Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η κατά Μανιάτη "χρηστή διοίκηση"

Στην περιοχή μας γνωρίζουμε όλοι με πόση ένταση ο Γ. Μανιάτης μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος. Διαβάστε λοιπόν πώς ο νυν υφυπουργός παρέτεινε σε μια νύχτα τη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας των κυρίων Κούτρα- Μπόμπολα. Αν και το σημαντικό στοιχείο είναι οι διαρκείς καταγγελίες των κατοίκων για τους όρους λειτουργίας των μεταλλείων εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το πώς τους κορόιδεψε ο κ. Μανιάτης. Σε συνάντηση μαζί τους είχε δεσμευτεί ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση θα συγκαλούσε ευρεία σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς. Ε λοιπόν, η διαβούλευση που έταξε ο κ. Μανιάτης (και που θα τον έχετε ακούσει πολλές φορές να την αναφέρει), πήγε περίπατο...

Η βρώμικη ιστορία των σχέσεων ΠΑΣΟΚ - μεταλλείων ξεκινάει από παλία βέβαια. Δείτε εδώ την πώς τα μεταλλεία πουλήθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με κόστος 11 εκ. ευρώ ενώ η ευρωπαϊκή επιτροπή εκτιμά την αξία τους στα 408 ευρώ (!!!!!)

Διαβάστε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης όπως δημοσιεύτηκαν στο indy (εκεί θα βρείτε και διάφορες αναφορές-link σε έγγραφα):

Έγγραφο με την υπογραφή του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μανιάτη παρατείνει επ’αόριστον την ισχύ των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του μεταλλείου των “Μαύρων Πετρών” κάτω από τη Στρατονίκη, οι οποίοι έληξαν στις 31.12.2009 χωρίς να έχουν τηρηθεί ποτέ!!!

Μεταλλεία Κασσάνδρας: η κατά Μανιάτη “χρηστή Διοίκηση”!

Νέο κρούσμα της κατά τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ.Μανιάτη “χρηστής Διοίκησης”! To παρακάτω έγγραφο απευθύνεται από την ΕΥΠΕ σε δυο από τους υπογράφοντες την από 25.2.2010 καταγγελία για τη συνέχιση της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη (τους κ. Απόστολο Παπαγεωργίου και Παύλο Τομέ). Ακολουθεί η απάντησή μας.

Από την ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Α.Π. 122001/09.03.2010

ΘΕΜΑ: “Συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου Ν. Χαλκιδικής της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.”

Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών εγγράφων (4 έγγραφα) που αφορούν στην συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου Ν. Χαλκιδικής της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., σας αναφέρονται τα παρακάτω:

Στις 11.04.2005 εκδόθηκε η με α.π. οικ. 143088/11.04.2005 Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην “Τροποποίηση
της υπ’αρ. οικ. 45129/14.1.1999 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου, όπως αυτή ισχύει μετά την ανανέωση της χρονικής διάρκειας ισχύος της με την υπ’αρ. οικ. 107298/18.7.2001 ΚΥΑ”.

Από τις 27.11.2009 εκκρεμεί στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ αίτημα για την παράταση ισχύος της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Το παραπάνω αίτημα βρίσκεται υπό αξιολόγηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.

Ο Προϊστάμενος της ΕΥΠΕ
Ε. Τολέρης

Στις 25.1.2010, 18 κάτοικοι της Στρατονίκης υπέβαλαν έγγραφη καταγγελία στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη και την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ με θέμα “Παράνομη και αυθαίρετη συνέχιση της λειτουργίας της εξόρυξης κάτω από το Δ.Δ. Στρατονίκης”. Στην καταγγελία επισυνάπτεται και σχετική αναφορά του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με θέμα “ Η νομιμότητα και τα πιθανά αποτελέσματα νέας αδειοδότησης ή παράτασης της υπάρχουσας, της εξόρυξης κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης”. Επισημαίνουμε ότι το σύνολο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων γίνεται κάτω από το Δ.Δ. Στρατονίκης του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου.

Στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2009 του Δημοτικού Συμβουλίου Σταγείρων-Ακάνθου, ο Δήμαρχος κ. Βλαχόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι:

“Επισκεφθήκαμε με τον βουλευτή μας κ. Λαφαζάνη τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μανιάτη και του θέσαμε υπ’όψη τα προβλήματα από τα μεταλλεία στην περιοχή μας. Μας δήλωσε ότι τουλάχιστον για τους επόμενους δυο μήνες δεν θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με το θέμα και ότι πριν από οποιαδήποτε απόφασή του θα προηγηθεί ευρεία σύσκεψη με το Δήμο, τη Νομαρχία και την εταιρεία”.

Καμία “ευρεία σύσκεψη” δεν έγινε. Η νόμιμη προθεσμία των 50 ημερών, εντός των οποίων η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να απαντά σε αιτήματα πολιτών, παρήλθε χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση στην καταγγελία μας. Και με την Δ8-Α/Φ.749.13/3451/618/26.2.2010 ο κ. Μανιάτης αποφασίζει τη “Συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών περιοχής Στρατωνίου Χαλκιδικής”.

Το έγγραφο του κ. Μανιάτη απευθύνεται στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος (ΕΜΒΕ) και κοινοποιείται στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ και την Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου, αλλα ούτε στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου ούτε στους καταγγέλλοντες κατοίκους Στρατονίκης.

Στους κ. Κούτρα-Μπόμπολα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ φαίνεται ότι ο κ. Υφυπουργός το ενεχείρισε προσωπικά. Το περιεχόμενο της απόφασης συνεχίζει πιστά την παράδοση που καθιέρωσε τον Υπουργό “και Περιβάλλοντος” κ. Γ. Σουφλιά ως τον μεγαλύτερο εχθρό του ΣτΕ και των ενεργών πολιτών και του χάρισε επάξια τον τίτλο του “περιβαλλοντοκτόνου”: ερμηνεύει την περιβαλλοντική νομοθεσία, εγκρίσεις τεχνικών μελετών και εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) όπως βολεύει τους “επενδυτές” και πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τις τεκμηριωμένες κραυγαλέες περιβαλλοντικές παραβιάσεις – ο όρος “περιβαλλοντικά εγκλήματα” είναι πλέον ρητορικός – έστω κι αν αυτές βεβαιώνονται από την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ειδικά την από την αδειοδοτική ΚΥΑ 143088/2005 θεσπισμένη Επιτροπή Ελέγχου (ΕΠΙΤΗΡΩ).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 143088/2005, όρος Ζ.2:

“Για την βελτίωση, τροποποίηση, επέκταση και εκσυγχρονισμό του έργου όπως αυτό περιγράφεται στην ΜΠΕ ή για ανανέωση της χρονικής ισχύος της παρούσας Απόφασης, απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 13 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/14.03.2003 (ΦΕΚ 332Β’/2003). Δηλαδή διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ), σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 1650/1986 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 3010/2002”.

Κατά τον όρο Ζ.6:

“Η μη τήρηση των όρων της παρούσας ή η καθ’υπέρβαση τους πραγματοποίηση έργων και δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνεπάγονται, πέραν των κυρώσεων από άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, την επιβολή στους υπευθύνους των προβλεπομένων από τις διατάξεις των άρθρων 28. 29 και 30 του ν. 150/1986, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3010/2002 (ΦΕΚ 91/Α/2002) και κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του όρου Δ.2.11 υπέρ του Δημοσίου κατά ποσοστό ανάλογο με το βαθμό μη τήρησης των όρων της παρούσας”.

Στις 27.11.2009, ένα μόλις μήνα πριν από την καταληκτική ημερομηνία της αδειοδότησης και πέντε περίπου χρόνια μετά την έναρξη της δραστηριότητας, η εταιρεία “κατέθεσε σχετικό φάκελο για ανανέωση ισχύος της ΑΕΠΟ, η διαδικασία αξιολόγησης του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Διοίκηση”. Η νόμιμη διαδικασία – γνωμοδότηση επί της ΠΠΕ, υποβολή ΜΠΕ, έκδοση ΑΕΠΟ – διαρκούσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ κάποια χρόνια. Έχουν συντομευθεί τόσο πολύ οι διαδικασίες στο νέο Υπουργείο ώστε ο Υφυπουργός κ. Μανιάτης να θεωρεί υπεύθυνο για την μη έγκαιρη έκδοση της ΑΕΠΟ το ΥΠΕΚΑ και όχι την εταιρεία;

Με την απόφαση του κ. Μανιάτη “εξακολουθούν προσωρινώς να ισχύουν με τους αυτούς περιβαλλοντικούς όρους, που προβλέπονται στην με αριθμό 143088/11.4.2005 ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού, και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τόσο η έγκριση τεχνικής μελέτης, όσο και οι λοιπές άδειες που ερείδονται σε αυτούς”. Αλλά η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου (ΕΠΙΤΗΡΩ) και η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων βεβαιώνουν ότι ουδέποτε, από της ενάρξεως της δραστηριότητας μέχρι και σήμερα, δεν τηρήθηκαν οι θεμελιώδεις Περιβαλλοντικοί Όροι. Επιπλέον, είναι βέβαιον ότι δεν πρόκειται να τηρηθούν μέχρις εξοφλήσεως του κοιτάσματος “Μαύρες Πέτρες”, αφού ούτε ο Ναός-Αρχαίο Μνημείο του Αγίου Νικολάου έχει σκοπό να μεταναστεύσει από την πλατεία της Στρατονίκης, ούτε το Road Header (κατ’ευφημισμόν “μετροπόντικας”) σκοπεύει να σπάσει τα δόντια του στη galena του δαιδαλώδους δικτύου στοών κάτω από τον οικισμό και τον αρχαίο ναό.

Αν η “χρηστή Διοίκηση” που ασκεί ο κ. Μανιάτης αναφέρεται και στους λίγους πολίτες- συντάκες της παρούσας και της από 25.01.2010 καταγγελίας, οφείλει καθαρά και συγκεκριμένα να μας απαντήσει στα εξής:

Σήμερα, τρεις μήνες μετά την λήξη της αδειοδότησης και ένα μήνα μετά την “απόφαση προσωρινής συνέχισης”, τηρούνται από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και από την εργολάβο της εξόρυξης ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ οι περιβαλλοντικοί όροι οι οποίοι έληξαν στις 31.12.2010 και “προσωρινά” παρατάθηκαν;
Με την Α.Π. ΕΥΠΕ/οικ.144824/24.9.2009, δόθηκε από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ θετική γνωμοδότηση (ΠΠΕΑ) για την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) του έργου “Μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας”. Η ΠΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δηλώνει και το ΥΠΕΧΩΔΕ αποδέχεται ότι:“Η συνέχιση της υπόγειας εκμετάλλευσης των Μαύρων Πετρών θα γίνει με την προτεινόμενη εκσυγχρονισμένη μέθοδο της μηχανικής εξόρυξης σε συνδυασμό με την ανερχόμενη λιθογόμωση” (ΠΠΕ, σελ. 6-12). Αλλά από της ενάρξεως της δραστηριότητας – το Σεπτέμβριο 2005 – μέχρι σήμερα η εξόρυξη γίνεται αποκλειστικά με εκρηκτικά. Και τόσον η εταιρεία όσο και η ΕΠΙΤΗΡΩ βεβαιώνουν ότι η εξόρυξη θα συνεχιστεί αποκλειστικά με εκρηκτικά.
Συνιστά αυτό “συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας με “τους αυτούς” ισχύοντες μέχρι τις 31.12.2010 περιβαλλοντικούς όρους;
Το έγγραφο 122001/9.3.2010 υπογράφεται από τον κ. Τολέρη, προϊστάμενο της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ σήμερα και προϊστάμενο της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ χθες. Και το έγγραφο συνεχίζει πιστά την παράδοση του ΥΠΕΧΩΔΕ/Σουφλιά:

Μας αναφέρει τέσσερα σχετικά έγγραφα τα οποία μας είναι άγνωστα. Μόνο από το (δ) – την παράταση του κ. Μανιάτη – λάβαμε γνώση κι αυτό δια της πλαγίας οδού.
Μας …γνωστοποιεί την έκδοση της ΚΥΑ 143088/2005!!!
Μας ενημερώνει ότι “από τις 27.11.2009 εκκρεμεί στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ αίτημα για παράταση ισχύος της ΚΥΑ που βρίσκεται υπό αξιολόγηση στις αρμόδιες υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ”.Και τίποτα άλλο!!!
Για τα από 25.01.2009 καταγγελλόμενα τσιμουδιά.
Για τις βεβαιώσεις της ΕΠΙΤΗΡΩ και της 10ης ΕΒΑ ότι παραβιάζονται από της ενάρξεως ισχύος της ΚΥΑ 143088/2005 μέχρι και σήμερα οι θεμελιώδεις περιβαλλοντικοί όροι και ότι θα συνεχίσουν να παραβιάζονται για όσο διάστημα εκκρεμεί το “αίτημα” του πιστοποιημένου παραβάτη, σφυρίζει αδιάφορα.
Το γεγονός ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Χαλκιδικής, το ΙΤΣΑΚ, η ΕΜΒΕ, το ΙΓΜΕ και ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Παπαζάχος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη Στρατονίκη και επισημαίνουν ότι ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν έχει κάνει καμία από τις έρευνες/μελέτες που βεβαίωσε με την σχετική ΜΠΕ ότι εκτέλεσε, ο κ. Τολέρης το θεωρεί ως ανύπαρκτο.
Tελικά τα δυο έγγραφα των κ. Μανιάτη και Τολέρη προσγειώνουν ανώμαλα τους “γραφικούς” που στο “FORUM για το περιβαλλοντικό έγκλημα” της 4ης Δεκεμβρίου δώσαμε στις ψυχές μας ελπίδα ότι κάτι αλλάζει. Mε αυτά τα δυο έγγραφα διασφαλίζεται η διατήρηση της “εκκρεμότητας” της έκδοσης νέας ΑΕΠΟ μέχρι την εξόφληση του κοιτάσματος “Μαύρες Πέτρες” και μέχρι την πώληση από τους Κούτρα-Μπόμπολα και του τελευταίου γραμμαρίου μεταλλεύματος. Οι κύριοι Μανιάτης-Τολέρης θα είναι και στο ΥΠΕΚΑ πιστοί θεματοφύλακες των συμφερόντων των “εθνικών” εργολάβων.

Εμείς ακόμα περιμένουμε απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails