Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τις εξελίξεις στο νερό

Τη Δευτέρα 22 Σεπτέμβρη σε έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο συζητήθηκε και εγκρίθηκε η «Προμελέτη για τον Ανάβαλο». Σχετικά με το θέμα αυτό, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

  1. Το έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο, είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας και των πρόσφατων κινητοποιήσεων, οι οποίες θορύβησαν την κυβέρνηση. Η αγανάκτηση, η οποία άρχισε να βρίσκει τρόπους μαζικής και αγωνιστικής έκφρασης, ανάγκασε την – «αναρμόδια» μέχρι χθες - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να συντάξει εσπευσμένα την προμελέτη η οποία και θα σταλεί στο – επίσης «αναρμόδιο» μέχρι χθες - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  2. Η «Προμελέτη για τον Ανάβαλο» χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, αποδεικνύοντας ότι συντάχθηκε άρον - άρον, με σκοπό να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο νομό.
  3. Η «λύση», που μάλιστα παρουσιάζεται σαν οριστική λύση του προβλήματος άρδευσης, δεν διακατέχεται στο ελάχιστο από τις αρχές ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία φραγμάτων για την αξιοποίηση των βροχοπτώσεων και δεν μεριμνά για την προστασία της Λέρνης από την υπεράντληση, ενώ η λογική της περιορίζεται από τις δυνατότητες ενός έργου που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε 40 χρόνια πριν.
  4. Στις περιοχές που θα γίνουν οι επεκτάσεις (δεν υπάρχει ούτε ένα σχεδιάγραμμα που να τις δείχνει) δεν αναφέρεται πουθενά ποιος προβλέπεται ότι θα είναι ο εφικτός αρδευτικός κύκλος. Κάθε 25 μέρες όπως συμβαίνει μέχρι τώρα;
  5. Οι βουλευτές του νομού επιδίδονται σε έναν αγώνα για το ποιος έχει «πιέσει» περισσότερο τον κ. Κοντό και ποιος έχει στείλει περισσότερες επιστολές. Να τους επισημάνουμε ότι ενώ αντιμετωπίζουμε οξύ πρόβλημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «ενδιαφέρθηκε» για το πρόβλημα μόνο μετά τις λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων και τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
  6. Επειδή τα όσα περιέχονται στην «προμελέτη» αποτελούν ημίμετρα, επειδή μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία δέσμευση και κανένα χρονοδιάγραμμα, επειδή ο δρόμος για να περάσουμε από το στάδιο της προμελέτης σε αυτό της μελέτης και μετά στην χρηματοδότηση είναι μακρύς, επειδή το πρόβλημα του νερού είναι πολυδιάστατο και αντιμετωπίζεται μονοσήμαντα (Ανάβαλος), θεωρούμε αναγκαία τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
  7. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει και θα στηρίξει ενεργά κάθε πρωτοβουλία που επιδιώκει την κινητοποίηση των δημοτών με βασικό στόχο α) τον καλύτερο συντονισμό όλων των πρωτοβουλιών β) την μέγιστη ενότητα και κινητοποίηση του κόσμου γ) την κλιμάκωση των μορφών αγώνα.
  8. Γίνεται φανερό, πως οι μέχρι τώρα πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων, δεν έδωσαν, ούτε μπορούν να δώσουν λύσεις σε βασικά προβλήματα, όπως αυτό του νερού, (για άρδευση, αλλά και του πόσιμου). Είναι αναγκαίο, να γίνει το αυτονόητο, να κινητοποιηθούμε για τα προβλήματα αυτά, γιατί μόνο έτσι θα μας «ακούσει» η Κυβέρνηση της σεμνότητας, των ταπεινών – ανύπαρκτων κοινωνικών έργων και της διάλυσης όλου του δημόσιου τομέα.

Γραμματεία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αργολίδας

24/09/2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια ακόμα κριτική από τον Σπ. Καχριμάνη. Ανεβάζω κομμάτι της. Ολόκληρη στο μπλογκ της "Άλλης Πρότασης".

"Ένα κείμενο του Σ. Καχριμάνηάνη

Πρόεδρος Α.Κ.Α.Σ. ΗΛΙΟΣ

Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό συμβούλιο Αργολίδας της 22ας Σεπτεμβρίου 2008 το θέμα: «Αναβάθμιση λειτουργίας αντλιοστασίου και φράγματος Αναβάλου. Επέκταση δικτύων μεταφοράς νερού»

Οι επισημάνσεις μας σχετικά με το θέμα είναι οι ακόλουθες:

* 1) Το πρόβλημα της Αργολίδας σήμερα, είναι η ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ.
* 2) Η πρόταση επισκευής - επέκτασης του Αναβάλου, είναι μόνο ένα μικρό τμήμα των αιτημάτων που πρέπει να προβάλλονται στα πλαίσια αντιμετώπισης της ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ και αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει.
* 3) Παρατηρούμε ότι, ενώ επανειλημμένα επισημαίνεται από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ότι «είναι αναρμόδια για θέματα υδάτων», ταυτόχρονα δε καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως θεσμικό υπεύθυνο για τα θέματα υδάτων, να αναλάβει τις ευθύνες της."

linkwithin

Related Posts with Thumbnails