Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Περιφερειακές στην Πελοπόννησο νο2

Όσοι διαβάσετε το παρακάτω κείμενο χρειάζεται να ξεχάσετε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαός μας, ειδάλλως θα σκεφτείτε πολύ γρήγορα «ρε μας δουλεύουν, εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί…».
Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη για το ότι μέρες που είναι (μέρες κατοχής και διακοπών) σας γεμίζουμε το κεφάλι με πληροφορίες όχι άμεσα χρήσιμες.


Σε
άρθρο της Αυγής με τίτλο "Υποψήφιος περιφερειάρχης ο Θανάσης Πετράκος" γίνεται μια σύντομη περιγραφή της πορείας ίδρυσης της ΑΑΣΠ (Αυτοδιοικητική Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου). Δίνεται η εικόνα ενός οργασμού διαδικασιών και συσκέψεων. Δεν θα μας ενδιέφερε το θέμα αν ο ΣΥΝ είχε δηλώσει καθαρά πως στην Πελοπόννησο θα κατεβάσει δικό του Περιφερειακό Σχήμα. Όμως επικρατεί μια θολούρα και διαρρέεται ότι η Παράταξη "είναι του ΣΥΡΙΖΑ". Πέρα το ότι και "του ΣΥΡΙΖΑ" να ήταν θα ήταν πάλι ανεπαρκές, η πραγματικότητα είναι ότι η Παράταξη είναι αποκλειστικά του ΣΥΝ.

Παραθέτουμε το ρεπορτάζ της Αυγής και σε αγκύλες κάποιες παρατηρήσεις μας που δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αποφεύγουμε να κάνουμε εκτιμήσεις (πέρα από το τέλος με το θέμα της διακήρυξης) και αναφέρουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς τα γνωρίζουμε:

Υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο Θανάσης Πετράκος

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μεγάλη μάχη της 7ης Νοεμβρίου δόθηκε ήδη στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προετοιμασία των περιφερειακών εκλογών και τη συγκρότηση περιφερειακής παράταξης από τις αρχές Ιουλίου. Μετά την αρχική σύσκεψη που έγινε στις 2 Ιουλίου [η σύσκεψη έγινε χωρίς δημόσιο κάλεσμα και με τη συμμετοχή μόνο μελών του ΣΥΝ] στην Τρίπολη στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Γραμματειών των Νομαρχιακών παρατάξεων: «Συνεργασία για τη Μεσσηνία», «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Λακωνία», «Αργολίδα Κοινωνία των Πολιτών», «Αρκάδων Κοινόν», «Αδέσμευτοι και Ενεργοί Πολίτες Κορινθίας», όπου σκοπός της ήταν η συνένωση των δυνάμεων των Νομαρχιακών αυτών παρατάξεων, αποφασίστηκε η συγκρότηση προσωρινής συντονιστικής Γραμματείας αποτελούμενης από τους:
Αντωνόπουλο Γιώργο (Αργολίδα), Κουνέλη Γιάννη (Αρκαδία), Θωμά Διονύση και Χρυσαδάκο Σταύρο (Λακωνία), Πετράκο Θανάση και Πατσαρίνο Νίκο (Μεσσηνία) και Ψιλογιαννόπουλο Παναγιώτη (Κορινθία), με συντονιστή τον επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» Θανάση Πετράκο. [Όλοι στελέχη του ΣΥΝ]
Η προσωρινή Γραμματεία [Ακόμα παίρνει αποφάσεις (σύνταξη διακήρυξης και επιλογή υποψηφίου Περιφερειάρχη) η "προσωρινή" Γραμματεία] προχώρησε στη συνέχεια σε συσκέψεις σε όλους τους νομούς [Αν έγιναν αυτές οι συσκέψεις είναι σίγουρο ότι κανένας πολίτης πέραν του ΣΥΝ δεν κλήθηκε. Αμφιβάλλουμε ακόμα και αν έγιναν όμως αφού ακόμα και μέλη του ΣΥΝ που τους το αναφέρουμε δεν γνωρίζουν τίποτα.] και κατέθεσε προς συζήτηση σχέδιο διακήρυξης για τις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επιπλέον όρισε από τα μέλη της επιτροπής προγράμματος με υπεύθυνους τον Διονύση Θωμά και Σταύρο Χρυσαδάκο. Στις επόμενες συνεδριάσεις της με διευρυμένη σύνθεση συζήτησε την προετοιμασία και αποφασίστηκε ο τίτλος της παράταξης να είναι «Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου». [Η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν υπήρξαν επόμενες –ούτε φυσικά διευρυμένες- συνεδριάσεις. Ακόμα κι αν δεχτούμε την ενημέρωση της Αυγής, το κείμενο κάνει ένα λάθος. Ο τίτλος της παράταξης δεν αποφασίστηκε στις «επόμενες διευρυμένες συνεδριάσεις» αλλά είχε ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί από την πρώτη σύσκεψη στις 2 Ιούλη. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση (2/7) που αναφέρει : «Οι εκπρόσωποι των Νομαρχιακών παρατάξεων συμφώνησαν ότι…»… «Να συγκροτήσουν περιφερειακή παράταξη με τον τίτλο «Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου», η οποία θα επιδιώξει…».]
Στην τελευταία της συνεδρίαση την Τρίτη 10 Ιουλίου [Μάλλον 10 Αυγούστου θέλει να πει ο αρθρογράφος] εγκρίθηκε η διακήρυξη* της παράταξης [Η Διακήρυξη στάλθηκε ΄στις 11/8 στα μέιλ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας για ...παρατηρήσεις, την ίδια μέρα ανέβηκε στο μπλογκ του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας και στις 13/8 η Αυγή μας ενημερώνει ότι είχε ήδη εγκριθεί από τις 10/8!, δείτε και εδώ]
και συζητήθηκε η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για τις περιφερειακές εκλογές. Τέλος, στο πλαίσιο της διαβούλευσης [ποιάς;;;] προτείνεται [σε ποιους;;;] υποψήφιος Περιφερειάρχης να είναι ο επικεφαλής του Νομαρχιακού συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» Θανάσης Πετράκος και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες να εκφράζουν όλη την πολυχρωμία και όλο το φάσμα των δυνάμεων, που μπορούν να συγκλίνουν στο πλαίσιο των προγραμματικών αξόνων και των στόχων που διακηρύσσει η «Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου».
Κ.Π.
* Αν διαβάσετε το πρώτο κείμενο της ΑΑΣΠ και την τελική Διακήρυξη θα δείτε ότι η δεύτερη είναι σαφώς πιο πολιτική και με περισσότερες αιχμές. Αν πάλι, διαβάσετε την τελική Διακήρυξη και το "Κάλεσμα για το συντονισμό πολιτών στην Αργολίδα" θα δείτε ότι ολόκληρες παράγραφοι και φράσεις του δεύτερου κειμένου έχουν ενσωματωθεί αυτούσιες (copy-paste) στο πρώτο.


Υπάρχουν δυο πιθανοί λόγοι που έγινε αυτό:

α) Οι υπεύθυνοι της ΑΑΣΠ είδαν το κείμενο με τις υπογραφές και επειδή συμφωνούσαν με πολλά που αυτό ανέφερε αντέγραψαν κομμάτια του χωρίς να θεωρούν ότι χρειάζεται κάποια περαιτέρω είδους επικοινωνία και συμμετοχή αυτών που υπογράφουν το κείμενο. [καλόπιστο σενάριο]

β) Οι υπεύθυνοι της ΑΑΣΠ θεώρησαν ότι προσεγγίζοντας το γράμμα του κειμένου υπογραφών θα ανέκοπταν τη δυναμική που διαμορφωνόταν γύρω από μια άποψη (η οποία υπογράφεται από πολλούς ανθρώπους γνωστούς τοπικά για τη δράση τους, ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ) που φαίνεται λογική και σύμφωνη με τις ανάγκες της περιόδου, που είναι τελικά και πιο κοντά στην επίσημη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή εκφράζεται από την Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού του. [κακόπιστο σενάριο]. Αν ισχύει αυτό προφανώς αντιγράφοντας το γράμμα δεν αντέγραψαν και το πνεύμα του κειμένου.

Τα όσα αναφέρουμε επιβεβαιώνονται και από σχολιασμό της Β. Χριστοπούλου που έχει αναρτηθεί στα μπλογκ ΠΑΣΑ και ΕΟΣ. Φυσικά, αν άνθρωποι που υποστηρίζουν την Αυτοδιοικητική Αγωνιστική Παράταξη Πελοποννήσου έχουν κάποια διαφορετική άποψη ή γνωρίζουν ότι έγιναν κάπως αλλιώς τα γεγονότα, με ενδιαφέρον θα περιμέναμε να προστεθεί η γνώμη τους στα σχόλια αυτής της ανάρτησης.


Εμείς θα αποφύγουμε επόμενες αναφορές στην ΑΑΣΠ καθώς δεν είναι αυτός ο αντίπαλος στο δρόμο προς τις Περιφερειακές εκλογές (το αρνητικό είναι ότι δεν δείχνει διάθεση να γίνει και σύμμαχος).

Δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική, ως τώρα τουλάχιστον, κίνηση προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές που λαμβάνει χώρα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας και δείχνει έναν άλλο δρόμο...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω μπερδευτεί. Ο Πετράκος είναι με τον Λαφαζάνη. Δηλαδή από τους αριστερούς του ΣΥΝ που είναι και περισσότερο ή λιγότερο φιλοαλαβανικοί. Οι οποίοι δεν ήθελαν το συνέδριο του ΣΥΝ ούτε τη διάσπαση με τους Ανανεωτικούς. Ο Πετράκος έχει ψηφίσει υπέρ του ΠΟΤΑ Μεσσηνίας και έχει υπογράψει στο βήμα διαλόγου της αριστεράς στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι του κλίματος Αλαβάνου και Μετώπου. Τώρα καταγγέλλεται ως προς την υποψηφιότητα του στην Πελοπόννησο και τις μεθοδεύσεις γύρω από αυτή.

Τι γίνεται τελικά? Ποιος είναι με ποιόν? Απ' ότι καταλαβαίνω το μόνο σίγουρο είναι ότι φταίει ο Τσίπρας.

Ανώνυμος είπε...

Άστο φίλε μην μπερδεύεσαι. Take it as it comes.

Και προπάντων μην μπερδεύεις τις βούρτσες με τα κολυμπηθρόξυλα.

Α και κάτι άλλο: αυτό εννοούσε ο Τσίπρας όταν με τη λήξη του συνεδρίου του ΣΥΝ έλεγε «θα πάρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια μας»; Θα πάρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια μας θα του φορέσουμε ένα καπέλο και θα τον στείλουμε αδιάβαστο... Και καλό κατευόδιο...

Καλή λεφτεριά σύντροφοι από μηχανισμούς και παραγοντίσκους!

Να υπογράψουμε όλοι την ανοιχτή πρόσκληση για συντονισμό:

http://www.gopetition.com/petition/38179.html
.

Ανώνυμος είπε...

1. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις παρατάξεις, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, όλο αυτόν τον καιρό μαζεύονται, συζητούν και στελεχώνουν την περιφερειακή ομάδα.Ζητούν συγνώμη ειλικρινά από αυτούς που καλούνται και δεν έρχονται....!!
2. η αλήθεια είναι ότι χωρίς το δικό σας κείμενο δε θα μπορούσαμε να βγάλουμε διακήρυξη...γιατί εμείς δε ξέρουμε πρώτον να γράφουμε και δεύτερον τα δικά σας αριστερά βήματα ακολουθούμε...εμείς είμαστε ξύλα απελέκητα..σας παρακαλούμε μη το πείτε στο δάσκαλο για την αντιγραφή και μας κόψει...
3. αν τα όσα λες τα επιβεβαιώνει και η Βάσω με τη μεγάλη της προσφορά στην Αριστερά!! (δηλ. του ψηφοδελτίου της Ν.Δ., της λαγνείας σε νυν και πρώην προέδρους και της κομψής αποχής σε κάθε δράση) τότε πρόκοψες!
4.Μην παιδεύεσαι μες το καλοκαιράκι να αντιπαραθέτεις κείμενα...πες απλά ότι υπάρχει διαφορετικός πολιτικός σχεδιασμός και πρόθεση να υποβαθμιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.Πες τη λέξη εισοδισμός...μη φοβάσαι, η αλήθεια θα μας γλίτωνε από πολλά ιντερνετικά σχόλια...όλα τ'άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτία

Ανώνυμος είπε...

1. Υπάρχει κανένα υπόγειο που βρίσκεστε και δεν το μαθαίνει κανείς;
2. Δεν απαντάς στο γιατί τόσα εξόφθαλμα κοπυ-παστε.
3. Αν δεν σε πείθει η Βάσω έχουμε κι άλλους να τα επιβεβαιώσουν.Όσο για τη λαγνεία σε προέδρους να υποθέσουμε ότι εσύ τρέφεις τέτοια μόνο για τους νυν και όχι για τους πρώην...
4. Επειδή μας αποστόμωσες λέμε ευθαρσώς ότι υπάρχει άλλος πολιτικός σχεδιασμός από τον κλασσικό, δοκιμασμένο και αποτυχημένο της Κουμουνδούρου. Και όλα γίνονται να γίνει εισοδισμός στον ΣΥΝ. Μπορεί να μην προλάβαμε να εισοδίσουμε τον Κουβέλη και τον Ψαριανό αλλά υπάρχουν κι άλλοι.

Και για να σοβαρευτούμε. Θεωρείς καλή μας ανώνυμη ότι τιμά την παράταξή σου η τοποθέτησή σου;
Έχεις τίποτα πιο σοβαρό να απαντήσεις στο κείμενο ή άρες μάρες κουκουνάρες... Κάτι πιο πολιτικό ίσως; Κάτι πιο συγκεκριμένο;

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας είπατε;γύρισατε από τις διακοπές ή ακόμη τρώτε παντεσπάνι;
εμείς πάντως είμαστε σε κατοχή ακόμη...τι πολιτικό να απαντήσουμε σε ένα κείμενο που λέει: "Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη για το ότι μέρες που είναι (μέρες κατοχής και διακοπών)"!!!!!
Μια χαρά μας τα είπες για τον εισοδισμό...πες μας τώρα για τον σεχταρισμό....
υ.γ.τη δική σου παράταξη την τιμά να γίνεται ντόρος για ένα κείμενο που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί οικογενειακή σας υπόθεση;

Ανώνυμος είπε...

Αν θες να λες μόνο εξυπνάδες, μπορείς να το κάνεις σε άλλα μπλογκ. Στο κόμμα σου με όρους όπως "παντεσπάνι" συζητάτε;
Σε παρακαλούμε αν μπορείς μαζί με τις εξυπνάδες να μας δώσεις και μια απάντηση πολιτική για κάτι, για οτιδήποτε!

υγ. Θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι προς το παρόν είμαι ορφανός από παράταξη. Θα πρέπει να διαβάζεις πιο προσεκτικά κάποια κείμενα για να μην εκτίθεσαι. Το κείμενο υπογραφών δεν είναι παράταξη. Αν θα υπάρξει παράταξη θα αποφασιστεί σε ανοιχτή σύσκεψη στις 5 Σεπτέμβρη. Παράξενη διαδικασία ε;

Ανώνυμος είπε...

Οικογενειακή υπόθεση που ενδιαφέρει πάντως μια ενενηντάρα ανθρώπους. Ένας περίεργος θα σκεφτόταν: οι 90 υπογραφές ή οι 7 έχουν μεγαλύτερη αξία; Προφανώς οι 7 είναι σοφοί της Συ(ώ)ν και μετράνε για παραπάνω. Τελοσπάντων, η αλήθεια είναι πολύ ενοχλητική αλλά με κραυγές απελπισίας δεν βγαίνει τπτ!

Ανώνυμος είπε...

Η φιλενάδα σας, η Βασούλα, που είναι και φίλη της Νέας Δημοκρατίας και του ψηφοδελτίου του Αναγνωσταρά, όλο πολιτικά μιλάει, μαζί βέβαια με βρισιές για τη νομαρχιακή κίνηση.

Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον έχεις μπερδέψει την πολιτική συζήτηση με την μπιρίμπα.
Γράψε μόνη σου...

Ανώνυμος είπε...

Το ρεύμα της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής αριστεράς έχει ξεκινήσει από πολύ βαθιά μέσα στο χρόνο και είναι ένα υπαρκτό πολιτικό και αριστερό ρεύμα που ήρθε να απαντήσει με τους δικούς του θεωρητικούς σε καίρια ζητήματα του χώρου (όπως άλλωστε και το τροτσκιστικό, αλλά όχι το μαοΐκό). Ήταν και είναι ο αντίποδας στον ολοκληρωτισμό και στην ανελευθερία και αντιδημοκρατικότητα. Εμπεριέχει εκτός από ιδεολογικές βάσεις, κατά κύριο λόγο αξίες, ανθρωπισμό και παγκόσμια συνείδηση. Έχει πίσω του ιστορία και σίγουρα έχει (ασχέτως ποσοστών) τη δική του θέση και ευθύνη για την προσέγγιση/ απάντηση της κρίσης. Αυτό το ρεύμα παγκόσμια συνδυάστηκε την τελευταία δεκαετία με τις μεγάλες διαδηλώσεις του Φόρουμ και αυτό το ρεύμα- που αναγνωρίζεται από τον πλατύ κόσμο- έπαιξε ρόλο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα- στην ένωση αριστερών ομάδων και οργανώσεων.
Όμως οι συνεργασίες είναι μέσο για την επίτευξη στόχων και όχι θέσφατα ή φετιχισμός. Πρέπει να ανανεώνουν τον πολιτικό τους σχεδιασμό και να διευρύνονται. Δεν έχουν να κάνουν με πρόσωπα και μικρομεγαλισμούς. Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς αποδεικνύει ότι δεν το κατάφερε. και τέλος επειδή πολύ μελάνι χύνεται στο blog σας για την Κουμουνδούρου, καλό θα ήταν να σας θυμίσω ότι η οργανωτική συγκρότηση και δράση δεν υποκαθιστά το πολιτικό υποκείμενο, αυτό είναι διαχρονικό και δυνατότερο.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 28/8, 1.10, χαιρόμαστε που παρεμβαίνεις γιατί παρόλο που διαφωνούμε μαζί σου, μιλάς πολιτικά!
Το ζήτημά μας δεν είναι ο απολογισμός της μεταρρυθμιστικής αριστεράς.
Το ζήτημα είναι αν συμφωνείς με τον τρόπο συγκρότησης/αποκλεισμών της περιφερειακής παράταξης. Ο συγκεκριμένος τρόπος που ακολουθήθηκε συσπειρώνει και ενεργοποιεί δυνάμεις; Δημιουργεί όρους μετώπου ενάντια σε τρόικα, ΔΝΤ, Καλλικράτη; Γιατί αν δεν κάνω λάθος ο ΣΥΝ αναφέρεται συχνά στην αξιοποίηση των εκλογών για συσπειρώσεις ενάντια σε ...; Η συγκεκριμένη επομένως τακτική υπηρετεί τον διακηρυγμένο από τον ΣΥΝ στόχο ή όχι;

linkwithin

Related Posts with Thumbnails