενη, όποιος κι αν ήταν στην κυβέρνηση.

[Δείτε την πρώτη και την δεύτερη εικόνα σε μεγέθυνση]
Αν λοιπόν κάπως έτσι έχει η κατάσταση, τότε ας σχολιάσουμε τη στάση των πολιτικών κομμάτων:
Για τη ΝΔ τι άλλο να πούμε;
Πέρα από μια εγκληματική και επικύνδυνη κυβέρνηση που κατάφερε 2 μόλις χρόνια μετά τις τεράστιες καταστροφές του 2007 να επαναληφθεί το ίδιο ακριβώς έργο, έχει στις γραμμές της τον καλύτερο ίσως πλασιέ της δημόσιας γης σε ιδιώτες. Μιλάμε φυσικά για τον κ. Σουφλιά ο οποίος συγκινώντας το πανελλήνιο δήλωσε "Πονάει η καρδιά όλων των Ελλήνων με τις εικόνες των καταστροφικών πυρκαγιών.". Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του τσιμέντου, των εργολάβων, της οικονομικής κρίσης πρέπει το συντομότερο να γίνει παρελθόν.
Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και συνοψίζονται κυρίως στον χαρακτηρισμό "Διγλωσία".
Εστιάζει στον κακό συντονισμό και σε ελλείψεις στα σώματα την στιγμή που το ίδιο ήταν που έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το κοινό πόρισμα των κομμάτων, που από την εποχή του ξεκίνησαν οι περικοπές κονδυλίων για τη δασοπροστασία, που κατήργησε τους δασοπυροσβέστες... Αναφέρεται (καμία φορά...) στην αυθαίρετη οικοδόμηση δασικών εκτάσεων χωρίς να λέει λέξη για κατάργηση του δασοκτόνου νόμου που ψήφισε το 2003 (ν. 3208) αποχαρακτηρίζοντας εκατομμύρια στρέμματα δάσους (Αλήθεια οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον, που συνεχώς μιλάνε για "διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς", τι λένε για τον 3208/2003, όταν αυτός από Δασολόγους, ΓΕΩΤΕΕ, WWF...έχει χαρακτηριστεί "δασοκτόνος";). Επί εποχής του χτίστηκε η Πεντέλη και πολλά από τα αυθαίρετα που κάηκαν τις τελευταίες μέρες.
Η Αριστερά στην αρχή έπαιξε το ρόλο της υπεύθυνης δύναμης, αναφέροντας το βαρετό "δεν είναι τώρα η ώρα για καταλογισμό ευθυνών" και περιφερόταν στα καμμένα για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον και την θλίψη της... Μάλιστα η κ Παπαρήγα έδειξε ότι οι κομμουνιστές δεν διαμαρτύρονται μόνο, αλλά έχουν και εποικοδομητικές προτάσεις. Ανέφερε λοιπόν ότι: "σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να μην αρκεστεί στην όποια βοήθεια έρθει από το εξωτερικό αλλά άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να υπολογίσει το κόστος, να ενοικιάσει πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα από το εξωτερικό". Σε τηλεοπτική της παρουσία μάλιστα ζητούσε να νοικιάσουμε αεροπλάνα "όσο κι όσο"... Το ΚΚΕ επικεντρώνεται στο να αποδείξει ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο, λές και αυτό είναι το βασικό. Χαρακτηριστικά ξεκινά την ανακοίνωσή του το ΠΓ λέγοντας "Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Βορειοανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και άλλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου.". Συνεχίζει παρακάτω: "Το σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής των δασών μπορούσε και έπρεπε να προβλεφθεί για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των δασών και οργάνωσης της δασοπυρόσβεσης...". Θέλοντας ή μη, αυτός ο τόνος βγάζει λάδι την κυβέρνηση αφού μένει η εντύπωση ότι πανίσχυροι παράγοντες (με άγνοια της κυβέρνησης) κατόστρωσαν ένα φοβερό σχέδιο και η φουκαριάρα η κυβέρνηση είναι υπόλογη που δεν είχε ακούσει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ...
Ο μόνος που διασώζεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Αλαβάνος ο οποίος ήταν ο πιο επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση και στο δικομματικό σύστημα, έκανε ριζοσπαστικές (και μη δημοφιλείς) προτάσεις και αναφέθηκε σε ευθύνες και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και μερίδας δασικών υπαλλήλων.

Το κύριο αυτή τη στιγμή είναι η οργάνωση κινητοποιήσεων που αποκαλύπτουν τις ευθύνες και τους πολιτικούς υπεύθυνους. Η αριστερά αυτό πρέπει να κάνει και να μην παραμείνει σε συνεντέυξεις τύπου, καλέσματα για συναντήσεις των αρχηγών των κομμάτων... Η οργή, η αγανάκτηση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την διαχρονική καταστροφή του φυσικού πλούτου πρέπει να εκφραστεί, και μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε έστω σε κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος.

Παρακάτω διαβάστε την τοποθέτηση του Α. Αλαβάνου:

Συνεδρίασε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το πρόβλημα των πυρκαγιών. Έγινε μια καλή συζήτηση και σε πολύ καλό κλίμα. Να αναφέρω συνοπτικά πέντε σημεία, παρότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ενημερώσεις.

Κατ’ αρχήν, εμείς θεωρούμε ότι βρεθήκαμε μπροστά σ’ ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου, ύστερα από τις προηγούμενες καταστροφές και την έλλειψη μέτρων και τις πολιτικές της Κυβέρνησης, γεγονότα τα οποία είχαμε καταγγείλει και στην Επερώτηση που είχαμε κάνει για τα θέματα των δασών. Εμείς θεωρούμε κορυφαίο το ζήτημα της προστασίας των δασών. Ισοδύναμο με την προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας. Χάσαμε ένα τεράστιο οικολογικό νησί στην Αττική, από το εχθρό, ο οποίος είναι τα μεγάλα συμφέροντα και η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού.

Δεύτερο ζήτημα. Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει τεράστιες ευθύνες. Εμείς δεν συμμετέχουμε στο savoir vivre το οποίο έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και την Κυβέρνηση. Έχει τεράστιες ευθύνες γιατί είναι μια κυβέρνηση του τσιμέντου. Και όλες οι πολιτικές της, ρυθμιστικά σχέδια κλπ, στηρίξανε την επέκταση του αστικού οικιστικού χώρου σε βάρος των δασών.

Την καταγγέλλουμε γιατί είναι μια Κυβέρνηση των τραπεζών. Βρήκε 28 δισεκατομμύρια για να στηρίξει τις τράπεζες, χρήματα όμως για την πρόληψη και την πυροπροστασία, δεν μπορεί να βρει.

Την καταγγέλλουμε γιατί είναι μια Κυβέρνηση εκατοντάδων Βατοπεδίων μέσα στην Αττική. Με την εκκλησιαστική περιουσία αλλά και με τα ιδιωτικά συμφέροντα που την λυμαίνονται.

Την καταγγέλλουμε, γιατί είναι μια κυβέρνηση των αναψυκτηρίων μέσα στα δάση και όλη η πολιτική της δίνει το λάθος μήνυμα στους πολίτες.

Την καταγγέλλουμε γιατί είναι μια κυβέρνηση, η οποία δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι οι δασοπυροσβέστες εξακολουθούν να είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, να είναι εκτός δουλειάς το χειμώνα και να μην αναβαθμίζονται σε τακτική δύναμη, η οποία θα στηρίξει την προσπάθεια που χρειάζεται, καθώς και να υπάρχουν τόσα κενά στις δασικές υπηρεσίες.

Θεωρούμε ότι αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Θεωρούμε ότι πρέπει να φύγει το ίδιο το σύστημα. Το σύστημα του δικομματισμού, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δημιουργούν σύγχυση, μεταξύ δασών – δασικής έκτασης. Οι οποίοι έχουν αποσυντονίσει τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης ο οποίος θα έπρεπε να υπάρχει.

Χρειάζονται σημαντικά πολιτικά βήματα μπροστά.

Δεν δεχόμαστε ένα Πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσιάζεται εθιμοτυπικά μετά από κάθε καταστροφή, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στους ανθρώπους που δίνουν ηρωική μάχη. Θέλουμε κάποτε έναν Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που στα τέλη Σεπτέμβρη θα χαιρετίσει και θα πιει ένα ποτήρι κρασί με τους εργαζόμενους στα Πυροσβεστικά Σώματα, επειδή υποστηρίχθηκε και διαφυλάχθηκε ο δασικός πλούτος.

Παράλληλα, δεν περιοριζόμαστε σ’ αυτό. Ξέρουμε ότι οι ευθύνες είναι ευρύτερες. Ξέρουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε σημαντική συμμετοχή στον αγώνα που δόθηκε, καλύπτοντας και κενά, ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουν αποδεχθεί να υπάρχουν χωματερές μέσα στα δάση. Ξέρουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δασικοί υπάλληλοι. Παράλληλα ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν και μέσα στην Αττική δασικές υπηρεσίες, βουτηγμένες στη λοβιτούρα και την παρανομία.

Χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση των πολιτών. Πιστεύουμε όμως ότι η αντίληψη όλων, βάζω μέσα κι εμάς που βρισκόμαστε σ’ αυτό το τραπέζι, σε σχέση με την προτεραιότητα που έχει η υπόθεση του δάσους, του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής, για την επιβίωση της χώρας μας και για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι καινούργιες γενιές έχει τεράστια σημασία.

Το τρίτο σημείο. Θέλω να εξάρω την αυτόβουλη δραστηριότητα των πολιτών, των κατοίκων, των εθελοντικών οργανώσεων, κινηματικών δράσεων και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη από την Κυβέρνηση. Σαν Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα στηρίξουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Πιστεύουμε ότι η νεολαία έχει διάθεση και πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως και όλοι οι πολίτες σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Το τέταρτο σημείο. Θεωρούμε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα το σύστημα δασικής προστασίας, μη προστασίας, δηλαδή, το οποίο υπάρχει και να υπάρξουν επαναστατικές και τολμηρές τομές. Τομές που μπορεί να θίξουν και συμφέροντα. Τομές που μπορεί να έχουν και πολιτικό κόστος.

Συζητήσαμε και θα σας δώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά μια σειρά μέτρα. Αναφέρω μερικά.

- Άμεση κατάργηση των οικοδομικών συνεταιρισμών. Αν πάτε στο Ντράφι, θα δείτε στις εκτάσεις που υπήρχαν δάση πριν μερικά χρόνια, υπάρχουν οικοδομικοί συνεταιρισμοί και εκατοντάδες καινούργιες βίλες.

- Ζητάμε κατεπείγον χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

- Ζητάμε άμεση άρση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας που επεκτείνει σε βάρος των δασών τον αστικό χώρο, και στη Λαυρεωτική και στα Μεσόγεια και αλλού.

- Ζητάμε άμεση άρση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό.

- Ζητάμε Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης, Πρόληψης, Καταστολής των δασών, ο οποίος θα έχει και την ανάλογη χρηματοδότηση, αλλά θα μπορεί να ενσωματώνει και όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και ένα ιδιαίτερα εκπαιδευμένο δυναμικό.

- Ζητάμε συνεργασία σε Ευρωμεσογειακή διάσταση, σε επίπεδο και Ευρώπης αλλά και Μεσογειακών χωρών με ανταλλαγή εμπειριών, με ανταλλαγή μέσων, με ταχύτητα, με χρήση αεροπορικών δυνάμεων, αλλά και με χρήση του κατάλληλου προσωπικού.

- Ζητάμε να γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα αυτό που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να υπάρχει Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο ένα βασικό ζήτημα, ένας βασικός στόχος να είναι η προστασία των δασών.

Το πέμπτο και βασικό ζήτημα. Η Κοινοβουλευτικό Ομάδα θα πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες πέρα από τις κοινοβουλευτικές μας δράσεις. Αποφασίσαμε την επόμενη βδομάδα ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα να πραγματοποιήσει περιοδεία στα καμένα της Αττικής, μαζί με ειδικούς, να κάνουμε συναντήσεις με τους πολίτες και τους δημάρχους, προκειμένου ως ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουμε μια πλήρη και άμεση εικόνα έτσι ώστε η παρέμβασή μας να γίνει πιο ουσιαστική. Θα οργανώσουμε επίσης μια ημερίδα, στην οποία θα ενσωματώσουμε όλη αυτή την εμπειρία και θα την εκφράσουμε μέσα από προτάσεις με επιστήμονες, φορείς της Αυτοδιοίκησης, δασικούς, πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες με όλους.

Τέλος να σας πω ότι, όπως ξέρετε λόγω των πυρκαγιών άλλαξε η ημερήσια διάταξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα ξανασυνεδριάσουμε την Πέμπτη 27 του μηνός, στις 5 το απόγευμα, με αντικείμενο το θέμα που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του σ. Περικλή Κοροβέση, τις αντιδράσεις και όλα τα σχετικά.

Δημοσιογράφος: Σε κάποιους που υποστηρίζουν ότι λείπει ο συντονισμός, ο Πρωθυπουργός δεν είναι παρών κτλ είναι μια εύκολη κριτική, ενώ η ουσία είναι η πολιτική που αφορά τα δάση τι απαντάτε; Είναι ουσιώδης αυτή η κριτική ή είναι εύκολη κριτική;

Αλέκος Αλαβάνος: Πιστεύω ότι είναι δίδυμα φαινόμενα. Όντως η έλλειψη συντονισμού και η έλλειψη πρόβλεψης και μηχανισμών δράσης όταν ξεκίνησαν χθες οι εστίες από το Γραμματικό, φέρανε σαν αποτέλεσμα των συνθηκών που υπήρχαν την επέκταση της φωτιάς σε όλη την Αττική. Από την άλλη είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και επισήμως ακολουθεί μια πολιτική όχι απλώς αδιαφορίας εξόντωσης του δάσους.

Θέλετε μία εικόνα γι’ αυτό; Το γεγονός ότι έχουν μείνει 5 οικοπεδάκια μέσα στην Αθήνα που έχουν οχτώ δέντρα και η Κυβέρνηση πάει και τα ξεριζώνει. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δειτε και αυτα τα στοιχεια για το κοστος των νοικιαζομενων αεροπλανων
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4533051

linkwithin

Related Posts with Thumbnails