Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

Ζητήματος Κοροβέση συνέχεια...

Σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα Κοροβέση μπορείτε να διαβάσετε σημερινό του άρθρο στην Ελευθεροτυπία με τίτλο "Ιδού ο ένοχος". Επίσης στο tvxs η δήλωση του Αλαβάνου. Στην ίδια πηγή (tvxs) αναφέρεται και δήλωση του Θ. Μαργαρίτη ο οποίος με αφορμή την περί Κοροβέση συζήτηση, αναφέρει την πρότασή του για ένα σύγχρονο '89 (δικός μας σχολιασμός): "Ο ΣΥΝ πρέπει να επανεξετάσει αυτή τη συμμαχική επιλογή και εγώ θα σκεφτόμουνα σοβαρά να προχωρήσει και σε τολμηρές αλλαγές αναζητώντας νέους προσανατολισμούς συνεργασιών προς το χώρο της οικολογίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ή μόνους του ή με όσες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα το δέχονταν".
Συνεντεύξεις σχετικές με το θέμα μπορείτε να ακούσετε στο Κανάλι 1 του Πειραιά. Συνιστούμε ειδικά τη συνέντευξη του Γ. Μπανιά με ημ/νία 21/9 που αποτε
λεί μια ψύχραιμη τοποθέτηση επί του θέματος.
Στην Αυγή μπορείτε να διαβάσετε τις αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΝ, στο άρθρο: "Δείχνουν τη δι-έξοδο στον Π. Κοροβέση στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ" (Ψευδές βέβαια το "και του ΣΥΡΙΖΑ", αφού κανένας από τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τώρα, δεν έχει ζητήσει παραίτηση ή αποπομπή Κοροβέση).
Εμείς επιλέξαμε να αναρτήσουμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύεται στη σημερινή Αυγή του Κ. Ματθαίου:

Ο Κοροβέσης, ο Κύρκος, το λάθος του '89 και η επανίδρυση της αριστεράς
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ*

Είναι κρίμα το 2010 η αριστερά να πληρώνει λάθη του παρελθόντος. Ο συναγωνιστής Περικλής Κοροβέσης υπέπεσε σε πολιτικό λάθος. Αντί να πει ότι ο ενιαίος ΣΥΝ το 1989 σφράγισε τη μετέπειτα πολιτική ζωή του τόπου διαιωνίζοντας τον δικομματισμό με τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα, είπε ότι χρηματίστηκε.

Ο συναγωνιστής Περικλής Κοροβέσης, αντί να κριτικάρει την αριστερά για την ολέθρια συναίνεση που έδωσε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο και το πληρώνει μέχρι σήμερα και να αναδείξει την πολιτική ευθύνη εκείνων από την ηγεσία του ενιαίου Συνασπισμού που δέχτηκαν να δώσουν με απευθείας ανάθεση στην κοινοπραξία Siemens - Intracom τις 470.000 ψηφιακές παροχές και να την καταστήσουν καταλύτη της πολιτικής ζωής που έλυνε και έδενε, που έδιωχνε υπουργούς και κυβερνήσεις, διάλεξε τον δρόμο των φημών.

Ο ενιαίος ΣΥΝ τότε δεν χρηματίστηκε. Απλά έγινε το δεκανίκι που έδωσε άλλα 20 χρόνια ζωής στον δικομματισμό της μίζας, της ρεμούλας, των αδιαφανών προμηθειών και της πολιτικής κατάπτωσης.

Ο ΣΥΝ και η αριστερά στο σύνολό της δεν έκαναν ποτέ αυτοκριτική για όσα έγιναν το 1989. Ο ενιαίος ΣΥΝ είχε την πολιτική ευθύνη που συναίνεσε στην παράδοση του ΟΤΕ στην εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη και των Γερμανών συνεργατών του. Ο ενιαίος ΣΥΝ είχε την πολιτική ευθύνη που παρέδωσε την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα στους εκδότες, και σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια, χειραγωγούν την κοινή γνώμη, γίνονται τιμητές της πολιτικής ζωής, ενώ στην κυριολεξία είναι παράνομοι. Γι' αυτό το έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού δεν μιλά ούτε ο ΣΥΝ ούτε το ΚΚΕ, με μια συνένοχη σιωπή.

Σήμερα που το πολιτικό σύστημα -που οικοδομήθηκε το 1974 και πήρε παράταση ζωής το 1989- τρίζει συθέμελα και απαξιώνεται από την κοινωνία είναι η ώρα της βαθιάς αυτοκριτικής για την αριστερά και τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι η ώρα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όπως μας πληροφορεί ο Λεωνίδας Κύρκος από τα «Νέα» και μάλιστα με το χειρότερο και πιο δεξιό ΠΑΣΟΚ της μεταπολιτευτικής περιόδου. Αυτή η ώρα πέρασε από τη δεκαετία του '80 και μετά, όταν το ΠΑΣΟΚ διαψεύδοντας κάθε ελπίδα των αριστερών και δημοκρατικών πολιτών αυτού του τόπου, έκανε πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, διέλυσε το κράτος με τους απίστευτους διορισμούς από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα, αποτέλειωσε τον παραγωγικό ιστό αυτής της χώρας με τις πολιτικές του κάνοντας την Ελλάδα ένα απέραντο κατάστημα δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, αστυνομικών, αεριτζίδικης μεσαίας τάξης που βολεύεται στην κομπίνα και λοιπών «δημοκρατικών» δυνάμεων.

Ήρθε η ώρα τώρα που τρίζουν τα θεμέλια του οικοδομήματος που λέγεται μεταπολιτευτική ελληνική δημοκρατία, τώρα που ο δικομματισμός συγκλονίζεται από τα σκάνδαλα και την απαξίωση, η αριστερά να αλλάξει ρότα. Όχι συναινώντας σε ένα νέο '89, όπως μας καλεί ο Λεωνίδας Κύρκος και μερικά στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επανιδρύοντας από τις στάχτες της την αριστερά του 21ου αιώνα. Μια αριστερά που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία που δεν έχει από πού να πιαστεί και ποιον να πιστέψει.

Η περυσινή δημοσκοπική άνοδος δεν ήταν τυχαία. Αλλά τα στελέχη του ΣΥΝ που τη διαχειρίστηκαν κατ' αποκλειστικότητα -και θέλουν και σήμερα να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις τύχες της αριστεράς- επέδειξαν ανεπάρκεια και λογική ήττας.

Είναι ανθρώπινο. Τα σημερινά στελέχη του ΣΥΝ στην πλειονότητά τους προέρχονται από την τραγική ήττα του κομμουνιστικού κινήματος του 20ού αιώνα. Δεν έχουν τη νοοτροπία του νικητή. Φοβούνται τον κόσμο, γιατί φοβούνται -πρωτίστως- τις ανατροπές μέσα στο κόμμα και στην κοινωνία. Δεν πρόκειται όμως να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η αριστερά στέρεψε, την ώρα μάλιστα που η απαξίωση της πολιτικής είναι στο απόγειο. Μάλλον στέρεψαν οι ίδιοι, κρατώντας επί χρόνια τις κομματικές καρέκλες, τελείως αποκομμένοι από την κοινωνία και τη βάση της αριστεράς, από τον απλό κόσμο που συνεχίζει να παλεύει, να ονειρεύεται και να δίνει μικρές καθημερινές μάχες σε δύσκολες συνθήκες.

Αγαπητοί σύντροφοι της ηγεσίας του ΣΥΝ, πριν ζητήσετε τη διαγραφή του σ. Περικλή Κοροβέση, καλό είναι να κάνετε την αυτοκριτική σας για το τι προσφέρατε μέχρι σήμερα στην αριστερά. Γιατί τα αποτελέσματα είναι πλέον του δέοντος πενιχρά.

Και μην μου πείτε ότι «κρατήσατε τη δάδα αναμμένη», γιατί αυτό το έκαναν περισσότερο οι απλοί αριστεροί που σας ψηφίζουν κάθε τόσο, ο κόσμος που παραμένει ανένταχτος μακριά από ίντριγκες και παρασυναγωγές. Που παλεύει την ημέρα με τα καθημερινά του προβλήματα και δεν πίνει καφέ στις 11 το πρωί στην Κουμουνδούρου, στου Ψυρρή και στο Κολωνάκι διαβάζοντας τις εφημερίδες.

* Ο Γιώργος Ματθαίου είναι μέλος της Π.Κ. του Γέρακα και συμμετέχει στην Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συντροφοι μπηκα στο καναλι 1 αλλα δεν βρισκω τη συνεντευξη που λετε... που ειναι;

isatsitna είπε...

Αφού μπεις στο καναλι 1 αριστερά πας στο μενού και μετά κάνεις κλικ στις "συνεντεύξεις". Εκεί έχει όλες τις συνεντεύξεις με ημ/νία.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails