Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Αντισυνταγματική η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Fast ΣτΕ δεν έχει;

Και επειδή η ιδέα μας μπορεί να αρέσει στον Κ। Παμπούκη, ως fast ΣτΕ δεν εννοούμε την κατάληξη σε αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες αλλά τη λήψη αποφάσεων μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια και όχι όπως έγινε με την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας όπου η απόφαση σερνόταν για πάνω από 2,5 χρόνια.

Βγήκε λοιπόν η απόφαση του ΣτΕ το οποίο δικαιώνει τους πολίτες που είχαν προσφύγει ενάντια σε απαλλοτριώσεις που είχαν γίνει από τον εφοπλιστή Κωσταντακόπουλο. Κρίθηκε αντισυντγματική η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας και συγκεκριμένα ο νόμος ν. 2545/97 (άρθρο 28). Το τι θα γίνει βέβαια είναι ζητούμενο καθώς η επένδυση-έκτρωμα έχει ήδη προχωρήσει και το Costa Navarino ήδη λειτουργεί.
Η υποκρισία στην υπόθεση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας περισεύει με τη δημιουργία εντός της επένδυσης "Παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή", φωτοβολταϊκών (αδρά επιδοτούμενων υποθέτουμε) κλπ. Ο ορισμός του πώς το μαύρο προσπαθιέται να παρουσιαστεί σαν άσπρο. Θέλουν μια εγκληματική για το περιβάλλον επένδυση να την βγάλουν και πράσινη.
Περισσότερα για το θέμα και μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της απόφασης του ΣτΕ μπορείτε να διαβάσετε
εδώ
.
Αναφορά στο θέμα είχαμε κάνει και σε
παλαιότερες αναρτήσεις μας:


Να η βιώσιμη, πράσινη και αειφόρος ανάπτυξη, όπως περιγράφηκε
πριν μόλις 6 χρόνια (12/3/2002) από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου στη
Βουλή: «Οι πολιτικές μας όλες πρέπει να έχουν την περιβαλλοντική διάσταση, που
να μην βρίσκεται όμως
σε αντίθεση προς άλλες διαστάσεις της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας μας…». Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της λογικής ήταν η δημιουργία των Π.Ο.Τ.Α. (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης). Χαρακτηριστικό παράδειγμα υλοποίησης αποτελεί η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας που αφορά επένδυση του εφοπλιστή Κωσταντακόπουλου στην Πύλο. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (που την «ξέρουμε πολύ καλά» όπως είπε παραπάνω ο κ. Κουβέλης) με την ΠΟΤΑ, ήταν να χαρίσει γη και ύδωρ στον επιχειρηματία. Η επένδυση αφορά πάνω από 4000 στρέμματα με χιλιάδες κλίνες, γήπεδα γκολφ, πισίνες, κλπ. Οι διατάξεις για τις ΠΟΤΑ προβλέπουν σκανδαλώδεις, «αναπτυξιακά απαράδεκτες» και «επιστημονικά ατεκμηρίωτες» ρυθμίσεις: Μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις, το πρωτοφανές οι επενδυτές να μπορούν να προβούν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις (όπως και το κράτος) για να ολοκληρώσουν τις εκτάσεις τους, περιλαμβάνει είτε συνορεύει με περιοχές NATOURA. Μάλιστα, κάτοικοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ στις 10/01/2008 δικαιώθηκαν και κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 2545/97 που έδινε τη δυνατότητα να χαρακτηρισθεί μια περιοχή ως ΠΟΤΑ ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός, ιδίως όταν η ΠΟΤΑ εγκαθίσταται σε αξιόλογες περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, παράκτιες, δασικές, κλπ.
και εδώ.
Σχετικά με τη στάση της Αριστεράς έχουν αναφερθεί πολλά που συνηγορούν στο ότι οι δυο μεγάλοι κομματικοί φορείς επέδειξαν μια περίεργη ανοχή έως και στήριξη στην συγκεκριμένη επένδυση, σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις και κυρίως πολίτες της περιοχής που τράβηξαν και τραβάνε αυτή την άνιση κόντρα με τον εφοπλιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails