Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ ‘68

Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Α/συνεχεια δύο νέα βιβλία με ορόσημο τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από το Μάη ’68.

68 ντοκουμέντα μιας γενιάς που άλλαξε τον κόσμο

40 χρόνια μετά το 1968, το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια σειρά από ντοκουμέντα της πολύμορφης εξέγερσης που συγκλόνισε τον κόσμο. 68 κείμενα μιας γενιάς που άλλαξε τον κόσμο, 68 ντοκουμέντα αγωνιστών, ομάδων, οργανώσεων και κομμάτων τα οποία καλύπτουν μια δεκαπενταετία (1960-1975) έντονων αγώνων ενάντια στον παλιό κόσμο, ενάντια στο γερασμένο σύστημα κοινωνικών σχέσεων.

"Να τολμάμε να αγωνιζόμαστε, να τολμάμε να νικάμε", έλεγε ο Μάο. "Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το αδύνατο", ήταν ένα σύνθημα του γαλλικού Μάη. Μέσα από τα ντοκουμέντα αυτού του βιβλίου αναδεικνύεται το εύρος και το βάθος της κριτικής και της αμφισβήτησης που άσκησαν τα κινήματα σε όλους τους τομείς.


Οπλισμένες κάμερες

Ένα βιβλίο για την ανάμιξη του κινηματογράφου στην επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας και για τις ριζικές αλλαγές στο ίδιο το κινηματογραφικό μέσο. Μέσα στην επαναστατική δίνη του ’68 κανένα επίπεδο του κινηματογράφου δεν εξαιρέθηκε από την κριτική τόσο του κινήματος όσο και μέσα από το το έργο των ίδιων των κινηματογραφιστών. Στόχαστρο της κριτικής ήταν η κατάργηση των διαχωρισμών ανάμεσα σε ειδικούς και μη, σε δημιουργούς και θεατές, σε "παραγωγούς" και σε "καταναλωτές" τέχνης.

Μέσα από ντοκουμέντα της εποχής, κείμενα κινηματογραφιστών και κινηματογραφικών ομάδων της εποχής που ανέπτυξαν έντονο έργο μέσα στο κίνημα και στον κινηματογράφο, το βιβλίο αυτό προσπαθεί να κάνει γνωστή μια πλευρά της κινηματογραφικής και κοινωνικής ιστορίας που παραμένει αγνοημένη στη χώρα μας.

2 σχόλια:

Αριστερό Σχήμα είπε...

Στο Άργος μπορείτε να τα προμηθευτείτε στο βιβλιοπωλείο "Αναγέννηση"

Ανώνυμος είπε...

και στο Ναύπλιο στο βιβλιοπωλείο Άρτιον...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails