Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Σκλαβοπάζαρο το λιμάνι της Cosco

Πριν περίπου ένα χρόνο είχε ανοίξει η συζήτηση για την Cosco και την παράδοση του λιμανιού στους Κινέζους. Τότε ΜΜΕ, δικομματισμός, ΛΑΟΣ, και διάφοροι άλλοι εκσυγχρονιστές και παπανδρεόφιλοι αναλυτές, δημοσιολόγοι, bloggers συναινούσαν στο ξεπούλημα μιας ακόμα κερδοφόρας επιχείρισης και έριχναν το ανάθεμα στους "καλοταϊσμένους" λιμενεργάτες που ήθελαν να διατηρήσουν τα "προκλητικά" κεκτημένα τους. Το ξεπούλημα έγινε. Η Cosco ανέλαβε.

Σήμερα η Ελευθεροτυπία [δείτε σχετικό ρεπορτάζ και σε προηγούμενο τεύχος του Δρόμου] έχει στο εξώφυλλο θέμα: "Μεσαίωνας στην Cosco" όπου αναφέρονται οι νέοι επαχθείς όροι για τους εργαζόμενους έχοντας προκαλέσει την αντίδραση μέχρι και του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών για παραβίαση διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών.

Όλοι αυτοί οι τύποι που πριν 12 μήνες ξέρναγαν πάνω στους λιμενεργάτες αδιαφορούν σήμερα επιδεικτικά για το νέο εργασιακό καθεστώς στο λιμάνι. Τους ενοχλούσαν τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι ενώ σήμερα σιωπούν για το σκλαβοπάζαρο. Η ευαισθησία τους για κάποιους υψηλούς μισθούς έγιναν αναισθησία για τις νέες συνθήκες γαλέρας. Αλλά φυσικά τη δουλειά τους την έβγαλαν. Αλλωστε, σιγά μην πάνε τα παιδιά τους να δουλέψουν εκεί...
Σχετικές παλαιότερες αναρτήσεις:

Ιδού η Cosco, ιδού και το πήδημα
Περι λιμανιού, ξανά, ο λόγος
COSCO GO HOME!
Γιατί η σύμβαση με την Cosco είναι "αποικιοκρατική";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails