Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

65 χρόνια μετά τα Δεκεμβριανά οι φαντασιώσεις επιμένουν...

65 χρόνια μετά τον άγριο Δεκέμβρη του 44 οι φαντασιώσεις του ελληνικού λαού ότι μπορεί να αποτινάξει κάθε είδους δεσμά συνεχίζονται. Το τηλεγράφημα του Τσώρτσιλ είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο που επιθυμούσαν να βοηθήσουν τότε την Ελλάδα οι αυτοκράτορες του χθες. Σήμερα, πάλι, τα τηλεγραφήματα τα στέλνει ο Αλμούνια, ο Τρισέ και ο Μπαρόζο. Ως πότε;


Δεν είναι τώρα καιρός για τσαλαβουτήματα στην ελληνική πολιτική ή για φαντασιώσεις, ότι τάχα οι Έλληνες πολιτικοί των διαφόρων αποχρώσεων μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για τη σύνθεση της ελληνική κυβέρνησεως. Αυτή τη στιγμή πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου.


Πρέπει να υποχρεώσετε τον Παπανδρέου να κάνει το καθήκον του και να τον διαβεβαιώσετε ότι, αν το κάνει, θα υποστηριχτεί με όλες τις δυνάμεις μας. Αν παραιτηθεί, φυλακίστε τον εως ότου συνέλθει, όταν πια θα έχουν τελειώσει οι μάχες. Θα μπορούσε το ίδιο καλά να αρρωστήσει και να μη μπορεί να τον πλησιάσει κανείς. Έχει περάσει καιρός που η οποιαδήποτε ομάδα Ελλήνων πολιτικών θα μπορούσε να επηρεάσει αυτή την εξέγερση του όχλου. Η μόνη του ελπίδα είναι να βγει απ’ αυτή την κατάσταση τασσόμενος ανεπιφύλακτα στο πλευρό μας.


Θα δείτε στο αμέσως επόμενο τηλεγράφημα μου, ότι ανέθεσα το όλο θέμα της άμυνας των Αθηνών και της διατήρησεως του νόμου και της τάξεως στα χέρια του στρατηγού Σκόμπυ και ότι τον διαβεβαίωσα πως θα υποστηριχτεί έστω κι αν κρίνει αναγκαίο να χρησιμοποιήσει οσηδήποτε βία. Από εδώ και στο εξής εσείς και ο Παπανδρέου θα συμμορφώνεστε στα πάντα με τις οδηγίες για ό,τι αφορά σε θέματα δημοσίας τάξεως και ασφαλείας. Πρέπει να υποστηρίξετε και οι δύο με κάθε δυνατό τρόπο τον Σκόμπυ και οφείλετε να του υποδεικνύετε κάθε μέσο που κρίνετε κατάλληλο για να κάνει πιο σθεναρή και αποφασιστική τη δράση του.



5/12/1944: Τηλεγράφημα Τσώρτσιλ προς Λήπερ

(πρεσβευτής Μεγάλης Βρετανίας 1943-46)

1 σχόλιο:

Γ.Δ είπε...

Κι ο μελαγχολικός συνταγματάρχης Ποπώφ περνούσε ατέλειωτες μοναχικές ώρες στο δωμάτιό του στη ¨Μεγάλη Βρετανία¨ αρνούμενος να πιεί τσάι παρέα με τους Αγγλους Ιμπεριαλιστές.
Η Πράβδα και η Ισβέστια δεν άκουσαν κάτι για την Αθήνα γι αυτό άλλωστε καί δεν περιλαμβάνεται ούτε λέξη γι αυτήν όλο το Δεκέμβρη στην ειδησιογραφία τους.
Αντι μα μας ανοίξει τα μάτια μας στράβωσε έλεγε μερικούς μήνες αργότερα ο Σιάντος στον άρτι αφιχθέντα Ζαχαριάδη έχοντας στα χέρια του το αρχείο των παραπάνω εφημερίδων .
Δεν τα λέω εγώ η Χρύσα Χατζηβασιλείου κι ο ίδιος ο Ζαχαριάδης τα λένε σε κείνη τη συνέντευξη στον Καραγιώργη.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails