Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Την ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

[Σε ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΝ διαφοροποιείται από την επιλογή Μητρόπουλου. Ο τελευταίος παρουσιάζεται στη σημερινή Αυγή, με αφορμή συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ, να λέει άλλα από αυτά που έλεγε στο παράθυρο του... MEGA!]
Άρθρο της Τζίνας Πολίτη στη
σημερινή Αυγή:

Την Ύστατη Στιγμή

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/09/2010
Της ΤΖΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗ

Δυστυχώς, έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η μοναδική, ενωτική αυτή ευκαιρία μοιάζει να χάθηκε με κύρια ευθύνη, κατά τη γνώμη μου, των ηγετικών κλιμακίων του Συνασπισμού, που αποφάσισαν να αναζητήσουν υποψήφιο περιφερειάρχη στο πρόσωπο ενός εκ των δυσαρεστημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική Μνημονίου που ακολουθεί η κυβέρνηση του κόμματός τους.

Η από καιρό φημολογούμενη διαθεσιμότητα του σ. Αλέκου Αλαβάνου να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής στις επικείμενες εκλογές πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον Συνασπισμό να επουλώσει τα τραύματα από τους εσωκομματικούς, τασικούς ανταγωνισμούς, που πλήγωσαν καίρια στο διάστημα των ευρωεκλογών την ενωτική προσπάθεια, αφήνοντας την έκπληκτη βάση σε πλήρες «σκοτάδι» για τους εσωκομματικούς χειρισμούς των ηγετικών στελεχών που «σούταραν» τον Αλέκο Αλαβάνο «εκτός γηπέδου» -χειρισμοί οι οποίοι στη συνέχεια οδήγησαν σε εκατέρωθεν άστοχες κινήσεις και ανεπίτρεπτα συντροφικά «μαχαιρώματα».

Δυστυχώς, έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η μοναδική, ενωτική αυτή ευκαιρία μοιάζει να χάθηκε με κύρια ευθύνη, κατά τη γνώμη μου, των ηγετικών κλιμακίων του Συνασπισμού, που αποφάσισαν να αναζητήσουν υποψήφιο περιφερειάρχη στο πρόσωπο ενός εκ των δυσαρεστημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική Μνημονίου που ακολουθεί η κυβέρνηση του κόμματός τους.

Η τακτική αυτή,
το σκεπτικό της οποίας βασίστηκε στην ιδέα ότι ένα μεγάλο μέρος της δυσαρεστημένης βάσης του ΠΑΣΟΚ θα στήριζε το ψηφοδέλτιο αυτό της «κεντροαριστερής» διαμαρτυρίας, υστερούσε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πολιτικά για δύο λόγους:

Πρώτον, έδειχνε την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί αυτόνομα, με υποψήφιο προερχόμενο από τις δικές του τάξεις, και να ζητήσει με βάση το πρόγραμμα και την αντικυβερνητική πολιτική του την ψήφο του λαϊκού ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, δεν έλαβε υπόψη την «ψυχολογία» ενός μεγάλου μέρους της βάσης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, ανεξάρτητα της πολιτικής που ακολουθείται από το κόμμα, δεν παύει να έχει μια «μαγική» σχέση με τον Αρχηγό και συνήθως «τιμωρεί» όχι μόνο αυτούς που τον «προδίδουν», αλλά και όσους «ξένους» έρχονται να «συνεργαστούν» εκτοπίζοντας τα «δικά τους παιδιά».

Δεν έχει παρά να δει κανείς το στραπάτσο που ακολούθησε σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη και τη Αθήνα όταν ακόμα και η ίδια η ηγεσία κατέβαζε ενωτικά ψηφοδέλτια.

Με βάση αυτή την τακτική άρχισε το πολιτικό γαϊτανάκι προς εξεύρεση υποψηφίου μη ανήκοντος στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά ιλαροτραγικά αποτελέσματα, που πρόδιδαν έναν απαράδεκτο, ερασιτεχνικό, πολιτικό σχεδιασμό. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε και κάθισε μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε στο γραφείο του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας με τον Αλέκο Αλαβάνο.

Η «ενωτική» πρόταση που έκανε στον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού και πρώην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσίπρας ήταν να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών! Λυπάμαι που θα το πω, αλλά η πρόταση αυτή δεν τιμά καθόλου τον σ. Αλέξη Τσίπρα και όσους τη μεθόδευσαν. Δεν ήταν μόνο κακόγουστη, ήταν και ηθικά εξοργιστική.

Ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνετιστεί και θα κατέβει ενωμένος με τον Α. Αλαβάνο. Ο κ. Μητρόπουλος, τον οποίο άκουσα και είδα να χαριεντίζεται χθες στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Μegaκαι να δίνει αλλοπρόσαλλες απαντήσεις στις ερωτήσεις των έμπειρων δημοσιογράφων, των οποίων τα ειρωνικά χαμόγελα προμήναγαν «πολλά», φοβάμαι ότι, αντί να προωθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα τον καταβαραθρώσει. Και θα είναι κρίμα. Πολύ κρίμα.

Πότε, επιτέλους, θα αντιληφθούν τα ηγετικά στελέχη του Συνασπισμού ότι η καρδιά της βάσης, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση από το κόμμα της Ανανεωτικής Πτέρυγας, χτυπούσε και θα χτυπάει πάντα κινηματικά και αριστερά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails