Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Για την εκδήλωση του ΜΕΤΩΠΟΥ στο Ναύπλιο

Πολύς κόσμος παρακολούθησε την χθεσινή εκδήλωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στο Ναύπλιο, σε μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που έχει οργανώσει η αριστερά σε μη προεκλογική περίοδο και σε ένα πολυσυλλεκτικό ακροατήριο. Φανερή ήταν η ανάγκη να ακουστεί μια άλλη πρόταση για τα πράγματα.
Ο Σπύρος Μαρκέτος ήταν πολύ απλός και επεξηγηματικός για την κρίση και κατέθεσε τη δικιά του πρόταση για έξοδο από αυτή με στάση πληρωμής του χρέους, έξοδο από την ευρωζώνη, εθνικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας και κυρίως του τραπεζικού συστήματος, παραγωγική ανασυγκρότηση...


Ο Αλέκος Αλαβάνος, μεταξύ άλλων, τόνισε την απαράδεκτη και επικύνδυνη στάση της κυβέρνησης και την παραχώρηση της διακυβέρνησης στη Μέρκελ και το ΔΝΤ, την ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση, την αναγκαιότητα αλλά και τις δυσκολίες που έχει "ο άλλος δρόμος", αναφέρθηκε στο θέμα της ευρωζώνης λέγοντας ότι πιθανή αποχώρηση θα έχει αρνητικές και θετικές συνέπειες για την χώρα, απέφυγε οποιουδήποτε είδους αντιπαράθεση για την αριστερά, τόνισε τη σημασία των αυτοδιοικητικών (ειδικά περιφερειακών) εκλογών οι οποίες θα πρέπει να είναι βήμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.


Ο κόσμος άκουγε με ιδιαίτερη προσοχή, στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες και έγινε ένα κλείσιμο των ομιλητών. Τα ερωτήματα, που φυσικά δεν μπορούν να καλυφθούν σε μια εκδήλωση, αφορούσαν την αγωνία για το τι θα σημάνει έξοδος από το ευρώ (τι δυνατότητες και τι περιορισμούς δημιουργεί), με ποιό τρόπο μπορούν να υλοποιηθούν όσα ειπώθηκαν, τον προβληματισμό για την κούραση του κόσμου και τη μειωμένη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, για την ανάγκη ενδυνάμωσης του λαϊκού κινήματος κ.α.


Το σίγουρο είναι πως όσα χρήσιμα ειπώθηκαν είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν από την υπαρκτή αριστερά. Επομένως πέρα από την πίεση προς τα κομματικά επιτελεία της αριστεράς για να κινηθούν ενωτικά, δημοκρατικά, εξώστρεφα και ριζοσπαστικά (έξω από τα πλαίσια του συστήματος και πολλών πολιτικών προκαταλήψεων) το σημαντικότερο είναι η ενεργοποίηση της κοινωνίας με κορμό τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες μέσα από ανοιχτές επιτροπές δράσης.


Επίσης εδώ μπορείτε να δείτε συνέντευξη του Α. Αλαβάνου στον Γιάννη Λάμπρου.
Η φωτογραφία είναι από την ΕΟΣ.

Αργότερα θα ανεβάσουμε και βίντεο από την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails