Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Νεπαλ, η 1η επανάσταση του 21ου αιώνα!

1 σχόλιο:

Αριστερό Σχήμα είπε...

Από την εφημερίδα Αριστερά!:

Αποστολή της ΚΟΕ στο Νεπάλ: Η χώρα των Ιμαλαΐων στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι, του Χρίστου Κατσούλα

Στο φτωχικό και καθυστερημένο Νεπάλ συντελείται αυτές τις μέρες μια ιστορική διαδικασία: το Κ.Κ.Νεπάλ (Μαοϊκό) πασχίζει να ξεπεράσει τα εμπόδια ντόπιων και ξένων αντιδραστικών και να σχηματίσει κυβέρνηση ως πρώτο κόμμα των πρόσφατων εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση. Αλλεπάλληλες προτάσεις, πιέσεις από μέρους των ιμπεριαλιστών, μηχανορραφίες του ινδικού κατεστημένου, παράλογες απαιτήσεις των αντιδραστικών και ενδιάμεσων κομμάτων, έχουν ενωθεί κάτω από μια γραμμή: να μην εφαρμοστεί η δημοκρατία για την οποία τόσο κόπτονται! Να μην σχηματίσει κυβέρνηση το κόμμα που νόμιμα και πανηγυρικά κατέκτησε τη σχετική πλειοψηφία. Τις μέρες που η ελληνική αποστολή είναι στο Νεπάλ, κορυφώνεται η άδικη και παράλογη επίθεση τόσο των αντιδραστικών όσο και των ενδιάμεσων δυνάμεων προς τους Μαοϊκούς, ότι τάχα "τα θέλουν όλα για τον εαυτό τους": και πρόεδρο και πρωθυπουργό.

Ξεχνούν ότι όταν το Κογκρέσο είχε εκλεγεί πρώτο κόμμα σχημάτισε ανεμπόδιστα κυβέρνηση. Ξεχνούν ότι είναι θεμελιώδης απόδειξη της δημοκρατίας ο σχηματισμός κυβέρνησης και ο ορισμός των κυβερνητικών θέσεων από το πρώτο κόμμα.

Το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) πασχίζει να επιβάλει τη θέληση του λαού. Μόνο που αυτό γίνεται με πελώρια εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κομμουνιστικού και προοδευτικού κινήματος στο Νεπάλ. Χωρίς βιασύνη, χωρίς απώλεια ψυχραιμίας, με αλλεπάλληλες τακτικές προτάσεις που ξεγυμνώνουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο των υπολοίπων κομμάτων. Η εμπιστοσύνη των Νεπαλέζων κομμουνιστών εκπλήσσει.

Την Κυριακή 8 Ιούνη και ενώ ο σύντροφος Γκαουράβ μιλούσε στην αντιπροσωπεία της ΚΟΕ για την πολιτική κατάσταση, μας ενημέρωσε ότι λίγη ώρα νωρίτερα σε πολύωρη συνεδρίαση της Κ.Ε. του μαοϊκού κόμματος αποφάσισαν μια νέα πρόταση για το σχηματισμό κυβέρνησης: Να κρατήσουν οι Μαοϊκοί τη θέση του πρωθυπουργού και να πάρει την προεδρία μια ανεξάρτητη προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, ή έστω ένας ηγέτης μικρότερου κόμματος, από αυτούς που δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους στις συνεργασίες με τη μοναρχία και τους ξένους αντιδραστικούς. Σε διαφορετική περίπτωση, και αν διαφωνήσουν και σε αυτή την πρόταση του κόμματος τα άλλα κόμματα, οι Μαοϊκοί θα αφήσουν να σχηματιστεί κυβέρνηση από τα υπόλοιπα κόμματα, χωρίς να συμμετέχουν ούτε στον καθορισμό της ούτε στην ίδια την κυβέρνηση, σε οποιαδήποτε θέση.

Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες άστραψαν και βρόντηξαν για αυτούς τους Μαοϊκούς που για μια ακόμη φορά, με ευέλικτα ζιγκ ζαγκ και πονηρές προτάσεις, "τινάζουν στον αέρα την ομαλότητα του πολιτικού συστήματος". Αυτό το σύστημα όμως είναι που εφευρίσκει κάθε δικαιολογία για να μην παραδώσει την εξουσία στους εκφραστές της λαϊκής θέλησης.

Η πολιτική ευελιξία συνοδεύεται από τεράστια αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Αισιοδοξία που, τις μέρες που είμαστε εδώ στο Νεπάλ, συναντάμε σε όλο τον κόσμο και αφορά μια γλυκιά αναμονή ότι κάτι καλό θα συμβεί, ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά, για πρώτη φορά, και προς όφελος της φτωχολογιάς. Μέλη και στελέχη του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) σε κάθε λόγο, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε μικρή ή μεγάλη κουβέντα, επίσημη ή ανεπίσημη, αφήνουν να φανεί ότι έχουν τη δύναμη του λαού με το μέρος τους και δεν φοβούνται τίποτε. Ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζουν τη δύσκολη κατάσταση, την κρίσιμη συγκυρία, και τονίζουν ότι ο δρόμος για την οριστική επίλυση του κενού εξουσίας στο Νεπάλ είναι ακόμη μακρύς.

Σε κάθε επίσκεψη, σε κάθε μέρος που είδαμε, διαπιστώσαμε τους εξαιρετικά στενούς δεσμούς των Μαοϊκών με τον κόσμο. Δεσμοί ακατάλυτοι και ισχυροί, σφυρηλατημένοι στα χρόνια του δεκάχρονου Λαϊκού Πολέμου, δεσμοί που φανερώνονται με τις μαζικές και μαχητικές οργανώσεις τους. Η πρωτόγνωρη και πλούσια εμπειρία της αντιπροσωπείας της ΚΟΕ θα μεταφερθεί τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα με ενημερωτικές παρουσιάσεις, και με εκτενή αφιερώματα στην εφημερίδα "Αριστερά!".

Με πρωτόγνωρη απλότητα και ευελιξία, με έξυπνες τακτικές που απομονώνουν τον αντίπαλο και στριμώχνουν τις ενδιάμεσες δυνάμεις να πάρουν θέση, με τεράστια πίστη στις δυνατότητες του νεπαλέζικου επαναστατικού κινήματος, οι Μαοϊκοί προχωράνε βήμα το βήμα σε μια πολιτική ανατροπή. Αυτή η ανατροπή θα φέρει κοντά την κοινωνική αλλαγή που έχει τόσο πολύ ανάγκη ο λαός της τρίτης φτωχότερης χώρας του κόσμου.

Την Τετάρτη 11/6 ο βασιλιάς εγκατέλειψε το παλάτι, και άνοιξε ο δρόμος για το δημοκρατικό Νεπάλ. Με μια ακόμα επιθετική κίνηση, οι Μαοϊκοί πρότειναν την προεδρία της χώρας στο τρίτο κόμμα, το Κ.Κ. Νεπάλ (Ενωμένο Μ-Λ), διεκδικώντας η θέση του πρωθυπουργού να καταληφθεί από τον πρόεδρο Πρατσάντα. Η πρόταση αυτή έφερε προ τετελεσμένων το Ενωμένο Μ-Λ, και λογικά ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι θέμα λίγων ημερών.

Οι Μαοϊκοί, μετά την αποπομπή του βασιλιά, έχουν στρέψει τα κύρια πυρά στον μέχρι χθες συνεργαζόμενο με τη μοναρχία και κύριο εκφραστή της νεπαλέζικης άρχουσας τάξης και της ινδικής επιρροής, το Νεπαλέζικο Κογκρέσσο. Κρατώντας όλες τις εκτελεστικές και πραγματικές εξουσίες για τον πρωθυπουργό και παραχωρώντας εθιμοτυπικές μόνο αρμοδιότητες στον πρόεδρο, οι Μαοϊκοί βήμα-βήμα προχωρούν προς το στόχο της Ομοσπονδιακής Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Νεπάλ.

Τις μέρες που η αντιπροσωπεία της ΚΟΕ είναι στο Νεπάλ, συναντώντας μαζικές οργανώσεις, συνομιλώντας με ηγέτες πλατιών σχηματισμών εκατομμυρίων μελών, βλέποντας και μαθαίνοντας από κοντά τη νεπαλέζικη επαναστατική διαδικασία, η πολιτική κατάσταση είναι εξαιρετικά λεπτή, κρίσιμη, απολύτως μεταβατική, μα πάνω από όλα αισιόδοξη.

Χρίστος Κατσούλας

linkwithin

Related Posts with Thumbnails