Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

20 χρόνια μετά την πτώση ένα άλλο τείχος παραμένει όρθιο...


Σήμερα, 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους στο Βερολίνο, οι πανηγυρισμοί των ηγετών της Ε.Ε. είναι συμβολικοί και έντονοι. Δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους και το ομολογούν σε όλους τους τόνους: «Η πτώση του τείχους του Βερολίνου αντιπροσωπεύει όχι μόνο την κατάρρευση του ολοκληρωτισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά είναι και ένα εντυπωσιακό σύμβολο της επανένωσης της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Όπως ακριβώς πριν 20 χρόνια διακήρρυταν παγκόσμια ειρήνη, ελευθερία (της αγοράς) και φυσικά το τέλος των ιδεολογιών, της ιστορίας και των πολέμων, έτσι και σήμερα πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Φυσικά, δεν υποστηρίζουμε ότι καλώς υπήρχε το τείχος στο Βερολίνο. Ωστόσο, είναι αν μη τι άλλο τραγικό να πανηγυρίζουν θύτες και θύματα μαζί, ηγέτες του σημερινου εκτρώματος που λέγεται Ε.Ε. με τον απλό κόσμο που βίωσε και τις καλές και τις άσχημες ιστορικές στιγμές του παρελθόντος.
Βέβαια, σήμερα οι εξαγγελίες για ειρήνη, δικαιοσύνη, ελευθερία έχουν πάει περίπατο και οι λαοί αντιστέκονται με κάθε τρόπο ενάντια στη σημερινή τάξη πραγμάτων και ψάχνουν διέξοδο για έναν άλλο κόσμο, που είναι εφικτός αλλά και αναγκαίος.
Μέσα σ'όλα αυτά, οι πασίγνωστοι U2 έδωσαν συναυλία στο Βερολίνο για να τιμήσουν κι αυτοί το γεγονός. Ωστόσο, ένα άλλο τείχος, το τείχος της ντροπής μένει όρθιο...
Στη μαρτυρική Γάζα, λοιπόν, όπως ολόσωστα επισημαίνει ο σκιτσογράφος Latuff πρέπει να γίνει συναυλία. Κι όχι μόνο συναυλία αλλά μια παγκόσμια διαμαρτυρία μέχρι να πέσει και αυτό το τείχος...
Εντέλει, με λίγη δόση κακίας θα λέγαμε τζάμπα μάγκες!

1 σχόλιο:

Marie είπε...

Και όχι μόνο το τείχος στη Γάζα αλλά και στην Κύπρο! Εκτρώματα ( γιατί περί αυτού πρόκειται ) όπως αυτά πρέπει να σταματήσουν μέσα απο την σωστή ενημέρωση ( γιατί τα ΜΜΕ αποσιωπούν και μας παραπληροφορούν ) και πραγματική θέληση για αλλαγή και ενέργεια απο μέρους μας!

linkwithin

Related Posts with Thumbnails