Με αφορμή τη συζήτηση που επίμονα ανοίγουν τα ΜΜΕ σχετικά με ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, δημοσιεύουμε την απάντηση του Α.Αλαβάνου σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο της εφημερίδας "Έθνος". Μάλιστα σε δηλώσεις του ο τοπικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης έθεσε στον ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα αν θέλει να παραμείνει κόμμα διαμαρτυρίας ή να συνεισφέρει σε μια "προοδευτική διακυβέρνηση". Η απάντηση του κ. Αλαβάνου μάλλον του απαντά.
"Η κυβερνητική συνεργασία εξαρτάται πρώτα και κύρια από την προγραμματική σύγκλιση. Αλλιώς θα ήταν τυχάρπαστη και ιδιοτελής. Οι διαφορές σε μια σειρά από κεντρικά ζητήματα -ευρωσυνθήκη, δημόσιο πανεπιστήμιο, φορολογία και τόσα άλλα- αποκλείουν γενικότερη συνεργασία. Και το έχουμε πει επανειλημμένα: Ο ρόλος μας δεν είναι να διαιωνίσουμε το πολιτικό τέλμα του δικομματισμού, αλλά να το ξεπεράσουμε όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Την ίδια στιγμή όμως πρωταγωνιστούμε πάντα στην προώθηση προτάσεων συνεργασίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Ορίστε, από την εφημερίδα σας μπορώ να διατυπώσω έξι προτάσεις, με βάση μόνο τη θεματολογία της εβδομάδας που πέρασε, προς όλη την αντιπολίτευση και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, κοινή δράση για τον δημόσιο χαρακτήρα μιας ανανεωμένης Ολυμπιακής και απόρριψη κάθε είδους ιδιωτικοποίησης. Δεύτερον, κοινή νομοθετική πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Τρίτον, Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδιο, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το πρόβλημα, το 1999, με την εγκατάλειψη της δικαστικής διεκδίκησης της δημόσιας κυριότητας, μέχρι σήμερα. Τέταρτον, άμεση δράση για τη συνταγματική υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου με την κατάργηση όλων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια. Πέμπτον, μια που έχει αρχίσει η συζήτηση για τις εκλογές, ενδεχομένως αλλεπάλληλες, κοινή νομοθετική πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για την απλή αναλογική. Εκτον, κοινή δράση για να μην εγκατασταθεί στη Σούδα το Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ, που αποφασίστηκε αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, με κόστος μάλιστα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Ας δούμε λοιπόν τι πόρτες, ποιος τις ανοίγει και ποιος τις κλείνει, και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας καλόπιστα."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου