Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Οι βραδιές κινηματογράφου στο Δον Κιχώτη συνεχίζονται...

Μ. Τετάρτη 31/3

Festen

Thomas Vinterberg

Κάπου στο 1995, στη μακρινή Σκανδιναβία, 4 τολμηροί σκηνοθέτες ορκίζονται στο όνομα του Δόγματος 95. Ένα κινηματογραφικό ρεύμα γεννιέται με βάση έναν αυστηρό δεκάλογο για την κινηματογράφηση. Η πρώτη ταινία και πιθανότατα η πιο σημαντική του Δόγματος 95 ανήκει στο Δανό Thomas Vinterberg.

Με αφορμή τα εξηκοστά γενέθλια του πατέρα συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειας για μια ξεχωριστή γιορτή. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις του μεγάλου γιου θα σοκάρουν συγγενείς και φίλους και θα αποτινάξουν κάθε ίχνος υποκρισίας σε σχέση με την οικογενειακή ευτυχία ή μάλλον το οικογενειακό δράμα. Τόσο η εκφραστικότητα των ηθοποιών, όσο και η διαρκής κίνηση της κάμερας του σκηνοθέτη πάνω από τις τεκταινόμενες καταστάσεις, σαν ο ίδιος να θέλει να προλάβει τα γεγονότα της γιορτής που κυλούν ασταμάτητα, δημιουργούν μια τραγικότητα αρχαίου δράματος και συναισθήματα οργής στους θεατές για τους "βασανιστές" παιδικών ψυχών.

Η επιτυχία της ταινίας ήταν αναμφίβολα σπουδαία: Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες (1998), Βραβείο Φασμπίντερ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (1998), Βραβείο των Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (1998) και της Νέας Υόρκης (1998) για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, εφτά βραβεία Robert και τρία βραβεία Bodil.
Περισσότερα στο
http://donquixoteargos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails