Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ανοιχτή Πρόσκληση για το συντονισμό πολιτών στην Πελοπόννησο

Διαβάστε το παρακάτω ενδιαφέρον κείμενο/κάλεσμα για την αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Καλλικράτη και την ανάγκη συντονισμού των πολιτών, για την έκφραση ενός ριζοσπαστικού ρεύματος ενάντια σε μνημόνιο-τρόικα-Καλλικράτη. Οι υπογραφές στη σελίδα gopetition πλησιάζουν ήδη τις 50. Διαβάστε και αν συμφωνείτε...πράξτε αναλόγως.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
για το συντονισμό πολιτών στην Πελοπόννησο

Εδώ και έξι μήνες ζούμε στους εφιαλτικούς ρυθμούς του νέου καθεστώτος της Τρόικας και του Μνημονίου. Τα εισοδήματα των εργαζομένων καταρρέουν, δικαιώματα ενός αιώνα καταργούνται με πραξικοπηματικό τρόπο, το ασφαλιστικό σύστημα απαξιώνεται, η ανεργία μετατρέπεται σε μάστιγα, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση και κουρελιάζοντας κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας η κυβέρνηση έσυρε την χώρα στο περιβόητο ΔΝΤ, παρέδωσε τη διακυβέρνηση στην Τρόικα και υπέγραψε ένα Μνημόνιο κοινωνικής κατεδάφισης και ξεπουλήματος κάθε δημόσιας επιχείρησης και υποδομής.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η αντίσταση του λαού ήταν σημαντική με κορυφαία στιγμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις της 5ης Μάη. Η προσπάθεια κυβέρνησης-ΜΜΕ να ποινικοποιήσουν την αντίσταση, να στρέψουν καθένα μας ενάντια στο διπλανό του, να μας ψυχαναγκάσουν να νιώσουμε συνυπεύθυνοι για την δικιά τους οικονομική-πολιτική-ιδεολογική χρεοκοπία δείχνει να εξαντλείται. Η οργή και η δυσαρέσκεια, το «δεν αντέχουμε άλλο», το «πόσα ακόμα θα μας πάρετε», το «γιατί δεν πληρώνουν τίποτα οι έχοντες», όλα αυτά που λέει και σκέφτεται καθένας μας καθημερινά αναζητούν και οφείλουν να βρουν συλλογική διέξοδο.

  1. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε αυτό το περιβάλλον, οι φετινές αυτοδιοκητικές εκλογές δε μοιάζουν με καμία άλλη παρόμοια εκλογική διαδικασία. Επιπλέον, ο Καλλικράτης έρχεται να βάλει την ταφόπλακα στην έννοια, τις δυνατότητες και την ιστορία της αυτοδιοίκησης. Ως «αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης» και αφού εγκρίθηκε από το ΔΝΤ, η διοικητική μεταρρύθμιση:
  • περιορίζει τις δημόσιες δαπάνες προς την Τ.Α. ενώ ταυτόχρονα της «φορτώνει» κρατικές αρμοδιότητες, οι οποίες χωρίς οικονομικούς πόρους είτε θα απαξιωθούν είτε θα μετατραπούν σε φιλέτα προς ιδιωτικοποίηση. Περιορίζεται έτσι ασφυκτικά κάθε δυνατότητα άσκησης δημόσιας κοινωνικής πολιτικής.
  • περιορίζει τη δημοκρατία, αυξάνει την απόσταση πολίτη – Τ.Α, δυσκολεύει τη δυνατότητα λαϊκού ελέγχου και παρέμβασης, ενισχύει τους κομματικούς μηχανισμούς και αποκλείει τοπικές κινήσεις, εφαρμόζει ένα ιδιαίτερα συγκεντρωτικό εκλογικό σύστημα.
  • οδηγεί στη συγκέντρωση εξουσιών σε απομακρυσμένα από τον πολίτη κέντρα και στην διοίκηση από δήμαρχους και περιφερειάρχες manager οι οποίοι θα καθοδηγούνται από τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης- ΕΕ-ΔΝΤ και τα πολυποίκιλα συμφέροντα της αγοράς.
  • αντί για περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων οδηγεί σε περαιτέρω όξυνσή τους και κατηγοριοποίηση ολόκληρων περιοχών.
  • είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στην Τ.Α.
2. Η Πελοπόννησος

Ειδικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελούμενη από πέντε νομούς με πολλές ιδιομορφίες, πέρα από τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία της και είναι αντίστοιχα αυτών στην υπόλοιπη χώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη και με τα παρακάτω πιο συγκεκριμένα και οξυμένα προβλήματα:
  • Μονόπλευρη και στρεβλή τουριστική ανάπτυξη, υποτυπώδης βιοτεχνία, και ανύπαρκτη βιομηχανία. Με εκρηκτικά προβλήματα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με αγροτικές περιοχές σε πορεία εγκατάλειψης και ερήμωσης, ειδικά μετά τη νέα ΚΑΠ και την εξαγγελθείσα περικοπή επιδοτήσεων.
  • Απαξιωμένος σιδηρόδρομος και ένα κακό οδικό δίκτυο εκτός από μια ιδιωτικοποιημένη κεντρική αρτηρία και την επίσης ιδιωτικοποιημένη Ε.Ο. του θανάτου μεταξύ Κορίνθου-Πατρών.
  • Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχουν γίνει στόχος διάφορων μεγαλοεπενδυτών με μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος (πχ. ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, γήπεδο γκολφ και ξενοδοχείο στη Κοιλάδα Αργολίδας).
  • Ακραίες ανισότητες ανάμεσα σε έντονα τουριστικοποιημένες περιοχές-θέρετρα και εγκαταλειμμένη ενδοχώρα (πχ. Κυνουρία, ορεινή Αρκαδία, χωριά Πάρνωνα και Ταϋγετου).
  • Με ανοιχτή πληγή το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, με δεκάδες χωματερές να αποτελούν τοξικές βόμβες και την «λύση» των δεματοποιητών να μεθοδεύει το μονόδρομο της απαράδεκτης καύσης.
  • Ανυπαρξία πυροπροστασίας με πυρκαγιές να έχουν κάψει εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων που ακόμη περιμένουν αναδάσωση (πχ. Ταϋγετος) ή γίνονται έρμαιο ιδιωτικής πολεοδόμησης (πχ. Μαίναλο).
  • Πολυάριθμα πολιτιστικά μνημεία (Μυκήνες, Μυστράς, Μονεμβασιά, Μάνη, Πύλος,…)που μένουν αναξιοποίητα λόγω κακών σχεδιασμών και ανεπαρκών χρηματοδοτήσεων.
  • Με ένα ΕΣΥ σε υπολειτουργία-διάλυση, με φοβερές ελλείψεις υποδομών, τμημάτων και προσωπικού που αναγκάζει τους πολίτες να μετακινούνται σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας.
  • Με ένα Πανεπιστήμιο με τραγικές ελλείψεις να φυτοζωεί και να απειλείται με καταργήσεις τμημάτων.
  • Με κακή έως ανύπαρκτη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ποιοτική υποβάθμιση (πχ. νιτρικά, υφαλμύρωση) και έλλειψη πολιτικών ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Όλα αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα είναι βέβαιο ότι με αυτή την κυβέρνηση, της πλήρους υποταγής στις ανελέητες απαιτήσεις της Τρόικας είτε θα παραμείνουν άλυτα είτε θα λυθούν προς όφελος της αγοράς με γνώμονα το κέρδος και όχι προς όφελος της κοινωνίας.

3. Το ζητούμενο

Ποιο είναι το ζητούμενο; Τι πρέπει να εκφραστεί στο δρόμο προς τις περιφερειακές εκλογές;
  • Σε ένα πρώτο επίπεδο χρειάζεται να εκφραστεί η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, του Μνημονίου, των κομμάτων που το ψήφισαν ή το αποδέχονται, της υπερ-κυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, του Καλλικράτη. Να μπορέσει να εκφραστεί ο κόσμος που αγανακτεί και αγωνιά, ο κόσμος που έχει απελπιστεί, ο κόσμος που έχει αγωνιστεί, ο κόσμος που νιώθει προδομένος από το κόμμα του, ο κόσμος που δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα. Επομένως το βασικό ερώτημα είναι: Την επομένη των εκλογών θα βρεθούν σε ανησυχία τα επιτελεία κυβέρνησης-Τρόικας; Θα αναδειχτεί η μη ανοχή της κοινωνίας στη σημερινή επικίνδυνη κυβέρνηση και τα κόμματα του Μνημονίου; Θα πάρει μια ανάσα ο λαός ή θα δοθεί μια τεράστια ανάσα και νομιμοποίηση στην πολιτική του Γ. Παπανδρέου, με φόντο τις εθνικές εκλογές; Θα έχει υπάρξει ένα μέτωπο δυνάμεων, μια ενότητα ανθρώπων ενάντια στην σημερινή κατάσταση ή θα μιλάμε πάλι για τις γνωστές κομματικές καταγραφές;
  • Με βάση τη ραγδαία επιδείνωση των όρων ζωής και επιβίωσης δεκάδων χιλιάδων πολιτών και της Περιφέρειας μας η Τ.Α. θα παίξει έναν ρόλο ανακούφισης-στήριξης-αλληλεγγύης; Θα βρεθεί στο πλευρό των ανέργων, των φτωχών, της νεολαίας, των μικρομεσαίων που συμπιέζονται και δεν βλέπουν προοπτική; Θα διεκδικήσει και θα υλοποιήσει απαραίτητες κοινωνικές δομές στήριξης μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών που το έχουν ανάγκη; Θα αμβλύνει τις αιτίες και θα περιορίσει την έκταση τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων (ναρκωτικά, εγκληματικότητα, κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός, ψυχικές ασθένειες, κ.α.); Τελικά η Τ.Α. αυτοδιοίκηση θα μετατραπεί σε ένα διαχειριστικό-φοροεισπρακτικό μηχανισμό κατευθυνόμενο από αντιλαϊκές πολιτικές και πιέσεις της αγοράς ή θα παίξει έναν κοινωνικό ρόλο αναβάθμισης και επέκτασης αναγκαίων δομών και υποδομών;
  • Χρειάζεται να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιφέρειάς μας και να έρθουν στο προσκήνιο οι αγώνες που έδωσαν οι πολίτες: φτιάχνοντας επιτροπές ενάντια στα μέτρα, διεκδικώντας αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα και σεβασμό-στήριξη του παραγωγικού ρόλου των αγροτών, αγωνιζόμενοι για την ανακύκλωση και ενάντια σε δεματοποιητές-καύση, για πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικό νερό και αναγκαία εγγειοβελτιωτικά έργα, για ασφαλείς δημόσιους δρόμους χωρίς διόδια, για αναβαθμισμένο και δημόσιο σιδηρόδρομο, για να ακυρωθούν τα σχέδια επιχειρηματικής «αξιοποίησης»-λεηλασίας περιοχών. Να γίνει η αρχή για τη συνάντηση και το μόνιμο συντονισμό των αγωνιζόμενων πολιτών της περιφέρειάς μας.
  • Να ανιχνεύσουμε και αντιπαραβάλλουμε ένα συνολικά διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και στήριξη-ανάπτυξη του παραπαίοντος πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με προστασία του περιβάλλοντος, με τουριστική ανάπτυξη συμβατή με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής, με ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, με υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών από αγοραίες λογικές (εκποίηση, ΣΔΙΤ…) ώστε να υπηρετούνται οι ανάγκες του λαού και των αδύναμων στρωμάτων και όχι τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των πολυεθνικών.
  • Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε όλες τις ζωντανές και ενεργητικές δυνάμεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κάθε προοδευτικό πολίτη που συναισθάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, κάθε άνθρωπο που νιώθει ότι τους επόμενους μήνες κρίνεται η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας, να βρεθούμε σε έναν κοινό βηματισμό και να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην Τρόικα, τα κόμματα του μνημονίου και τον Καλλικράτη.Υπογράψτε- διαδώστε την Ανοιχτή Πρόσκληση για το συντονισμό πολιτών στην Πελοπόννησο.
Συλλογή υπογραφών γίνεται και στο http://www.gopetition.com/petition/38179.html. Για οποιαδήποτε επικοινωνία: politespeloponnisou@gmail.com, τηλ. 6932619014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails