Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Νεοφιλελευθερισμός = Ανεργία



Μιας και γίνεται πολύς λόγος για κρίση και ανεργία ας δούμε λίγο τι συμβαίνει στην "ελίτ" του παγκόσμιου χωριού.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Από τον Ιανουάριο 2008 έχουν συνολικά χαθεί 4,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 8,1% που μεταφράζεται σε 12,4 εκατομμύρια ανέργους. Οι πολίτες που συλλέγουν επιδόματα να διαμορφώνονται στα 5,47 εκατ. Ο αριθμός των πολιτών που ζει από τα συσσίτια είναι 22 εκατομμύρια(2 Ελλάδες).

Γερμανία:H αύξηση του ποσοστού ανεργίας τον Δεκέμβριο -στο 7,4%- ήταν η πρώτη εδώ και τρία χρόνια και ανέβασε τον αριθμό των ανέργων στη Γερμανία στα 3,1 εκατομμύρια.Συνολικά, ο ένας στους τέσσερις πολίτες της Γερμανίας πλήττεται από τη φτώχεια ή καταφέρνει να ζει στα όρια της χάρη στα κρατικά κοινωνικά επιδόματα.

Βρετανία: Μ ε βάση στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 165.000 το τρίμηνο πριν τον Ιανουάριο, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανέργων στα 2, 029 εκατομμύρια. Τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία, δείχνουν ότι 2, 1 εκατομμύρια παιδιά στη Βρετανία βρίσκονται σήμερα στα όρια της φτώχειας.

Γαλλία: Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 8,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμούγια να φθάσει στους 2, 204 εκατ. ανέργους. Ταυτόχρονα, στη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα, γαλλικές αποικίες που εξαρτώνται άμεσα από τη Μητρόπολη, η ανεργία ξεπερνάει το 21%.

Δηλαδή μόνο στα 4 από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο οι άνεργοι είναι σχεδόν 20 εκατομμύρια και αντιπροσωπεύουν με πρόχειρους υπολογισμούς περίπου το 8% του συνολικού ενεργού πληθυσμού.

Τελικά, ο σκιτσογράφος έχει δίκιο, οι ευρωατλαντικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές καταρρέουν. Ας βάλουμε ένα χεράκι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails