Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ένωση Πολιτών Δήμου Ασίνης - Δράσεις παιδιών για το νερό


Μπορεί αυτό το χειμώνα να είχαμε αρκετές βροχές στη περιοχή μας αλλά θα είναι μεγάλο λάθος να εφησυχάσουμε. Το πρόβλημα της ποσότητας αλλά και της ποιότητας του νερού στην Αργολίδα είναι κομβικό για όλους, όμως τα ζητήματα φαίνεται πως έχουν μπει κάτω από το χαλάκι πάλι...
Η Ένωση Πολιτών Δήμου Ασίνης μετά τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις της για το θέμα του νερού στην περιοχή μας, διοργανώνει εκδήλωση με πολλαπλές δράσεις και διαγωνισμούς παιδιών των σχολείων του Δήμου, δείχνοντας ότι η ευαισθησία της δεν εξαντλείται αλλά αντίθετα μεγαλώνει. Μικροί μεγάλοι εν δράσει!
Από το γειτονικό site Ναύπλιο, η άλλη πρόταση


Η Ένωση Πολιτών του Δήμου Ασίνης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού, την Κυριακή 22 Μάρτη στις 6 μ. μ. διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Δρεπάνου και τα Δημοτικά Σχολεία Τολού, Ασίνης, Δρεπάνου και Ιρίων. Μετά από έγκριση από τη Δ/νση Σπουδών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκήρυξε διαγωνισμό ζωγραφικής και έκθεσης για τους μαθητές του Δήμου Ασίνης με θέμα το Νερό. Το καλύτερο έργο ζωγραφικής θα γίνει αφίσα για την εκδήλωση. Όλα τα έργα των μαθητών για κάθε Σχολείο θα εκτεθούν στο χώρο της αίθουσας του Γυμνασίου. Τα ίδια τα παιδιά Θα διαβάσουν τις καλύτερες εκθέσεις . Το Σχολείο των Ιρίων θα παίξει ένα σχετικό δρώμενο στην εκδήλωση. Το Δημοτικό της Ασίνης έχει κάνει ομαδικές εργασίες ζωγραφικής και κατασκευές τα οποία και θα εκτεθούν. Το Δημοτικό του Τολού και του Δρεπάνου ζωγράφισε και θα διαβάσει εκθέσεις. Οι μαθητές του Γυμνασίου με τη σειρά τους θα συμμετάσχουν με εκθέσεις και ζωγραφική. Το θέμα για τα παιδιά του Γυμνασίου ήταν το :«ΑΡΧΗ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟ ΥΔΩΡ» (Θαλής ο Μιλήσιος). Σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό θα δοθεί ένας αναμνηστικός έπαινος. Κάθε Σχολείο θα πάρει δύο cds με εκπαιδευτικό υλικό για το Νερό και το περιβάλλον επιμελημένο από τον εκπαιδευτικό Βασίλη Παπαμιχαλόπουλο. Οι μαθητές των καλύτερων εκθέσεων σε κάθε τάξη θα πάρουν ως βραβείο ένα βιβλίο, όπως και η καλύτερη ζωγραφιά σε κάθε Σχολείο. Οι εκθέσεις των βραβευμένων μαθητών θα φροντίσουμε να δημοσιευτούν στις τοπικές εφημερίδες, καθώς και τα καλύτερα έργα ζωγραφικής των παιδιών.
Οι διοργανωτές της Ένωσης Πολιτών επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες σε όλους τους εκπαιδευτικούς του Δήμου Ασίνης που με μεγάλη χαρά δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή που έφερε το αποτέλεσμα που θα σας καταπλήξει. Ευχαριστούμε τους Δ/ντές της Εκπαίδευσης και το ΥΠΕΠΘ, ευχαριστούμε τους Διευθυντές και των πέντε Σχολείων του Δήμου. Ευχαριστούμε τις γυναίκες του Δήμου Ασίνης που έλαβαν μέρος, για το σκοπό αυτό, σε λαχειοφόρο αγορά την ημέρα της Γυναίκας και συμβάλανε στην οικονομική κάλυψη της εκδήλωσης.
Η διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού και της εκδήλωσης αποφασίστηκε μετά από το πιο κάτω σκεπτικό των εκπροσώπων της Ένωσης των πολιτών:
«Η περιοχή του Δήμου Ασίνης αλλά και άλλες περιοχές της Αργολίδας εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν τις ανάγκες τους για ύδρευση από ιδιωτικές γεωτρήσεις με νερό που είναι γεμάτο φυτοφάρμακα, νιτρικά που φτάνουν τις 250 μονάδες όταν το όριο από την Ε.Ε. είναι 50 και χλώρια που ανεβάζουν την αγωγιμότητα τους θερινούς μήνες στον απίστευτο αριθμό των 13.310 μονάδων. Το Σεπτέμβρη του 2008,η μελέτη του ΙΓΜΕ εκτός των άλλων καταγράφει και κάνει ενδεικτικές μετρήσεις των γεωτρήσεων του Νομού. Έτσι στη μελέτη για την περιοχή της Ασίνης καταγράφεται εκτός των άλλων και αυξημένη ποσότητα αρσενικού (Αs) στο νερό δύο γεωτρήσεων με δείκτη 13 στη μια και 18 στην άλλη, όταν το επιτρεπτό όριο από την Ε.Ε. είναι μικρότερο του 5!Το νερό αυτό είναι για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι νερό που τρέχει στις βρύσες μας.
Η ερημοποίηση του Νομού μας, η λειψυδρία με προφανή αδυναμία άρδευσης με νερό κατάλληλο για τα εσπεριδοειδή σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά κύρια το ακατάλληλο και επικίνδυνο νερό που τρέχει στις βρύσες μας που το χρησιμοποιούμε αναγκαστικά για πλύσιμο πιάτων, ρούχων, πλύσιμο φρούτων, λαχανικών και κρεάτων, ψαριών, για να πλυθούμε και να πλύνουμε τα παιδιά μας μαζί με την αλόγιστη χρήση και την αδυναμία διαχείρισης από τον άνθρωπο των φυσικών πηγών που διαθέτει, όπως αυτή του Ανάβαλου και της Λέρνης, μας έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Παράλληλα η συνειδητή ή ασυνείδητη μόλυνση του υδάτινου ορίζοντα από σκουπίδια, νιτρικά λιπάσματα και η κατάχρηση φυτοφαρμάκων, μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους σε αυτό το «κατ’ εξακολούθηση έγκλημα» που γίνεται στη γη μας και που μεταφέρεται άμεσα στο νερό που πίνουμε. Τα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν γρήγορα το έγκλημα που έχει ήδη τελεστεί από εμάς τους μεγάλους και να προφυλάξουν με κάθε τρόπο το μέλλον τους και τους εαυτούς τους. Το καλοκαίρι φθάνει και τα ποτίσματα γύρω από τη Λέρνη θα ξαναρχίσουν, το νερό θα υποχωρήσει και πάλι και εμείς θα νοιώσουμε ξανά την αρμύρα στα τρόφιμα και στο πετσί μας. Βέβαια η φετινή χρονιά ήτανε πρωτοφανής σε βροχοπτώσεις αλλά αυτό δε σημαίνει πως αφού μας λυπήθηκε ο θεός πρέπει να γυρίσουμε το άλλο πλευρό και να κοιμηθούμε ήσυχοι. Με μια χρονιά βροχοπτώσεις δε γεμίζει τόσο εύκολα ο υδροφόρος ορίζοντας της Αργολίδας και δε λύνεται το άλυτο πρόβλημα του Νομού, γι’ αυτό ας μην κοιμόμαστε τόσο ήσυχοι και όπως λένε και οι σοφοί πρόγονοί μας: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»!
Τη βραδιά της εκδήλωσης θα μιλήσουν μόνο τα παιδιά και όταν τα παιδιά μιλούν εμείς οι μεγάλοι πρέπει να μάθουμε να σιωπούμε και να τα αφουγκραζόμαστε!

Με τιμή
Κατερίνα Παπαδριανού
Εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτών Δήμου Ασίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails