Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Η δημόσια υγεία πάνω από τα κέρδη!

Η μαζική έκθεση εκατομμυρίων ανθρώπων στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελεί για πολλούς επιστήμονες το μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα στο κόσμο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι έρευνες που καταλήγουν σε επικίνδυνες επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι έρευνες για πιθανές επιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή η πολιτεία δείχνει να αγνοεί τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο:

· να έχουμε το υψηλότερο όριο τιμών ακτινοβολίας (20 βολτ ανά μέτρο) μακράν από πολλές χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο 0,6βολτ ανά μέτρο).

· να είναι αμελητέες οι κυρώσεις σε εταιρείες που επανηλειμμένα οι κεραίες τους έχουν βρεθεί χωρίς τις κατάλληλες άδειες.

· οι περισσότερες κεραίες να είναι χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

· σε σχέδιο νόμου για το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που προωθεί η κυβέρνηση να εμπεριέχεται διάταξη η οποία προβλέπει φυλάκιση έως και 2 χρόνια και πρόστιμο από 50-200 χιλιάδες ευρώ, για όποιον προκαλέσει μερική ή ολική ζημιά σε εγκατάσταση που παρέχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Προφανής στόχος, της άσχετης με το θέμα του σχεδίου νόμου διάταξης, η προστασία των εταιρειών από αντιδράσεις κατοίκων που πληθαίνουν.

Πρόσφατα οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 1ου & 7ου Δημοτικού Σχολείου Άργους προέβησαν σε κινητοποίηση με στόχο την απομάκρυνση κεραίας της εταιρείας WIND που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τα σχολεία και δίπλα στο πάρκο του Μπόνη όπου στεγάζεται η Δημοτική Παιδική Βιβλιοθήκη. Ο αγώνας των πολιτών πρέπει να μας βρει όλους αλληλέγγυους στην προσπάθεια να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Ζητάμε οι τοπικές αρχές να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των πολιτών, να πάρουν αποφάσεις άμεσης απομάκρυνσης της επικίνδυνης κεραίας και να εξαντλήσουν κάθε όριο παρέμβασης για το ξήλωμά της.

Ζητάμε από το κράτος να λειτουργήσει βάσει της αρχής προφύλαξης από ενδεχόμενο κίνδυνο και να προστατεύσει την υγεία των πολιτών.

Ζητάμε τον περιορισμό της εγκατάστασης κεραιών και τη δημιουργία αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών με τη συμμετοχή των πολιτών.

Ζητάμε την αλλαγή του νομικού πλαισίου (Νόμος 3431/2006) για να επιτευχθούν τα εξής:


1. Όριο ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300μ. από χώρους πρόσβασης κοινού στο ίδιο ύψος με τη κεραία καθώς και από σχολεία, νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.τ.λ.
2. Πλήρης καταγραφή και σήμανση των υπαρχουσών κεραιών σε αρχείο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη. Οι εταιρείες να ενημερώσουν άμεσα για το πού έχουν τοποθετήσει κεραίες. Κεραία που θα βρεθεί και δεν θα έχει αναφερθεί ξηλώνεται άμεσα.
3. Επανασχεδιασμός του δικτύου κεραιών βάση μελέτης με αποφασιστική συμμετοχή επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων και κινήσεων πολιτών έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού στην ακτινοβολία, με στόχο πάντα το μηδέν.
4. Απαγόρευση καμουφλαρίσματος των κεραιών.
5. Αφαίρεση άδειας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε εταιρεία που θα εγκαθιστά κατά εξακολούθηση κεραίες χωρίς άδεια.
6. Άμεση απομάκρυνση - εντός εβδομάδας - μετά από καταγγελία κάθε εντελώς ή μερικώς παράνομης κεραίας.

7. Να μειωθούν τα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα χαμηλότερα επίπεδα των Ευρωπαϊκών χωρών.

8. Ενημερωτική καμπάνια από το υπουργείο Υγείας για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και απαγόρευση των διαφημίσεων κινητών τηλεφώνων σε μικρά παιδιά.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων γονέων, μαθητών και περιοίκων μέχρι να φύγει η κεραία.

Γραμματεία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αργολίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails