Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Πόσο απολίτικο είναι να τραγουδάς στο Ισραήλ;

Στις 23/4 ο Σύλογγος Ιντιφάντα ζήτησε με επιστολή του από τους Γ। Κότσιρα και Ν. Ρούσσο να μη συμμετέχουν σε συναυλία στο Ισραήλ. Λίγες μέρες αργότερα έγινε το μακελειό με τον Στόλο της Ελευθερίας. Η απάντηση των καλλιτεχνών ότι η συναυλία "ενώνει τους λαούς" και είναι "πράξη απολίτικη" πόσο μπορεί να ισχύει; Πώς μπορεί οι άνθρωποι της τέχνης να μην χρησιμοποιούν τη δύναμη που τους δίνει η καλλιτεχνική τους εμβέλεια για να πιέσουν ένα κράτος που διαπράττει συστηματικά γενοκτονία ενάντια σε έναν γειτονικό λαό που για χρόνια, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, αγωνίζεται για την ελευθερία του; Εαν, κύριοι Κότσιρα και Ρούσσο, θέλατε να επισκεφθείτε την ευρύτερη περιοχή θα ήταν προτιμότερο να δώσετε συναυλία στην μαρτυρική Γάζα και όχι στο Ισραήλ. Πράγματα απλά που στην εποχή μας γίνονται τόσο δύσκολα...

Ανοιχτή Επιστολή του Συλλόγου Ιντιφάντα στον Γιάννη Κότσιρα και τον Ντέμη Ρούσσο
9 Ιούνη 2010 (πηγή: http://r-freepalestine.blogspot.com/2010/06/blog-post_09.html)

Μας πιστεύετε τώρα;

Σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, μετά το
κάλεσμά μας προς εσάς να ακυρώσετε τις συναυλίες σας στο Ισραήλ, το οποίο αγνοήσατε, δυστυχώς τα γεγονότα μάς επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο.

Ολη η ανθρωπότητα, παρακολούθησε πρόσφατα στην τηλεόραση τις σκηνές του δολοφονικού ρεσάλτο των Ισραηλινών προς τους συνανθρώπους μας, που βρίσκονταν σε ανθρωπιστική αποστολή και έπλεαν σε διεθνή χωρικά ύδατα με κατεύθυνση την ανοιχτή φυλακή της Γάζας.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 700 περίπου ακτιβιστές πιάστηκαν αιχμάλωτοι από το «δημοκρατικό» κράτος του Ισραήλ, στην προσπάθειά τους
να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη και αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ανάμεσα στα υλικά που μετέφεραν τα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας υπήρχαν οικοδομικά υλικά, αναπηρικά καροτσάκια, σχολικά είδη και πολλά άλλα που το καθεστώς Απαρτχάιντ του Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο τους στην Γάζα, οδηγώντας τον πληθυσμό της στην εξαθλίωση και στον αργό θάνατο. Αυτοί οι πειρατές της Μεσογείου, οι δολοφόνοι αθώων, αποτελούν το καθεστώς που αποφασίσατε να ψυχαγωγήσετε μόλις ένα μήνα πριν. Είναι αυτοί οι εγκληματίες για τους οποίους σας είχαμε προειδοποιήσει και σας είχαμε ζητήσει να ακυρώσετε τις συναυλίες σας στο Ισραήλ. Οι εκκλήσεις, οι δικές μας καθώς και δεκάδων άλλων ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας, ζήτησαν το αυτονόητο για μας, να μην τραγουδήσετε σε ένα κράτος το οποίο καταπατά κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος, που δεν σέβεται διεθνείς νόμους και που σε κάθε ευκαιρία επιδεικνύει την υπεροψία του, σίγουρο για την ατιμωρησία που του εξασφαλίζει η Αμερική και η ΕΕ.

Ανάμεσα στους αιχμαλώτους υπήρχαν και Ελληνες συμπολίτες μας, οι οποίοι απήχθηκαν και βασανίστηκαν. Κάποιοι μπήκαν και στην απομόνωση, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να συναντήσουν τον Ελληνα Πρέσβη ή να επικοινωνήσουν, γιατί έκαναν το «μέγιστο» έγκλημα, να μεταφέρουν φάρμακα και είδη βασικής διαβίωσης στον ταλαιπωρημένο λαό της Γάζας. Μεγάλο μέρος από το θερμό ακροατήριο που παρακολούθησε τις συναυλίες σας στο Ισραήλ, συγκεντρώθηκε και πανηγύριζε την δολοφονική επίθεση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σαν την μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης τους. Μαζεύτηκε στο λιμάνι για να χτυπήσει τους ήδη χτυπημένους και κακοποιημένους επιβάτες του Στόλου.

Μέχρι πότε εσείς οι άνθρωποι «του πνεύματος και της τέχνης» θα κλείνετε τα μάτια σας μπροστά στην αδικία, την καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, την παραβίαση κάθε ηθικού και νομικού δικαίου για χάρη του χρήματος και της δόξας; Μέχρι πότε θα κλείνετε τα αυτιά σας στις εκκλήσεις των ευαισθητοποιημένων πολιτών που σας ζητούν να συμβάλλετε στον τερματισμό αυτής της κατάφωρης αδικίας στο όνομα της προσωπικής σας φήμης;

Στην έκκλησή μας, απαντήσατε ότι εσείς πάτε απλώς να παίξετε μουσική «που ενώνει τους λαούς και είναι μία πράξη απολίτικη». Ομως μια συναυλία σε ένα τέτοιο κράτος φασιστικό, ρατσιστικό, σε ένα κράτος – δολοφόνο, είναι από μόνη της μία πράξη πολιτική. Προσφέρει στο καθεστώς αυτό, την πολυτέλεια να καλύπτεται πίσω από το μανδύα της τέχνης. Οι αίθουσες όπου παίζονταν όπερες, ήταν γεμάτες κατά τη διάρκεια του Ναζισμού στη Γερμανία κι όμως την ίδια στιγμή το Ναζιστικό καθεστώς διέπραττε τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας.

Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό από πολλούς συναδέλφους σας, όπως οι Santana, o Roger Waters και πρόσφατα ο Elvis Costello, που πρόσφατα ακύρωσε τις δύο προγραμματισμένες συναυλίες του στο Ισραήλ.

Καλούμε όλους τους πολίτες με συνείδηση να πάρουν ενεργά μέρος στο κάλεσμα για καταναλωτικό-ακαδημαϊκό-πολιτιστικό-αθλητικό Μποϋκοτάζ ενάντια στο κράτος του Ισραήλ. Ολοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που οι κυβερνήσεις μας είναι πολύ μικρές για να το πετύχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails