Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Το ποδήλατο είναι προνόμιο των πλουσίων;

Διαβάσαμε χθες στη Ναυτεμπορική το παρακάτω ρεπορτάζ που αφορά ένα πρόγραμμα κατασκευής ποδηλατοδρόμων σε 16 Δήμους. Μας έκαναν εντύπωση οι Δήμοι της Αττικής (Βριλήσσια, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Π. Ψυχικό, Ν. Ερυθραία, Κηφισιά και Εκάλη) που περιλαμβάνονται επειδή είναι όλοι στα Β.Π. όπου μένουν, κατά κύριο λόγο, οικογένειες με μεσαία και ανώτερα εισοδήματα. Άραγε το ποδήλατο γίνεται προνόμιο των πλουσίων; Κάτι λένε, βέβαια, ότι θα κάνουν ποδηλατόδρομους και στην Δυτική Αθήνα... Άντε, να δούμε! Όσο για τον Στυλιανίδη, ύστερα από τις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ και τον περιορισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, θυμήθηκε τα οικολογικά μέσα μεταφοράς... Ποιούς μκοροϊδεύουν;
Πάντως στην περιοχή μας, ούτε σκέψη! Προτάσεις για ποδηλατόδρομο που να συνδέει Άργος- Ναύπλιο ή για την παραλιακή οδό Ναύπλιο - Μύλοι δεν εισακούονται από κανέναν. Μονο δρόμοι φτιάχνονται, και τι δρόμοι, όπως ο αρχαιολογικός, σκοτώστρες...

Ποδηλατόδρομοι σε 16 δήμους
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2009 07:00
Στους πρώτους από τους έξι δήμους της χώρας, σε σύνολο 16, που υλοποιεί πρόγραμμα κατασκευής ποδηλατοδρόμων συγκαταλέγεται ο δήμος Βριλησσίων, τον οποίο επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Οι δήμοι αυτοί είναι επτά της ΒΑ Αθήνας (Βριλήσσια, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Π. Ψυχικό, Ν. Ερυθραία, Κηφισιά και Εκάλη) και εννέα της περιφέρειας (Θεσσαλονίκη, Κως, Βόλος, Λαμία, Αμαλιάδα, Ναύπακτος, Κέρκυρα, Ρόδος, Κλειτορία Αχαΐας).

Η επιλογή τους για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Γ' ΚΠΣ του ΥΜΕ «Σιδηρόδρομοι-Αεροδρόμια-Αστικές Συγκοινωνίες» ώστε να συγχρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, έγινε με αποκλειστικό κριτήριο την πληρότητα των μελετών και την ετοιμότητα για δημοπράτηση που παρουσίαζαν τη στιγμή αποστολής των προτάσεων για την αξιολόγηση και ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα εκτός του ποδηλατοδρόμου του δήμου Βριλησσίων, ποδηλατόδρομοι κατασκευάζονται επίσης στους δήμους Ν. Ερυθραίας, Π. Ψυχικού, Κω, Βόλου και Λαμίας.
E. Στυλιανίδης: Βασικό οικολογικό μέσο μετακίνησης το ποδήλατο.

Άλλοι 5 δήμοι υπέγραψαν τις συμβάσεις κατασκευής (Χαλάνδρι, Εκάλη, Θεσσαλονίκη, Αμαλιάδα, Κέρκυρα), σε τρεις δήμους (Ναύπακτου, Ρόδου, Κηφισιάς) τα έργα κατασκευής βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης, ενώ στους δήμους Μελισσίων και Κλειτορίας Αχαΐας δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Το συνολικό μήκος των 16 ποδηλατοδρόμων φτάνει τα 90 χιλιόμετρα και το συνολικό κόστος τα 19 εκατ. ευρώ.

Φ.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails