Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Μήπως να πάμε στη Γουαδελούπη;

Εδώ και βδομάδες στη Γουδελούπη δίνονται μάχες και απεργιακοί αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και περιορισμό της ακρίβειας. Την ίδια στιγμή στην χώρα μας η ΓΣΕΕ συναντιέται με τους εταίρους(!)(εργοδότες) και συζητά... (Περιμένει μάλλον ο κ. Παναγόπουλος να βγει το ΠΑΣΟΚ για να δικαιωθούν τα αιτήματα των εργαζομένων...) και η Αριστερά συνεδριάζει... Μήπως να πάμε στη Γουδελούπη;

Γουαδελούπη και Μαρτινίκα: Ακρίβεια STOP!

«Γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα» είναι ο politically correct όρος που χρησιμοποιεί η Γαλλία για να περιγράψει τις αποικίες
που διατηρεί στην άλλη άκρη της γης, ενώ έχουμε μπει για τα καλά στον 21ο αιώνα. Ανάμεσα στις σημαντικότερες περιλαμβάνονται η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα, δύο νησιά στην ανατολική Καραϊβική με περίπου 400 χιλιάδες κατοίκους το καθένα. Εδώ και τρεις εβδομάδες στη Γουαδελούπη, και πάνω από μια εβδομάδα στη Μαρτινίκα, έχουν ξεσπάσει μεγάλες κινητοποιήσεις και γενική απεργία διαρκείας ενάντια στην ακρίβεια. Δεκάδες χιλιάδες απεργοί και νέοι διαδηλώνουν καθημερινά, απαιτώντας μείωση των τιμών των βασικών αγαθών και υπηρεσιών, και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Αφού απέτυχε να αποπροσανατολίσει και να διασπάσει το κίνημα διαμαρτυρίας, η γαλλική κυβέρνηση αναγκάζεται τώρα να στείλει διαπραγματευτές από το Παρίσι, με υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου – συνοδευόμενους πάντως από «φρέσκες» διμοιρίες ΜΑΤ, για να ενισχύσουν τους εξαντλημένους αστυνομικούς των δύο νησιών. Ταυτόχρονα οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που πλήττονται σοβαρά από τη γενική απεργία και τις μαζικές κινητοποιήσεις, υποχρεώθηκαν να ανακοινώσουν μειώσεις τιμών κατά 20% σε 100 βασικά προϊόντα. Οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί λιμανιών και δρόμων συνεχίζονται, με αιτήματα το πάγωμα των ενοικίων και δωρεάν ηλεκτρικό και ύδρευση για τους φτωχούς. Οι τρεις ιδιωτικές εταιρίες ύδρευσης (αυτή η κοινωφελής υπηρεσία έχει ιδιωτικοποιηθεί εδώ και χρόνια από τους «σοσιαλιστές») υποσχέθηκαν να παρέχουν σε κάθε νοικοκυριό 20 κυβικά νερού δωρεάν «εάν σταματήσουν οι απεργίες και το μπλοκάρισμα των μεταφορών».
Από koel.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άγριος Φεβρουάριος στη Γαλλία
Μαζικές κινητοποιήσεις και ταραχές. Φοιτητές :"Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας"

"Πρέπει να ενώσουμε τους αγώνες
μας". "Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γουαδελούπης και της Ελλάδας, μόνο έτσι θα κάνει πίσω η κυβέρνηση" ήταν μερικά από τα συνθήματα των 200 περίπου φοιτητών που κατέλαβαν για λίγο την περασμένη Πέμπτη τη Σορβόννη, προτού απομακρυνθούν από τα Γαλλικά ΜΑΤ.
"Οι δαίμονες του 68 ξυπνούν και στοιχειώνουν τον Σαρκοζί" έσπευσαν να σχολιάσουν οι βρετανικοί Τάιμς.
Τα γαλλικά συνδικάτα επιμένουν, σε πείσμα των νέων προτάσεων Σαρκοζί, στη διοργάνωση νέας Γενικής Απεργίας στις 19 Μαρτίου.
Επιπλέον, και παρά τα μέτρα ανακούφισης 580 εκ. ευρώ που εξήγγειλε ο Σαρκοζί για τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη, η απεργία της Γουαδελούπης έχει επεκταθεί και στη Μαρτινίκα, ενώ διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει και στη Γαλλική Γουιάνα και στη νήσο Ρεινιόν."

Ασχολίαστη αναδημοσίευση από τα Νέα της Δευτέρας.
Γ.Ο.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails