Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Καταρρέει η ευρωπαϊκή δημοκρατική μεταμφίεση της Άγκυρας

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία και την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος DTP φαντάζει εξωφρενική η σιγή ιχθύος από την ελληνική κυβέρνηση καθώς και η τοποθέτηση της ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα δήλωσε "H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) της Τουρκίας αρνείται συστηματικά να πάρει σαφείς αποστάσεις από το PKK και να καταδικάσει την τρομοκρατία", "Η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί να στερήσει την πολιτική εκπροσώπηση ενός σημαντικού αριθμού Τούρκων ψηφοφόρων, αλλά και να έχει επιπτώσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας".
Μέχρι και οι δηλώσεις του Ερντογάν ("Είμαι εναντίον του κλεισίματος πολιτικών κομμάτων"," "δεν παρανομούν τα πολιτικά κόμματα. Την παρανομία την κάνουν φυσικά πρόσωπα και θα πρέπει να καταδικάζονται αυτά και όχι τα κόμματα. Διότι εσείς μπορείτε να κλείνετε ένα κόμμα, αλλά στη συνέχεια ιδρύεται ένα άλλο και με τις αποφάσεις αυτές δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται βήματα θετικά από πλευράς Δημοκρατίας", "η Τουρκία έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων") φαίνονται πιο "λογικές" από αυτές των Βρυξελλών.
Αλήθεια, η Σοσιαλιστική Διεθνής τι θέσει παίρνει;


Διαβάστε και σχετική ανακοίνωση της ΚΟΕ:

Καταρρέει η ευρωπαϊκή δημοκρατική μεταμφίεση της Άγκυρας:
Οι συνένοχοι είναι πολλοί, και σιωπούν

Αμέσως μετά την τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 11/12 στις Βρυξέλλες και στο οποίο οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ουσιαστικά συνέχισαν την υποστήριξη της «ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», το
τουρκικό κράτος προχώρησε σε νέες προκλήσεις, αποκαλυπτικές των προθέσεών του. Αποθρασυμένο χάρη στην «κατανόηση» των Βρυξελλών, της Ελλάδας και της Κύπρου, θέτει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα DTP, ματώνει τις διαδηλώσεις που ξεσπούν σε όλη την επικράτειά του, και αμέσως μετά προχωρά σε νέο γύρο παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, στέλνοντας τα αεροσκάφη του έως την Άνδρο την ώρα που εκεί διεξαγόταν ελληνική άσκηση.

Η απαγόρευση του κουρδικού κόμματος DTP και η καθαίρεση βουλευτών με ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Άγκυρας δεν καταδεικνύει μόνο το πώς εννοεί το τουρκικό κράτος το «διάλογο» και τη «δημοκρατία». Ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη συνενοχή τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι λαλίστατοι για τρίτες χώρες αλλά γεμάτοι «κατανόηση» για ένα καθεστώς που καταστέλλει με απίστευτη βαρβαρότητα τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις των λαών της Τουρκίας και του Β. Κουρδιστάν (μόλις δέκα μέρες πριν δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ένας ακόμη νεαρός Κούρδος διαδηλωτής), κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλεί συνεχώς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Όλα αυτά στο φόντο συχνά αντιτιθέμενων επιδιώξεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αυξάνουν την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και οδηγούν σε νέους γύρους αιματηρών πολεμικών αναμετρήσεων.

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας:
• Καταγγέλλει τη συνένοχη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης, που φτάνει να δηλώνει «ικανοποιημένη» με τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με το «ρεαλισμό» της ετοιμάζεται για ακόμη περισσότερες υποχωρήσεις μπροστά στις πιέσεις της Άγκυρας και των πατρώνων της.
• Καταδικάζει την κυνική αντίληψη των Βρυξελλών περί «δημοκρατίας», που γίνεται λάστιχο ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα του ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου.
• Χαιρετίζει τον δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό και τις προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις της Τουρκίας, που κάτω από τις πιο δυσβάστακτες συνθήκες δυναμώνουν τις μαχητικές κινητοποιήσεις τους και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το καθεστώς της Άγκυρας.

Αθήνα, 15/12/2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails