Ύστερα από την ιδιαίτερα μαζική και πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας, σχετικά με τα σκουπίδια, διαβάστε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις για την διαχείριση των απορριμάτων στην Ερμιονίδα. Αναλυτικά, τις τοποθετήσεις των ομιλητών και ένα ρεπορτάζ για την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ,
Μάρτιος 2009
Οι θέσεις του Περιβαλλοντικού σωματείου
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Για την διαχείριση των απορριμμάτων της Ερμιονίδας
Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει μια διαδικασία διερεύνησης του τι θα γίνει με τα απορρίμματα της περιοχής μας.
Ανταλλάξαμε επιστολές με τον Δήμο Κρανιδίου συναντηθήκαμε με τους υπεύθυνους από την επαρχία μας και συζητήσαμε Επικοινωνήσαμε με κινήσεις πολιτών από την Κόρινθο το Άργος το Ναύπλιο και την Τρίπολι και ζητήσαμε πληροφορίες Ζητήσαμε την θέση των εργατικών σωματείων, πολιτικών κομμάτων, εμπορικών συλλόγων, της επαρχίας μας .
Απευθυνθήκαμε στην ενορία Κοιλάδας και το Δημοτικό σχολείο Ερμιόνης που ήδη κάνουν ανακύκλωση.
Τέλος επειδή διαπιστώσαμε πως οι πληροφόρηση ήταν ελλειπής ( η δεύτερη επιστολή μας, πρόσκληση στον κ. Δήμαρχο Κρανιδίου, καθώς και η προς τον κ. Δήμαρχο Ερμιόνης έμειναν αναπάντητες, καλέσαμε σε μια ανοικτή ημερίδα με όλους τους παραπάνω και τον Δήμο Ερμιόνης και ζητήσαμε απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα.
Στα αναπάντητα ερωτήματα.
Η ημερίδα αυτή δημοσιοποιήθηκε πλατιά με συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Τρίπολης και την τηλεόραση DRTV καθώς και με δημοσίευση της εισήγησης μας σε όλο τον επαρχιακό τύπο ,ενημέρωση όλων των χωριών της επαρχίας με αφίσες και ανακοινώσεις προσωπικές επαφές με εκπροσώπους φορέων της επαρχίας μας.
Η Ημερίδα έγινε το Σάββατο 7 Μαρτίου και κράτησε τρεις ώρες με συμμετοχή περίπου 250 πολιτών.
Τα συμπεράσματα μας είναι.
Η λύση της Δεματοποίησης που αποφασίσθηκε βιαστικά δεν είναι ΛΥΣΗ είναι πρόβλημα.
Τα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής δεν έπεισαν, όχι μόνο εμάς αλλά κανένα από τους ενεργούς πολίτες που πήραν μέρος στη συζήτηση.Oι δηλώσεις του Δημάρχου ήταν σαφείς.
Δεν έχουμε κάνει καμία περιβαλλοντολογική μελέτη ακόμα, δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα( δηλαδή ούτε μελέτη κόστους έχουμε) αλλά παρόλα αυτά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δεματοποιήση .,
Ότι ή δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων ή υπάρχει αλλά είναι μη ανακοινώσιμο,.
Η στάση αυτή είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Είμαστε ενάντια σ’ αυτά τα σχέδια. Λύσεις υπάρχουν ας δούμε το παράδειγμα του δήμου Ελευσίνας αλλά και πλείστα παραδείγματα από τον Ευρωπαϊκό χώρο
Καταλάβαμε πως λίγο πολύ πρόκειται μάλλον για αποθήκευση με παρά πολλά Ερωτηματικά, για να καταλήξουν ίσως μετά από ένα η δυο χρόνια κάπου. Πιθανότατα σε εργοστάσιο πυρόλυσης που θα λειτουργήσει από κάποιον.
Η τυχόν προσπάθεια να βρεθούμε και πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων, με επιχείρημα, όπως και σήμερα
τι να κάνουμε τώρα ;
μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν έχουμε και άλλη.....
θα μας βρει αντιμέτωπους. ΟΛΟΥΣ μας.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ.
Και δεν διακινδυνεύουμε την υγεία μας και των παιδιών μας και
την φύση που μας περιβάλει.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Δημάρχου Κρανιδίου κ Σφυρη και του δημοτικού σύμβουλου Ερμιόνης κ Μήτσου
1.Για την διαχείριση και περιβαλλοντικά ασφαλή αδρανοποίηση των υπαρχουσών χωματερών έχουν δοθεί οδηγίες σε γραφείο να φτιάξει περιβαλλοντικές μελέτες τον Φεβρουάριο.
2.Στην θέση Σταυρός Διδύμου θα γίνει σε χώρο 40 στρεμμάτων μονάδα δεματοποίησης- αποθήκευσης απορριμμάτων για τουλάχιστον δυο χρόνια μέχρι να γίνει το κεντρικό εργοστάσιο κάπου στην κεντρική Πελοπόννησο.Στον χώρο αυτό θα πηγαίνουν απορρίμματα ΜΟΝΟ της Ερμιονίδας
3.Τα υγρά λύματα που θα παράγονται από την συμπίεση θα αδρανοποιούνται με ΧΗΜΙΚΟ καθαρισμό
4.Η λυματολασπη των βιολογικών καθαρισμών που τώρα πάει στις χωματερές θα υφίσταται επεξεργασία όπως και ο κατσιγαρος των ελαιοτριβείων και θα γίνεται κομποστ.
5.Ο Δήμος Κρανιδίου ξεκινά σε ένα μήνα πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών μαζί με Ασκληπιείο και Επίδαυρο πολύ σύντομα.
Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας δεν συμφωνεί με την δεματοποίηση-πυρόλυση
1.ζητά να συμμετέχει σε ανοικτή διαβούλευση (όπως και κάθε άλλος φορέας η πολίτες )δίνοντας πληροφορίες σχετικές με την περιοχή στην μελέτη που θα γίνει για την ασφαλή αδρανοποίηση των τεσσάρων χωματερών της Ερμιονίδας.
2.Πιστεύουμε πως η δεματοποίηση είναι το πρώτο στάδιο για την πυρόλυση, διαδικασία που εκπορεύεται από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θα έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον (απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα-τοξική στάχτη ) αλλά και νέα αυξημένα δημοτικά τέλη,χωρίς όφελος για την φύση.
Ακόμα μιας και όλα αυτά είναι σχέδια φοβόμαστε πως τα δέματα θα μείνουν στους πρόποδες του βουνού για κάποια χρόνια δημιουργώντας μια νέα χωματερή και μολύνοντας τους υδροφορεις που είναι από κάτω.
Φοβόμαστε ακόμα πως παρ όλες τις διαβεβαιώσεις θα έρθουν τελικά τα απορρίμματα από Λυγουριο και Επίδαυρο διπλασιάζοντας τον όγκο των συσσωρευμένων απορριμμάτων που θα μείνουν αδιάθετα στην επαρχία μας τα επόμενα χρόνια.Και αυτό γιατί τα σαράντα στρέμματα τα πήρε ο Δήμος Κρανιδίου με την προϋπόθεση να αποδέχεται και αυτά τα απορρίμματα.
3.Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα γίνει ΧΗΜΙΚΟΣ καθαρισμός των υγρών που θα προκύψουν από την συμπίεση και πιθανή διοχέτευση τους στα ρέματα κάτω από τον χώρο δεματοποίησης θα μολύνει τον υδροφορεα Παπουλια Καταφύκι με βαρέα μέταλλα.
4.Για την κομποστοποιηση λυματολασπης και κατσιγαρου ακούσαμε πως ΘΑ γίνει χωρίς όμως να ακούσουμε που από ποιον και πότε.
5.Για την ανακύκλωση ηλεκτρικών -ηλεκτρονικών συσκευών πάλι τίποτα συγκεκριμένο.Χώρος συγκέντρωσης εταιρεία κλπ
Δεν ακούσαμε τίποτα για αδρανή υλικά (μπάζα)τοξικά απορρίμματα λάμπες χαμηλής κατανάλωσης μπαταρίες κλπ
παλιά αυτοκίνητα σίδερα ανακύκλωση αλουμίνιου ,γυαλιού,
Δεν ακούσαμε τίποτα για κομποστοποιηση στην πηγή η στο ΚΔΑΥ του οργανικού φορτίου που αποτελεί και το 30-40% των απορριμμάτων
Έχουμε την εντύπωση ότι η ανακύκλωση στον περιορισμένο βαθμό που την υποσχέθηκε ο Δήμος ήταν απόφαση που πάρθηκε κάτω από την δική μας πίεση χωρίς να είναι επιλογή.
Η επιλογή είναι η δεματοποίηση- πυρόλυση που για να είναι επικερδής οικονομικά αντιμάχεται την ανακύκλωση που περιορίζει τον όγκο των απορριμμάτων που θα πυροληθούν.
Αντίθετα η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονιδας εκτιμά πως η ανακύκλωση-κομποστοποιηση πρέπει να σηκώσει το κύριο βάρος της διαχείρισης και αν αυτός είναι ξεκάθαρα ο στόχος τότε μπορούμε να συζητήσουμε τι θα κάνουμε το 20% που θα απομείνει.
Πριν απο ολλα - ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
- ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
- ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
- Απο ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ
Αυτό ήταν και ο κοινός παρονομαστής από όλες τις τοποθετήσεις. των κινήσεων πολιτών όπως και των πολιτικών κομμάτων που πήραν τον λόγο.
Ζητάμε από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της επαρχίας μας να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες θέσεις που καταθέτουμε .
Θυμίζουμε.Το να μην πάρουμε θέση σήμερα είναι θέση ΥΠΕΡ της δεματοποίησης -πυρόλυσης που έχει δρομολογηθεί και άρα σημαίνει και πολιτική ευθύνη όσων έχουν αυτή την θέση..
Η τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής είναι και ανεπαρκής και ανεύθυνη.
Επειδή όχι μόνο δεν είχε ενημερώσει εμάς τους πολίτες αλλά δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς και η ιδία.
Οι ανησυχίες μας που ήταν οι ίδιες με των ενεργών πολιτών από όλο τον Νομό μας επιβεβαιώθηκαν.
Σε συνεργασία με τις κινήσεις πολιτών Άργους, Ναυπλίου, Τρίπολης αλλά και Κορίνθου θα εντείνουμε
τις προσπάθειες μας για κοινή και κοινά αποδεκτή λύση
3-
Τέλος οι επισημάνσεις του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας τμήμα Πελοποννήσου, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τους φόβους μας
Γράφει το ΤΕΕ ανάμεσα σε άλλα στην ιστοσελίδα του
http://www.teetrip.tee.gr/aporimata.doc
Το ΤΕΕ Πελοποννήσου, συνεκτιμώντας τα στοιχεία πού έχει στην διάθεσή του και τις μέχρι σήμερα εξελίξεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, σημειώνει και τονίζει τα παρακάτω σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης δεματοποιητών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου :Δεν διαθέτουμε στοιχεία εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος δεματοποίησης – προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, από το οποίο να προκύπτουν οι προεκτιμήσεις των μελετητών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και για τους περιβαλλοντικούς όρους που ενδεχομένως απαιτείται να τηρηθούν, τόσο για τους χώρους δεματοποίησης, όσο και για τους χώρους απόθεσης. Το σχέδιο αυτό πού σήμερα φαίνεται να προωθείται για υλοποίηση, δεν είναι θεσμοθετημένο αφού, δεν έχει υποβληθεί για έγκριση στα αρμόδια όργανα, και για τον λόγο αυτό, εξακολουθεί να ισχύει ο προηγούμενος σχεδιασμός, (ένας ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ανά Νομό), με κίνδυνο, το σχέδιο αυτό πού σήμερα προσπαθούμε να αξιολογήσουμε, να ευρίσκεται «στον αέρα». Η τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ κρίνεται αναγκαία προκειμένου να συμπεριλάβει και τους δεματοποιητές.Η δεματοποίηση έχει πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα αποθήκευσης και η έναρξη των διαδικασιών εφαρμογής οιοδήποτε μεθόδου η συνδυασμού ολοκληρωμένης διαχείρισης των ΑΣΑ θα πρέπει να γίνει άμεσα. Τα προηγούμενα παραδείγματα κακής εφαρμογής ανάλογων μεθόδων (Κουρουπητός Χανίων, όπου τα δέματα λόγω μεγάλου χρόνου παραμονής έσκασαν δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα) θα πρέπει να λειτουργήσουν προειδοποιητικά προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες σωστής και περιβαλλοντικά ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος για το χρονικό διάστημα που έχει προδιαγραφεί Θα πρέπει να εκπονηθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εγκρίσεις για την τοποθέτηση και λειτουργία του συστήματος των δεματοποιητών.
Η προσωρινή Δοιηκούσα Επιτροπή
Του Περιβαλλοντικού Σωματείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου