Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

Για τους νεοσύλλεκτους...

Σε λίγες μέρες μπαίνει η νέα σειρά. Διαβάστε μια προκήρυξη των νέων του ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνεται στους νεοσύλλεκτους:
Μην ψαρώνεις...
Περνώντας τη γραμμή του στρατοπέδου, θα σου πουν να «παγώσεις» τη ζωή σου για 9 μήνες. Πολύς καιρός για να τον χαρίσεις αμαχητί…Σ’ αυτό το διάστημα, αν σε κάτι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, είναι να στηρίξουμε τον αγώνα σου για αξιοπρέπεια.
Αξιοπρέπεια σημαίνει να θυμάσαι: Η μείωση της θητείας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «δώρο». Η υπόσχεση
για μείωση έχει επανέλθει αρκετές φορές, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Το πρόγραμμα της ΝΔ κάνει λόγο από το 2004 για μείωση της θητείας στους 6 μήνες: έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε...Από το 2004, που η θητεία διαρκώς «μειώνεται» (στα λόγια), τα στρατόπεδα έχουν πολλαπλασιαστεί χάριν της οικονομικής (και εκλογικής) «ανάπτυξης», με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί (και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω) ο αριθμός των οπλιτών που βλέπουν την έξοδο με κυάλι.
Αξιοπρέπεια σημαίνει να σκέφτεσαι: Η αλλαγή του δόγματος από αμυντικό σε αποτρεπτικό, σημαίνει ότι η «προστασία των συνόρων» παύει να είναι ο στόχος, παρά τους εθνικιστικούς μύθους που επιβιώνουν στο στρατό. Στόχος πλέον είναι το «πρώτο αποφασιστικό πλήγμα κατά του όποιου εχθρού»: καταδίωξη μεταναστών/τριών και προσφύγων στα σύνορα, συνδρομή σε «ανθρωπιστικές» αποστολές δίπλα στις δυνάμεις κατοχής των συμμάχων μας και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμα.
Αξιοπρέπεια σημαίνει να μην κάνεις πως δεν ξέρεις: Η εξέγερση της νεολαίας το Δεκέμβρη έδειξε πως στις αρμοδιότητές του στρατού μπορεί να εμπίπτει και η καταστολή διαδηλώσεων, για να πλουτίσουμε τις εμπειρίες μας όσοι δεν προλάβαμε τη Χούντα. Δεν είναι αστείο: Τα σενάρια περί εμπλοκής του στρατού στο έργο της καταστολής της εξέγερσης, καθώς και η αγορά κατασταλτικού εξοπλισμού (βομβίδες ελέγχου πλήθους, κλπ.) για λογαριασμό του στρατού, είναι γνωστά και απαράδεκτα.
Αξιοπρέπεια σημαίνει να μιλάς για τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με το πνεύμα του στρατού. Όλοι ξέρουμε για τις ευνοϊκές μεταθέσεις, τα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στις «λαϊκές» μονάδες που παραμένουν από απαράδεκτες έως άθλιες (σκεπές από καρκινογόνο αμίαντο υπάρχουν ακόμα σε μονάδες της παραμεθορίου), τη σιγή ιχθύος και τη συγκάλυψη για τα όλο και συχνότερα περιστατικά θανάσιμων «ατυχημάτων» οπλιτών-συγκάλυψη τόσο από τους ίδιους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Στρατού όσο και από μερίδα του Τύπου.
Αξιοπρέπεια τέλος σημαίνει να αντιστέκεσαι. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι στέλνονται να υπηρετήσουν στην Κύπρο (ΕΛΔΥΚ), πολλοί παρά τη θέλησή τους. Κανείς όμως δεν μπορεί να υποχρεώσει οπλίτες θητείας να υπηρετήσουν εκτός συνόρων, κάτι που αποκρύπτουν οι αξιωματικοί. Εάν σε επιλέξουν για ΕΛΔΥΚ έχεις δικαίωμα να αρνηθείς και να ενημερώσεις τις σειρές σου να κάνουν το ίδιο. Βέβαια η αντίσταση αφορά και την καθημερινότητα μέχρι το τέλος της θητείας...όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο που, όχι λίγοι αξιωματικοί, έχουν εφεύρει για να ελέγχουν τους φαντάρους. Τους χωρίζουν σε νέους και παλιούς: οι παλιοί, που έχουν χαλαρότερη αντιμετώπιση, «χώνουν» τους νέους, κάνοντας τη δουλειά των αξιωματικών. Οι δε νεότεροι φαντάροι δεν αντιστέκονται, ελπίζοντας με τη σειρά τους να «παλιώσουν». Έτσι όμως η προσοχή όλων φεύγει από τους πραγματικούς υπαίτιους των προβλημάτων, που δεν είναι άλλοι από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Να μην δεχτείς την εξουσία κανενός παλαιού πάνω σου και κυρίως, να μην την ασκήσεις...
Ασχοληθείτε όλοι μαζί για το συλλογικό συμφέρον σας.
Να μην παραιτηθείς από τη διεκδίκηση μιας θητείας δημοκρατικής και με αξιοπρέπεια: 9 μήνες αναβολής από τη ζωή δεν είναι καλή ιδέα. Θα είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε κίνηση που υπερασπίζεται το δικαίωμά σου σε μια αξιοπρεπή θητεία (συμβατική ή εναλλακτική) ή και στην αντίρρηση συνείδησης και θα υπερασπιστούμε κάθε επιλογή σου. Όποτε αντιληφθείς πως καταπατούνται τα δικαιώματά σου ή αυτά των συναδέλφων σου, μην επιλέξεις την «λύση» της ατομικής λούφας ή του βύσματος, αλλά της συλλογικής διεκδίκησης. Να θυμάσαι πως την επόμενη φορά κάποιος άλλος μπορεί να λουφάρει,
με αποτέλεσμα να χωθείς εσύ. Το σημαντικότερο: βυσματίας σημαίνει χειρότερη θητεία για κάποιον άλλο.
Μη διστάσεις να βγεις στην αναφορά παραπονούμενους! Και μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας, για να καταγγείλεις οτιδήποτε. Η συλλογικότητα και η δημοσιότητα είναι το όπλο μας! Μην αφήσεις το στρατό να γίνει το τέλος της λογικής σου και κυρίως να θυμάσαι πως εσύ και οι συνάδελφοι σου δεν είστε μόνοι!

Να θυμάσαι:
*Τα ατομικά και τα ομαδικά καψόνια απαγορεύονται (άρθρα 10 & 64 του στρατιωτικού κανονισμού)
* Τα χαζοχαρούμενα τραγουδάκια που απειλούν να τιμωρήσουν τον εχθρό με …σεξ και βία - απαγορεύονται από το ΓΕΣ
* Δεν είσαι υποχρεωμένος να ορκιστείς στο Ευαγγέλιο –καθένας ορκίζεται στα σύμβολα που επιλέγει (άρθρο 3, του Συντάγματος)
* Τα παράπονα αναφέρονται στον αμέσως ανώτερο. Αν επιμείνεις σ’ αυτά, εκείνος οφείλει να τα μεταφέρει στον προϊστάμενό του
* Οι ποινές δεν είναι αναδρομικές. Δεν μπορείς να τιμωρηθείς μετά την ορκωμοσία για κάτι που έγινε πριν την ορκωμοσία.
* Αν για λόγους υγείας (παθολογικούς ή ψυχολογικούς) υπηρετήσεις ως Ι2, Ι3, I4 ή πάρεις απαλλαγή, σε συναλλαγές με το Δημόσιο ή με εργοδότες υποχρεούσαι να επιδεικνύεις μόνο το Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασης Τύπου Α το οποίο αναφέρει μόνο εάν έχεις υπηρετήσει ή απαλλαγεί νομίμως από το στρατό χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για την υγεία σου. Οποιοσδήποτε σου ζητήσει κάτι άλλο απλά παρανομεί (βλ. Ν/ 2472/1997 και Απόφαση 1620/2000 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων).
Διεκδικούμε – Απαιτούμε:
*Δημοκρατικά δικαιώματα και ελεύθερο συνδικαλισμό – Διανομή του στρατιωτικού κανονισμού στους νεοσύλλεκτους
Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή – Ούτε σκέψη για συμμετοχή φαντάρων στην καταστολή διαδηλώσεων
* Άμεση μείωση της θητείας, στρατιωτικής και εναλλακτικής, στους 6 μήνες. Όχι στην επιστράτευση στα 18 ή τα 21 – Μείωση πλεοναζόντων στρατοπέδων-– Διάλυση του ΝΑΤΟ, αποχώρηση της Ελλάδας από αυτό – Όχι στον εκβιασμό «άνεργος ή μισθοφόρος»
* Κανένας στρατιωτικός εκτός συνόρων και κανένας φαντάρος στα ΚΑΑΥ (θέρετρα των αξιωματικών), με συνταγματική απαγόρευση
* Καμία πειθαρχική ποινή να μην επιμηκύνει τη διάρκεια της θητείας.
* Κατάργηση της επιτροπής ελέγχου συνείδησης, που αποφαίνεται για το αν όποιος δηλώνει αντιρρησίας, λέει «αλήθεια» ή «ψέματα»
* Υπολογισμός του χρόνου της στρατιωτικής θητείας ως χρόνου συντάξιμων αποδοχών και καταβολή
των ασφαλιστικών εισφορών από το στρατό. Καταβολή του βασικού μισθού στους οπλίτες.

επικοινωνία: 210-3809319, 210-6441745, 210-3306286, 210-8212640, 210-2283018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails