Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Παρέμβαση ενός βιοκαλλιεργητή από την Κρήτη

Το παρακάτω κείμενο μας έστειλε ο Μανώλης Ηλιάκης, βιοκαλλιεργητής από το Ρέθυμνο. Έχει ενδιαφέρον η περιγραφή των γεγονότων στον Πειραιά, η στάση των συνδικαλιστών και οι προτάσεις για την από δω και πέρα οργάνωση των αγροτών:

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ Η ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Υπουργός της Καταστολής Μαρκογιαννάκης έκανε υβριστικές δηλώσεις για τους
«εβδομηντάρηδες ανυποψίαστους ανθρώπους του μόχθου, που δεν ξέρουν τι σημαίνουν ΜΑΤ , τι δακρυγόνα και χημικά»,με στόχο να προσβάλει και να σπιλώσει το αγροτικό κίνημα, παρουσιάζοντας τους αγρότες, σε γενικές γραμμές, σαν πρωτόγονους, που αγνοούν τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και τις αντιθέσεις της
Αυτό που αγνοεί όμως ο Μαρκογιαννάκης και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της Αντιαγροτικής και Αντιλαϊκής Πολιτικής είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που έθρεψαν και θρέφουν με τον ιδρώτα τους την κοινωνία, οι ξωμάχοι, προτιμούν να τους σκοτώσεις παρά να χειροδικήσεις σε βάρος τους και να τους απαξιώσεις, βρίζοντας και ραντίζοντάς τους με χημικά.
Ρωτάμε τον ίδιο τον Καραμανλή(που την κρίσιμη στιγμή κρύβεται σαν τη σουπιά και βγαίνει από την τρύπα του, μόνο για να αμολήσει το μελάνι του και να θολώσει τα νερά) και θέλουμε σαφή απάντηση : «έχουν η δεν έχουν το δικαίωμα οι αγρότες να διαδηλώνουν ως ισότιμοι πολίτες, όταν νομίζουν ότι αδικούνται;»
Τι θα πάθαινε η Αθήνα, αν διαδηλώνανε 100 τρακτέρ; Μόλυνση;
Η υποκρισία έχει και τα όρια της .
Εσείς, κύριοι της κυβέρνησης, δεν αφήνετε ένα δένδρο όρθιο, τα εξαφανίζετει ως δια μαγείας, για να βολέψετε τις λιμουζίνες σας ρίξατε τόσα χημικά στο λιμάνι και έχετε το θράσος να μιλάτε για μόλυνση του περιβάλλοντος από τα τρακτέρ;
Οι αγρότες δηλαδή επιτρέπεται , κατά την άποψή σας, να κυκλοφορούν μόνο στις λάσπες, να παράγουν το βασικό κορμό της διατροφικής αλυσίδας και να μη σηκώνουν το κεφάλι. Γιατί, αν ξυπνήσουν, θα έρθει ο εκπαιδευθείς επί χούντας υπουργός σας.. να τους βάλει σε τάξη , με βουρδουλιές και χημικά .
Όμως, κύριε πρωθυπουργέ, δεν έχετε ιδέα με ποιους τα βάλατε .
Είναι πολύ γελασμένος υπουργός, ο Μαρκογιαννάκης, αν πιστεύει ότι πέρασε ο τσαμπουκάς του . Γιατί οι άνθρωποι της υπαίθρου, όταν αντιληφθούν, μετά από μια τέτοια αντιμετώπιση, πόσο εχθρική είναι η εξουσία απέναντί τους , αντιμετωπίζοντας τους σαν βόδια , τότε ξεζευλώνουν (ελευθερώνουν τα βόδια από το ζυγό) και μετατρέπονται σε ένα πραγματικό τσουνάμι, που μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του.
Νομίζετε, κύριοι της κυβέρνησης, ότι οι νέοι αγρότες- που αντιμετωπίστηκαν με τόσο εχθρικό και απαξιωτικό τρόπο στην προσπάθεια τους για ένα καλύτερο αύριο- θα συνεχίσουν να καλλιεργούν ήσυχοι και ξένοιαστοι τα ζαρζαβατικά ή το λάδι ή το κρασί ή το τυρί …., για να τα αρπάζουν στη συνέχεια οι έμποροι για ένα κομμάτι ψωμί και οι καταναλωτές να τα πληρώνουν χρυσάφι; Εχετε την ψευδαίσθηση ότι θα υφίστανται όλη αυτή τη στυγνή εκμετάλλευση και επιπλέον θα ανέχονται εσείς να τους δέρνετε ; .
Αυτήν την αποκρουστική και ανάλγητη πολιτική της απόρριψης των αγροτών , σας την έχουν υπαγορεύσει τα αφεντικά σας της ΕΕ, για να διώξετε - με το έτσι θέλω - τους αγρότες από τα χωράφια τους και να περάσει όλη η γη σε δύο τρεις εταιρίες .
Τώρα, για να έλθουμε και στα δικά μας, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τα έκαναν θάλασσα, γιατί:
1.Δεν έπρεπε, για κανένα λόγο, να πέσουν θύματα της παγίδας του Χατζηγάκη, ο οποίος εμφάνισε τα οφειλόμενα (και πληρωμένα από τους αγρότες χρήματα του ΕΛΓΑ ως παροχές!! της κυβέρνησης, εμπαίζοντας όλο τον αγροτικό κόσμο και προκαλώντας τη νοημοσύνη μας. Επιπλέον, με τη συνήθη τακτική του «διαίρει και βασίλευε», διαχώρισε τους αγρότες σε «βόρειους και νότιους», στοχεύοντας στην ταξική παραπλάνησή τους.
2. Δεν είναι σε θέση να πιάσουν τα μηνύματα των καιρών, αφού είναι μαθημένοι να συνδιαλέγοντα, παίζοντας τα κομματικά παιγνίδια .Ο καθένας ,μηδενός εξαιρουμένου, λειτουργώντας στο χώρο του σαν ηγεμόνας, προσπαθούσε να αποδείξει ότι διεκδικεί για την περιφέρεια του σαν μαυρογιαλούρος σε βάρος των άλλων συναδέλφων του.
Και αξίζει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τέτοιες πολιτικάντικες τακτικές, που αποδεικνύονται … θανατηφόρες για την ενότητα του αγροτικού κινήματος .Για του λόγου το αληθές, αναφέρω μερικά παραδείγματα :
Με το που φθάνουμε στον Πειραιά, βλέπουμε τις άγριες διαθέσεις της κυβέρνησης να χτυπήσει τον αγώνα μας. Πράγματι, μετά από λίγο, μας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ και ακολούθησαν τα γνωστά επεισόδια .
Η Επιτροπή Αγώνα, που δε βγήκε μέσα από τον αγώνα , αλλά υπάρχει και εγώ δεν ξέρω από πότε, κάτω από την πίεση των γεγονότων ,παίρνει σωστές αποφάσεις αρχικά ,λέγοντας ότι δεν θα αποχωρήσουμε από το λιμάνι, δε θα διαπραγματευθούμε τίποτα , αν δεν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Επίσης η ίδια δήλωνε ότι «δε θα δεχθούμε να μιλήσουμε με κανέναν άλλο εκτός από τον υπουργό οικονομίας», μιας και απουσίαζε!! ο κουστουμάτος υπουργός γεωργίας .
Συνεδρίαζε λοιπόν η επιτροπή, αποτραβηγμένη στα σαλόνια του πλοίου, και ερχόταν κάθε τόσο να μας αναγγείλει τις υποχωρήσεις της , χωρίς να καλέσει μια γενική συνέλευση, λες και εμείς που βρισκόμασταν εκεί ήμασταν χαχόλοι . Στο τέλος κατέληξαν να συνομιλούν με υφυπουργούς, ενώ τα ΜΑΤ όχι μόνο δεν είχαν φύγει, αλλά συνέχιζαν να μας φλομώνουν στα χημικά…
Τονίζουμε ότι οι αποφάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις παίρνονται συλλογικά και υποστηρίζονται συνολικά, αλλά που τέτοιες ευαισθησίες από τους παράγοντες….Μέλη της Επιτροπής μάλιστα έφθασαν στο σημείο να βρίζουν τους νεολαίους που συγκρουόταν με τα ΜΑΤ και επειδή δε μπορούσαν να τους χαρακτηρίσουν κουκουλοφόρους ( δεν φόραγε κανένας κουκούλα), δήλωναν ότι αυτοί οι νεαροί δεν είναι Κρητικοί!.
. Κύριοι της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας, είσαστε πολύ «λίγοι», για να εκφράσετε τις απαιτήσεις των καιρών. Δεν είχατε το θάρρος να απαντήσετε στους νεολαίους, που σας φώναζαν « ελάτε να μας δείξετε ποιος δεν είναι Κρητικός» και γι’ αυτό κρυφθήκατε.
Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, οι συνάδελφοί σας αγροτοπατέρες από την Πελοπόννησο λειτούργησαν, όπως ακριβώς ο Εφιάλτης στις Θερμοπύλες. Κατέβηκαν μια μέρα στον Ισθμό, για να φύγουν την επόμενη, σπέρνοντας το κλίμα υποχώρησης και διάλυσης Αυτήν την τακτική της χειραγώγησης της βάσης εσείς την ονομάζετε συνδικαλισμό;
Από την άλλη, ανακαλύπτετε «καινοφανείς» θεωρίες για την «καθαρότητα» του σώματος που διεκδικεί. Πού τις στηρίζετε; Δε γνωρίζετε ότι το Λαϊκό Κίνημα είναι μια αλυσίδα ,που ενώνει τους κρίκους των επιμέρους διεκδικήσεων της νεολαίας, της αγροτιάς, των φοιτητών, των μαθητών, των ανέργων, των εργατών; Δε φάνηκε αυτό και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την κατοχύρωση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την υποστήριξη των λιμενεργατών κλπ; Τι είδους κοινωνική αντίληψη έχετε, κύριοι της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, και διεκδικείτε μάλιστα την ηγεσία στα σωματεία;. Δεν έχετε καταλάβει ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς έχουμε την ανάγκη ό ένας του άλλου ,ότι οι εργάτες πρέπει να είναι αλληλέγγυοι με τους αγρότες και τους φοιτητές, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για τους ανθρώπους του μόχθου; .
.

Ποια Αιτήματα Ενώνουν;
Αυτό που ζητούν οι αγρότες δεν είναι ψίχουλα , για τη βγάλουμε φέτος και μετά βλέπουμε Ζητούν τιμή ασφάλειας στα προϊόντα τους, φθηνή ενέργεια, φθηνά μηχανήματα, φθηνά λιπάσματα .
Διεκδικούν : να μην επιβαρύνονται με ΦΠΑ τα αγροτικά εργαλεία, τα φάρμακα και τα εφόδια .Να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη βιοκαλλιέργεια ,Να υπάρξει ένας τέτοιος προγραμματισμός, ώστε σιγά σιγά να απαλλαγούν όλα τα αγροτικά νοικοκυριά από τη συμβατική ενέργεια και να αντικατασταθεί με αιολική και ηλιακή ενέργεια , δηλ φιλική στο περιβάλλον, η οποία και μπορεί να ρίξει το κόστος παραγωγής. Σημειώνουμε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου αυτά γίνονται και μόνο στην Ελλάδα καίμε Μαζούτ ακόμα.
Αυτά είναι τα βασικά αιτήματα των αγροτών στον Ελλαδικό χώρο Και αντ’ αυτού, οι αγροτοπατέρες έπεσαν σαν τις ύαινες στο ψοφίμι που τους πέταξε ο υπουργός, για να τους βλέπει και να γίνεται το χαμόγελο του τεράστιο με την επιτυχία του! .
Τι πρέπει να γίνει τώρα στον αγροτικό χώρο
Για να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να καταλάβουμε ότι με τους παράγοντες και τους βουλευτάδες δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει τώρα και πολλά χρόνια. Για να αλλάξουν τα πράγματα , πρέπει να αλλάξουν από τα κάτω και για να αλλάξουν από τα κάτω, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι .
Μια καλή λύση θα ήταν οι αγρότες κάθε Δήμου να διεκδικήσουν ένα χώρο μεγάλο, για να μπορούν να κάνουν γενικές συνελεύσεις Οι δήμαρχοι οφείλουν να μην είναι υποταγμένοι στην εκάστοτε εξουσία και να γίνονται τα φερέφωνα των βιομηχάνων. Πρέπει να γνωρίζουν ότι οφείλουν να εκπροσωπούν την κοινωνική βάση, ότι από τον ιδρώτα αγροτών γεμίζει ο κορβανάς του δήμου
Επειδή δεν έχουμε ανάγκη από άλλους παράγοντες,( έχουμε μπουχτίσει από δαύτους), θα πρέπει κάθε γενική συνέλευση , αφού δώσει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις, να ψηφίζει ένα συντονιστή ( όχι πρόεδρο ) το πολύ για ένα χρόνο και, αν αυτός δεν τα πάει καλά, να αντικατασταθεί από άλλον .
H λεηλασία της κοινωνικής ασφάλισης, η άγρια καταστολή, το μαύρο παρόν και μέλλον , που το κεφάλαιο και το κράτος με τις εντολές της ΕΕ επιφυλάσσουν για κάθε εργαζόμενο και η οικονομική-κοινωνική-πολιτική πραγματικότητα , που στραγγαλίζει τις ζωές μας, δημιουργούν μέσα στην κοινωνία μία διαρκώς αυξανόμενη ασφυξία και οργή. Αυτή η οργή μπορεί και πρέπει να μετατρέψει τις συνηθισμένες απεργίες των γραφειοκρατικοποιημένων συνδικάτων σε μία αφορμή γιά νέες μορφές οργάνωσης και δράσης.
Το πρώτο επίμαχο ζήτημα είναι, αν μπορούν οι απεργίες να οργανωθούν με διαδικασίες βάσης. Αν μείνουν υπόθεση μόνο των εκλεγμένων συνδικαλιστών, τότε θα καταλήξουν σε συνηθισμένες διαμαρτυρίες αμφίβολης αξίας. Η παθητικοποίηση , η αντίληψη που έχουν καλλιεργήσει το σύστημα , ότι δι εκπροσωπήσεως θα λύσει ό καθένας το πρόβλημα του χωρίς να κουνήσει το δακτυλάκι του και η αποστράτευση των εργαζομένων δεν αντιμετωπίζονται με διαδικασίες κορυφής. Αν όμως γίνει υπόθεση της βάσης των εργαζομένων, τότε θα συμβάλουν σημαντικά να αναπτυχθεί το έδαφος της αυτοοργάνωσης και ανεξαρτησία από την κρατική και γραφειοκρατική κηδεμονία.
Το δεύτερο ζήτημα είναι, αν μπορούν οι απεργίες να γίνονται με όρους μάχης. Oι άνθρωποι της εργασίας πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στο κεφάλαιο και το κράτος που λεηλατούν την κοινωνική ασφάλιση και όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
Η απάντησή μας πρέπει να είναι : Απεργιακές επιτροπές εκλεγμένες από Γενικές Συνελεύσεις που θα προετοιμάσουν την επιτυχία κάθε απεργίας και θα εμποδίσουν κάποιες σημαντικές για το κράτος και το κεφάλαιο δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργήσουν. Κάθε απεργία πρέπει να έχει κόστος γιά το κεφάλαιο και το κράτος.

Γενικές συνελεύσεις μπορεί να γίνονται κάθε πρώτη του μήνα και αυτές να ελέγχουν τους συν/σμούς, όχι για να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, αλλά για να τους θέσουν στην υπηρεσία- κύρια- των φτωχών αγροτών .
Μπορούν οι αγρότες να κάμουν πέρα όλους αυτούς που λυμαίνονται τους συν/σμούς, να ορίσουν μια επιστημονική ομάδα, που θα προγραμματίζει την πορεία του και η βάση να είναι υπεύθυνη για το αν υλοποιούνται αυτά με τον καλύτερο τρόπο, ούτως ώστε να υπάρχει - όσο το δυνατόν - μεγαλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος .
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Αν δεν κάνουμε κάτι να αλλάξουν τα πράγματα και αρκεστούμε στα παλιά, θα μας φάνε με τα πούπουλα. Αυτό το διαπίστωσαν όλοι όσοι έζησαν από κοντά τα γεγονότα στον Πειραιά .

ΜΑΝΩΛΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ Ρέθυμνο βιοκαλλιεργητής

1. υποσημείωση

Θα ήθελα με βάση αυτό το κείμενο να ανοίξει διάλογος με τους αγρότες να ακουστούν και άλλες προτάσεις ή αντιρρήσεις . Όποιος το διαβάσει και συμφωνεί έστω και στα γενικά ας το υπογράψει ας το διαδώσει ας πάρει πρωτοβουλία και να αρχίσει στο δήμο του ο καθένας να κάνει κάτι για την πληροφόρηση των συναδέλφων του και για την ενότητα των αγροτών . Δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά όργανα και να μας μπερδεύουν αν υπάρχουν όργανα τα στηρίζουμε και προσπαθούμε από σφραγίδες να τα κάνουμε ζωντανά κύτταρα , . Αν δεν υπάρχουν προσπαθούμε να φτιάξουμε καινούργια αλλά να μην τα αφήσουμε να γίνουν σφραγίδες για αυτό επιμένω στις γενικές συνελεύσεις να είναι η καθοριστική αντίληψη στην όλη φιλοσοφία για να αλλάξουμε τα πράγματα . Να γίνουμε ενεργοί πολίτες αυτό θα καθορίσει τα πάντα . Μακριά από παραγοντισμούς και μακριά οι παραγοντίσκοι ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails