Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Μεγάλη διαρροή πετρελαίου στην Κίνα

Αναμεταδίδουμε την παρακάτω είδηση από το econews.gr για δύο λόγους: ο πρώτος διότι, σε σχέση με την τεράστια δημοσιότητα της ανυπολόγιστης καταστροφής που προκαλεί καιρό τώρα η διαρροή πετρελαίου ελέω BP, αυτή η υπόθεση παραμένει σχετικά άγνωστη. Ο δεύτερος διότι πολλοί και διάφοροι στο αχανές διαδίκτυο προσπαθούν ακριβώς πάνω σε αυτή την ανεπάρκεια ενημέρωσης να βγάλουν λάδι τη BP και να δικαιολογήσουν τα αδικιολόγητα. Οπότε μπορούμε να αναφωνήσουμε Έλεος! και με τα εξαιρετικά ανεπαρκή μέτρα πρόληψης παντού όπου υπάρχουν πετρελαιάδες και πετροδόλαρα αλλά και με τη σπέκουλα για το ποιανού η ευθύνη είναι μεγαλύτερη κλπ.

Τις παραλίες της Κίτρινης Θάλασσας απέκλεισαν οι Αρχές της Κίνας λόγω της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε την Παρασκευή στο λιμάνι Dalian, έπειτα από εκρήξεις σε αγωγούς που μετέφεραν αργό πετρέλαιο.

Αμέσως ξεκίνησαν προσπάθειες για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, ενώ το λιμάνι έκλεισε.

Στις επιχείρηση συμμετέχουν 40 σκάφη συλλογής πετρελαίου και εκατοντάδες αλιευτικά. Παράλληλα, Κινέζοι εργάτες προσπαθούν να καθαρίσουν τις παραλίες της Κίτρινης Θάλασσας από το πετρέλαιο, ωστόσο είναι εφοδιασμένοι μόνο με γάντια και περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πέντε ημέρες μετά την έκρηξη των αγωγών, το πετρέλαιο διαχέεται σε έκταση 430 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η διαρροή πετρελαίου σταμάτησε, ωστόσο οι πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα που έχει ήδη διαρρεύσει είναι συγκεχυμένες.

Στην περιοχή έχει σπεύσει και ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να καταγράψει την επιχείρηση εκκαθάρισης της πετρελαιοκηλίδας.

Η Greenpeace Κίνας τράβηξε φωτογραφίες που μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής και εκφράζει φόβους ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, «η πετρελαιοκηλίδα θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή, την ποιότητα των υδάτων και τα θαλάσσια πτηνά».

Οι παραλίες έχουν καλυφθεί ολοσχερώς με πετρέλαιο και το έργο των εργατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση καθαρισμού είναι πάρα πολύ δύσκολο καθώς δεν είναι εφοδιασμένοι με ειδικές στολές και φορούν μόνο γάντια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας στη θάλασσα έχουν διαρρεύσει 1.500 τόνοι πετρελαίου, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχουν επίσημα και ακριβή στοιχεία σχετικά με την πραγματική ποσότητα.

Πηγή Associated Press


Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails