Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί μιας φρικτής δολοφονίας

Ανακοίνωση της "Απέναντι Όχθη, Ομάδα εκπαιδευτικών για τη συλλογική δράση στην Αργολίδα "

ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΜΙΑΣ ΦΡΙΚΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας έσπευσε να εκφράσει την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία των τριών εργαζόμενων στο υποκατάστημα της MARFIN την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να καταδικάσει, για άλλη μια φορά, τη βία και ειδικότερα την «εγκληματική δράση των κουκουλοφόρων» που «απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς» και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Τι υποκρισία αλήθεια!
Οι φυσικοί αυτουργοί
δρώντας οργανωμένα, είτε αυτόκλητα είτε κατ' εντολήν, έδρασαν προβοκατόρικα σε βάρος του μαζικού λαϊκού κινήματος. Επέτρεψαν με την εγκληματική τους ενέργεια στην κυβέρνηση, τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ να στρέψουν αλλού τη συζήτηση για τα κυβερνητικά μέτρα και την απώλεια τη εθνικής κυριαρχίας της χώρας, να υποβαθμίσουν και να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, να τρομοκρατήσουν τον φιλήσυχο πολίτη έτσι ώστε να μην ξαναβγεί τους δρόμους να διαδηλώσει την αγανάκτησή του.
Ωστόσο, ο θάνατος των συνανθρώπων μας από ασφυξία δεν προήλθε μόνο από τους καπνούς της φλεγόμενης τράπεζας που προκάλεσε ο εμπρησμός από ρίψη μολότοφ. Προήλθε και από την ασφυξία που προκαλεί η απληστία και ασυδοσία των αφεντικών που υποχρέωσαν τους υπαλλήλους να παραμείνουν στο χώρο εργασίας τους σ' εκείνο το συγκεκριμένο σημείο εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας αγνοώντας μάλιστα τις συστάσεις της αστυνομίας. Αυτήν όμως την ωμή βία, αυτόν τον εκβιασμό ο πολιτικός κόσμος δεν τόλμησε να τα καταδικάσει. Οι συνάνθρωποί μας δολοφονήθηκαν και από τον εργοδότη – ποδοσφαιρικό (και πιθανά σύντομα και πολιτικό) παράγοντα που τους θυσίασε στο βωμό του κέρδους ενώ δεν φρόντισε ούτε για τα στοιχειώδη: την έξοδο κινδύνου, το σχέδιο εκκένωσης, την ύπαρξη φύλακα!
Μεγάλες όμως είναι και οι ευθύνες του πολιτικού κόσμου. Γιατί τις τελευταίες δεκαετίες αντί να επεκτείνουν, ξήλωσαν το κοινωνικό κράτος και υπονόμευσαν την κοινωνική συνοχή ενώ οι ίδιοι έπεσαν με τα μούτρα στη διαπλοκή με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τη μίζα. Απαξίωσαν και περιφρόνησαν κάθε συλλογική αξία στερώντας από τη νεολαία το όραμα και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτοί που δίδαξαν λοιπόν τον αμοραλισμό, το μηδενισμό και τον ανθρωποφαγικό ανταγωνισμό δεν μπορούν σήμερα να εμφανίζονται ως οι τιμητές των λούμπεν στοιχείων που ξεσπούν βίαια και τυφλά σ' έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων. Οι εμπρηστές ανθρώπων είναι δημιουργήματά τους!
Η καταδίκη επομένως των φρικτών δολοφονιών δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σ’ αυτούς που διέπραξαν τη στυγερή πράξη, αλλά και σ' αυτούς που εγκλώβισαν τα θύματα με την απειλή της απώλειας της θέσης τους. Και βέβαια σ' αυτούς που περιθωριοποιούν τη νεολαία και τα χαμηλόμισθα στρώματα και τώρα ρίχνουν σ’ αυτούς τα βάρη για την αντιμετώπιση της κρίσης και των ελλειμμάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν ενώ συνεχίζουν να προκαλούν με την επίδειξη σπατάλης και πλούτου.
Το λαϊκό κίνημα ωστόσο δεν θα τους δώσει την ευκαιρία να ν’ αναπνεύσουν: οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες, χτες και σήμερα, 5 και 6 Μαΐου ήταν συγκλονιστικές σε όγκο και παλμό και καμία προβοκάτσια, ούτε η εκμετάλλευσή της από τον πολιτικό κόσμο και ειδικά από την κυβέρνηση, είναι ικανές να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά. Ούτε τέλος, μπορούν τα ΜΜΕ, όπως επιχειρούν σήμερα, να υποβαθμίσουν την έκρηξη της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Το αποδεικνύουν περίτρανα οι σημερινές μαζικές διαδηλώσεις.
Η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και η συνέχιση της συλλογικής διεκδίκησης είναι η μόνη διέξοδος που μπορεί να μας βγάλει από το φλεγόμενο κτίριο. Είναι ο μόνος τρόπος ν' αντέξουμε την ασφυξία που προκαλούν τα κυβερνητικά μέτρα και η μετατροπή της χώρας σε οικόπεδο και αποικία.
Αγαπητοί συνάδελφοι ας βγούμε μαζί από την έξοδο κινδύνου!

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ, Ομάδα εκπαιδευτικών για τη συλλογική δράση στην Αργολίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails