Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Νέα εποχή, νέες ιδέες, νέα εφημερίδα!

Στην προηγούμενη Αριστερά! καθώς και στο site της ΚΟΕ υπάρχει ένα σύντομο κείμενο που δημοσιοποιεί την προσπάθεια έκδοσης από Γενάρη μιας νέας εβδομαδιαίας εφημερίδας
της αριστεράς η οποία θα εκδίδεται με ευθύνη της ΚΟΕ και της ΚΕΔΑ και θα γράφεται από πολλούς περισσότερους ανθρώπους της αριστεράς. Διαβάστε το εν λόγω κείμενο:


Κάτι γεννιέται το Γενάρη για την υπόθεση της Αριστεράς

Νέα εποχή, νέες ιδέες, νέα εφημερίδα

Έρχεται η "ενωτική Αριστερά"

Νέα εποχή, εποχή οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αρχή του τέλους της ιδεολογίας του "τέλους της ιστορίας". Νέα εποχή κρίσης αξιών, πολιτικής, διεθνών σχέσεων. Νέα εποχή κρίσης και απονομιμοποίησης του νεοφιλελευθερισμού.

Νέες ιδέες, που θα λειτουργήσουν σαν οξυγόνο για τον και από τον προοδευτικό κόσμο. Νέες ιδέες αφηρημένες, αλλά και εργαλεία πειθούς και αποδεικτικού λόγου, νέες προωθητικές ιδέες για την αλλαγή της λαϊκής συνείδησης, της ιδεολογίας του λαού. Νέες ιδέες στον πολιτισμό, στη μόρφωση, στην αισθητική που διψάμε.

Νέα εφημερίδα – πρόκληση, πρόσκληση, στοίχημα. Νέα εφημερίδα που υπερβαίνει ιστορικούς χώρους και αντιπαραθέσεις που έβλαψαν, κοιτώντας τα αναγκαία, το μέλλον. Νέα εφημερίδα που φιλοδοξεί να γράφεται από όλη την αριστερά, που θέλει να μυρίσει τον ανθό των διεθνών κινημάτων, να διαβάσει τις ιδέες των αριστερών ανθρώπων ανά τον κόσμο, να αναδείξει τις αποτελεσματικές και νέες αντισυστημικές πρακτικές της αριστεράς χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Στα τέλη Γενάρη ξεκινά μια νέα τολμηρή προσπάθεια με την έκδοση μιας νέας εβδομαδιαίας εφημερίδας για την Αριστερά που ενώνεται, ενώνει και αγωνίζεται. Για να αλλάξουν τα πράγματα, για μια Αριστερά που μαθαίνει να συζητά, να αντιπαρατίθεται, να ενώνεται, να αναγνωρίζει τους εχθρούς της.

Το ταξίδι της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ενωτική Αριστερά" ξεκινά στις 30 Ιανουαρίου. Αναζητήστε τη κάθε Σάββατο στα περίπτερα.

Συνελεύσεις – Συζητήσεις για τη νέα εφημερίδα θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα:

Αθήνα, Δευτέρα 14 Δεκέμβρη στις 18:30 στην ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 1ος όροφος
Πάτρα, Τρίτη 15 Δεκέμβρη στις 18:30 στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, Πλατεία Γεωργίου
Γιάννενα, Τετάρτη 16 Δεκέμβρη
Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 17 Δεκέμβρη στις 19:00, ΕΔΟΘ Πρ. Κορομηλα 51, 4ος όροφος

Κάποιοι όμως, οι οποίοι φαίνεται συγχέουν το κόμμα με μαντρί και την αριστερά με μαγαζί, φαίνεται ότι ενοχλούνται από την παραπάνω κίνηση σύμφωνα με ανάρτηση που ανέβασε η ΕΟΣ. Η απάντηση θα δοθεί από τους ανθρώπους της αριστεράς και από τον λαό της, ο οποίος ειδικά το τελευταίο διάστημα δείχνει να βάζει τέλος σε θνησιγενής, κοντόφθαλμες και αδιέξοδες λογικές.
Εμείς με αγωνία την περιμένουμε την "Ενωτική Αριστερά"΄ελπίζοντας το εγχείρημα να ταρακουνήσει τα λιομνάζοντα νερά...
Διαβάστε την ανάρτηση της ΕΟΣ:
Με πρωτοβουλία της ΚΟΕ και της ΚΕΔΑ, την Δευτέρα 14 Δεκέμβρη έγινε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ μια συζήτηση με για μια εβδομαδιαία εφημερίδα που έχει τον…προσωρινό τίτλο «ενωτική Αριστερά».

Η ΚΟΕ και η ΚΕΔΑ έχουν διαφορετική ιστορική και ιδεολογική πορεία και καταβολές. Το γεγονός ότι αποφάσισαν να εκδώσουν μαζί μια εβδομαδιαία εφημερίδα, καταγράφει πράγματι μια ενωτική πρωτοβουλία. Ο τίτλος «ενωτική Αριστερά» είναι λοιπόν χαρακτηριστικός για αυτή την πρωτοβουλία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλός και για το όνομα της εφημερίδας που σκοπεύουν να εκδώσουν.

Θεωρούμε σήμερα ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνονται πράγματα που είναι ενάντια στο κυρίαρχη κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Το «ΚΟΚΚΙΝΟ» έχει ήδη διασπαστεί. Στον ΣΥΝασπισμό έχουν γίνει από δέκα χωριά. Επίσης, δεν είναι καλή παρακαταθήκη για την ΑΝΑΣΑ που αποτελείται από τον κύριο όγκο των δυνάμεων που «2ου κύματος», το γεγονός της εξαφάνισής του πριν καν προλάβει να γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια…

Μερικές φορές, πρωτοβουλίες σαν αυτή που πήρε η ΚΟΕ και η ΚΕΔΑ, αποκτούν ταυτότητα όχι μόνον από το πως αυτοπαρουσιάζονται αλλά και από το πως τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δέχτηκε πολλά πυρά από τους μηχανισμούς πριν καν προλάβει να κάνει την πρώτη της δημόσια παρουσία. Η Κουμουνδούρου και οι υποτακτικοί της διαδίδουν εδώ και μέρες το γνωστό παραμύθι, ότι δηλαδή πίσω απ’ όλα κρύβεται ο Α. Αλαβάνος που θέλει να διαλύσει τον ΣΥΝασπισμό και να κάνει νέο κόμμα. Κάποια ηγετικά στελέχη της, επειδή έχουν πάρει στα σοβαρά αυτές τις διαδόσεις και τις πιστεύουν ως αληθινές, έκαναν ανακρίσεις στην «ΑΥΓΗ» και στο «105.5 στο ΚΟΚΚΙΝΟ». Ζητήθηκε από δημοσιογράφους που δουλεύουν εκεί να δηλώσουν αν σκοπεύουν να συμμετέχουν σε αυτή την νέα εφημερίδα!

Όμως, κανένας από αυτούς δεν ενοχλείται από αυτό καθεαυτό το γεγονός της έκδοσης άλλης μιας εφημερίδας. Στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι αυτό το εγχείρημα δεν έχει μέλλον. Δεν μπορεί να απειλήσει πραγματικά τις άλλες εφημερίδες που ελέγχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τους ενοχλεί και τους κάνει μάλιστα επιθετικούς είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται με αυτή την κίνηση για την έκδοση μιας εφημερίδας. Όπως το γεγονός ότι εμπνέει και στρατεύει κάποιο κόσμο, σε αντίθεση με άλλες πρωτοβουλίες που οδηγούν στην αποστράτευση και στην απογοήτευση.

Πιο πολύ όμως απ’ όλα ενοχλεί η διαπίστωση ότι ένα πολιτικά και ιδεολογικά ετερογενές πλήθος - όπως αυτό που συγκεντρώθηκε προχθές στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ – μπορεί και συζητάει δημιουργικά αυτό το εγχείρημα εκφράζοντας τελείως διαφορετικές απόψεις και θέσεις ακόμα και για βασικά χαρακτηριστικά του. Αυτή η διαπίστωση τρομάζει όσους έχουν μάθει να λειτουργούν ως ισορροπιστές πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί και να μην λένε ποτέ αυτό που πραγματικά σκέφτονται…

Όμως ο κόσμος αλλάζει. Ποίος θα το φανταζότανε ότι η ΚΟΕ θα έθετε υπό αναίρεση την εφημερίδα της και θα επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα έντυπο πιο πλατύ και με την συμμετοχή άλλων όταν ο ΣΥΝ και άλλες συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταυτίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τους ύπαρξη και την πολιτική τους ταυτότητα με τα έντυπα που εκδίδουν. Γι αυτό και ο ΣΥΝ αποφάσισε να επενδύσει πριν λίγο καιρό 1.000.000 στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ιδιόκτητων ΜΜΕ και άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στην ενίσχυση των δικών τους εντύπων. Η προσπάθεια αυτή κινείται κόντρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ανεξάρτητα αν θα είναι επιτυχημένη, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτελεί μια τολμηρή πρωτοβουλία που καταγράφει μια τομή στα δρώμενα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails